Avelsnyheter
4 maj 2017 16:40

Gustaf Johansson siktar på en uppdaterad Chapman

Elva år efter Chapmans bortgång har hingsten fått en avkomma igen. Det är Gustaf Johansson som gick mot strömmen i fjol och valde en sedan länge död hingst i stället för en av de yngre stjärnorna på avelshimlen. Nu har Gustaf fått ett hingstföl.

Gustaf Johansson siktar på en uppdaterad Chapman
Gustaf Johansson har precis fått föl efter Chapman, som tävlades av Per Johansson.

Elit-hingsten Chapman (SWB, 1982, e Chagall u Dorina e Dorn, uppf Stellan Steinbach, äg Elise Fredriksson) har varit död sedan 2006 och har inga registrerade avkommor de senaste fyra åren. Nu har det fötts en liten hingst (ue First Wish) efter Chapman hos Gustaf Johansson i Hyltebruk.

Nästa Chapmanavkomma, vars mor är helsyster till First Wish, väntas inom kort.
– Att jag har använt Chapman är en lång historia och ett väl genomtänkt beslut, säger Gustaf.

Han berättar hur han hade Chapman som läromästare hos hingstens ägare Elise Fredriksson på Starby Dressyrstall och hur Chapman var partnern i hans första junior-SM. Sedan dess har Chapman varit ständigt närvarande på olika vis.
– Jag har ridit många av hans avkommor och två av hästarna jag har ridit Grand Prix på är efter Chapman. Dessutom har jag Chapman i nästan alla mina ston bakåt i leden.


Senaste tillskottet e Chapman. Foto: Privat

Vad är den stora anledningen till att du nu vill ha fler Chapmanavkommor?
– När man använder moderna hingstar tycker jag att man lätt avlar bort talangen för samling, och just det nedärver Chapman starkt. Han har lämnat många svårklasshästar och det har han bevisat även på pappret genom att bli Elitpremierad. Däremot är målet förstås en modernare typ – att få samlingen i modernare tappning. Det ska det bli spännande att se hur han förärver sig på dagens stomaterial.
 
Den sperma som Gustaf använde i fjol är fryst 1991, men det sprattlade bra intygar Gustaf som studerade den noga. Han berättar att det finns runt 20 doser kvar och att han själv har hälften av dem medan Elise Fredriksson har resten.

Nöjd med fölet
När det så förra året var dags att inseminera två ston, som båda blev dräktiga direkt, hade Gustaf förstås en bild av drömresultatet – men även av motsatsen.
– När man använder en så gammal hingst är väl mardrömmen något alldeles för grovt. Förhoppningen är ju en uppdaterad version av Chapman och därför har jag använt två vackra och ädla ston.

Vad säger du om resultatet? Är du nöjd hittills med din nya hingst?
– Absolut, jättejättenöjd. Han har långa ben, fina linjer och ett vackert huvud. Chapman kan ge mindre fina huvuden, men den här hingsten har fått huvudet från sin mor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden