Avelsnyheter
22 juni 2017 14:49

Sågades vid bruksprovet – nu är sonen uttagen till EM

Waco fick bara en säsong i svensk avel innan han sågades av bruksprovsnämnden. Hingsten fick sex föl som alla fått diplom. Nu är sonen Wacos Rache MW uttagen till EM i dressyr.

Sågades vid bruksprovet – nu är sonen uttagen till EM
Waco sågades av den svenska nämnden och blev sedan en framgångsrik dressyrponny. Foto: Yvonne Karlsson

År 2000 köpte Maria Winberg in tre unga hingstar från Tyskland. De var Verona’s Gerswin, Feno-Me och Waco. Tanken var från början att hennes dotter Sofie så småningom skulle ha dem som tävlingsponnyer.
– De var inte i första hand tänkta för avel, men om någon av dem skulle blivit godkänd så hade ju det varit bra, berättar Maria Winberg för Ridsport.
Alla tre hingstar blev sedan godkända avelshingstar, och alla tre blev dessutom tävlingsponnyer.
– De har alla tre gått SM, säger Maria.

Waco var den yngsta och var bara ett föl när han kom till Sverige. Maria tyckte att han var en riktigt bra individ.
– Han hade en intressant härstamning med mycket prestation och han borde passat de svenska stona.

Som 3-åring blev Waco godkänd och han fick under sin första betäckningssäsong tre avkommor. Som 4-åring blev det tummen ned.
– Det var ett katastrofbruksprov tidsmässigt, säger Maria, som minns hur de fick vandra fram och tillbaka på Grevagården för att mötas av olika besked. Domarna och veterinären var av olika åsikt om Waco var halt eller inte.
– Domarna sa att vi skulle få de lägsta poängen någonsin om vi fortsatte och veterinären sa att han inte var halt och skulle fortsätta provet, berättar Maria.
Waco fortsatte provet. Resultatet blev mycket låga siffror i gångarter och hoppning och han blev inte godkänd.

Maria blev besviken. Men Waco var godkänd i Tyskland och Maria löste licens för honom där. Han betäckte ett antal ston i Tyskland under sin 4-årssäsong, bland annat tre ston från Sverige som åkte över till Tyskland för att betäckas med honom där. När betäckningssäsongen var klar kastrerades Waco.
– Han var ju totalt fetsågad av den svenska nämnden – vem skulle vilja betäcka med honom, säger Maria.

2005 föddes Wacos sista föl, det blev tre i Sverige. Maria var fortfarande bitter på nämnden som sågat hennes hingst, så när hennes sto Dunja nedkom med ett alldeles extra fint föl ville hon ha sin hämnd på nämnden.
– Han fick heta Wacos Rache MW vilket betyder Wacos hämnd, berättar Maria.

Att Wacos avkommor var bra visade sig ganska omgående. Alla hans sex avkommor födda i Sverige fick diplom som unghästar. Wacos Rache utmärkte sig lite extra och fick dubbla utmärkelser som 3-åring.
– Han var riktigt bra och rörde sig super, säger Maria.
Resultatet blev 54 poäng som hopptalang med 10-10 i hoppning och 50 poäng som gångartstalang. I hoppning vann han riksfinalen.
Tyvärr gick Waco omkull under inridningen och blev inte sig själv efter det.
– Det var som om gången var puts väck, berättar Maria, som trots att hon gärna ville ha honom godkänd gav upp hoppet lite.

Om det inte varit för Marias dotter Sofie Relander hade kanske inte Wacos Rache MW varit där han är i dag. I smyg började hon träna hästen.
– En dag upplyste hon mig om att de skulle ut och tävla, säger Maria. Och det gick riktigt bra, Sofie tävlade Wacos Rache MW upp till Msv B mot stora häst. Som 6-åring blev han sedan godkänd avelshingst på sina egna meriter.


Vendela Eriksdotter Rubin tog SM-silver med Wacos Rache RP 179 förra året. Foto: Lottapictures.

Sedan dess har Wacos Rache MW sålts till familjen Eriksdotter-Rubin där systrarna Vendela och Wynja framgångsrikt har tävlat honom. I fjol tog Vendela SM-silver på Wacos Rache MW. I år var det lillasyster Wynjas tur att rida SM på honom och då blev det brons. Nu är Wynja och Wacos Rache MW uttagna att representera Sverige vid EM. Maria fick sin hämnd till slut, men i dag har hon släppt allt det där bakom sig.
– Det är inte lätt att bedöma hästar och jag hade kanske gjort samma sak själv, säger hon idag.
– Men jag tycker det är roligt att pika dem när jag träffar dem, men idag gör jag det mer med glimten i ögat, säger Maria.

Waco RP 142
Född 2000 hos Hartmut Zimmermann, Tyskland
e Kooihuster Wessel u Sissi e Folklore
Godkänd 2003. Kasserad 2004, kastrerad 2004. Tävlad i dressyr upp till FEI-klasser

Wacos sex avkommor i Sverige:
Elphins Marlin – dubbla utmärkelser på 3-årstest
Wasco MW – gångartsutmärkelse på 3-årstest, hopputmärkelse på kvalitetsbedömning, femma i 4-årisfinalen i hoppning
IM Wincent – hopputmärkelse på 3-årstest
Wacos Rache MW RP 179 – dubbla utmärkelser på 3-årstest, segrare i 3-årsfinalen i hoppning, SM-silver och SM-brons, uttagen till EM, avelsgodkänd hingst
Wanco MW – gångartsutmärkelse på 3-årstest
Mariposa MW – hopputmärkelse på kvalitetsbedömning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden