Avelsnyheter
24 april 2017 11:31

Sto kastade föl – är fortfarande dräktig

Shetlandsuppfödaren Anne Pagmar har varit med om en märklig händelse. För två månader sedan kastade ett av hennes ston ett litet föl. Nu är det konstaterat att stoet fortfarande är dräktigt.

Sto kastade föl – är fortfarande dräktig
Anne Pagmars shetlandssto Fairylak av Jäboruder (till vänster) kastade ett föl för två månader sedan. Nu är det konstaterat att hon fortfarande är dräktig.

Anne Pagmar, Stuteri Jäboruder i Mullsjö, berättar hur hennes 5-åriga shetlandssto Fairylak af Jäboruder (e Olympia v.Geldersoord-Nocturne af Jäboruder) kastade ett ganska litet föl den 15 februari i år – tre månader innan planerad fölning.
– Den låg bak och fram så jag fick hjälpa till att få ut den, säger Anne Pagmar.
– Efterbörden satt fast i fölet och kom på en gång.

Men när Fairylak fortfarande såg dräktig ut lät Anne Pagmar för några dagar sedan en veterinär känna på stoet rektalt. Förvåningen blev då stor när det kunde konstateras att det fanns ett levande föl inne i Fairylaks mage.
– Veterinären hade aldrig varit med om detta tidigare och ifrågasatte förstås om det var samma sto som hade kastat, men jag är hundra procent säker eftersom jag var tvungen att dra ut fölet, säger Anne Pagmar till Ridsport.

Anne Pagmar har många shetlandsponnyer och det kan tyckas vara lätt att blanda ihop dem när de är samma färg och ungefär lika stora. Anne är dock säker på identiteten då hon använt chipläsare.
– Och Fairylak har hon en vit fläck på skenan fram, så jag vet att det var hon som kastade.

Den ordinarie fölningen är nu beräknad till om ungefär tre-fyra veckor. Hon har gått på fribetäckning så det kan ju vara senare också.

Då Fairylak är förstföderska är det svårt att säga om dräktigheten i övrigt ser normal ut efter kastningen i februari.
– Men hon har ändrat form, släppt ner magen mer nu och börjat sätta juver.

Ridsport hoppas återkomma till Fairylak af Jäboruder när hon fölat. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden