Avelsnyheter
26 april 2017 15:00
Ridsportplus

Stötvågor kan räta upp fölets ben

Föl föds sällan med helt rättställda ben. De flesta felställningar växer bort, men i svårare fall kan det behövas hjälp med korrigeringen. Stötvågsbehandling kan vara effektivt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om fölet har en kraftigt avvikande vinkel i benställningen bör en hovslagare eller veterinär titta på det snabbt, redan under de första levnadsveckorna. Det går att åtgärda en lång rad felaktiga benställ om det görs innan tillväxtzonerna har slutit sig, eftersom man får hjälp av den naturliga omformningsprocessen.

    Kraftiga avvikelser
    Två kraftiga avvikelser är x-benthet, som även kallas knätrång eller carpus valgus, och hjulbenthet, carpus varus.
    X-benthet är relativt vanligt och fölen kan ibland rätta sig själva, men det finns även varierande behandling att sätta in beroende på hur grav felställningen är. Mycket kan avhjälpas genom verkning med täta intervall. I andra fall kan bandage, stretchning eller limmade fölskor behövas.

    Operation kan behövas
    Hjulbenthet är inte lika vanligt. Utsidan av hoven nöts ner om inget görs, men en tidig behandling har god prognos. Då verkar man ner insidan och kompletterar med plastutlägg.
    I vissa fall kan operation behövas. Gemensamt är att ett snabbt ingripande är viktigt för resultatet. Då tar man till vara fölets enormt snabba tillväxt under de första levnadsveckorna.
    På senare år har ytterligare en metod tillkommit för framför allt de svårare fallen: stötvågsbehandling (shockwave).

    Goda resultat
    Flera vetenskapliga studier har visat goda resultat utan några biverkningar. I en fransk studie fick 64 x-benta föl genomgå stötvågsbehandling, utöver verkning och specialskor. Fölen var mellan åtta dagar och två månader gamla och hade varierande grad av avvikande vinkel, mellan fem och tolv grader. De behövde mellan en och sex stötvågsbehandlingar för att komma ner till en vinkel under fem grader.
    I en amerikansk studie av x-benta fullblodsföl har stötvågsbehandling också visat god effekt. Forskarna pekar på fördelarna med att slippa riskerna med att söva de föl som har så grava avvikelser att de i vanliga fall hade korrigerats genom kirurgi.

     

    Fakta: Stötvågsbehandling

    • Stötvågsbehandling innebär stimulering av ytliga och djupa vävnader genom ljudvågor med ett givet tryck och frekvens.

    • Tanken med att använda detta på felställda fölben är att stimulera tillväxtzonerna på ett sådant sätt att benställningen rättas upp.

    • Behandlingen måste sättas in medan det fortfarande pågår kraftig tillväxt i området.  

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Fakta

    Källor

    Clinical use of extracorporeal shockwave therapy for the treatment of carpus valgus deformities in young foals: a retrospective study of 64 cases, C Bussy et al, Journal of Vet Med. 2013. Using radial extracorporeal shockwave therapy: a prospective, controlled study. AP Bathe et al, Conference paper.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden