Avelsnyheter
14 juli 2017 10:32
Ridsportplus

Nytt bråk i PRE-föreningen

Samtliga i styrelsen för PRE-föreningen ANCCE ställer sina platser till förfogande. Tre ledamöter har redan hoppat av i protest mot den nya styrelsens agerande.

Nytt bråk i PRE-föreningen
"Utan tillgång till bokföringen kan vi inte följa svensk skattelagstiftning och lämna in föreningens inkomstdeklaration eller momsdeklaration", säger ordförande i PRE-föreningen, Åsa Molin. Fotograf Jan Gyllensten AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter några röriga år fick föreningen ANCCE Suecia en ny styrelse och nya stadgar i april. Men lugnet varade inte länge.

    Den gamla styrelsen har enligt ordförande Åsa Molin inte lämnat ifrån sig bokföring och andra dokument. Ingen sköter heller stambokstjänsterna, eftersom de som kunde detta inte finns med i den nya organisationen, och några nya ännu inte har utbildats.

    Styrelsen har sedan årsmötet agerat på olika sätt för att få tag i bokföringen. De olika åtgärderna har fått tre styrelseledamöter att lämna styrelsen. De skriver i ett PRE-forum på Facebook att de motsätter sig styrelsens agerande på flera punkter.
    Nu kallar styrelsen till ett nytt årsmöte den 22 juli.

    − Utan tillgång till bokföringen kan vi inte följa svensk skattelagstiftning och lämna in föreningens inkomstdeklaration eller momsdeklaration. På årsmötet kommer vi att ställa våra platser till förfogande och låta medlemmarna besluta vilka som ska representera föreningen. Vi kommer också att berätta för medlemmarna vad som hänt sedan årsmötet i april, säger ordförande Åsa Molin.

    Kan inte utföra sitt arbete
    − Som läget är nu är vi bakbundna. Vi kan inte utföra vårt arbete utan tillgång till handlingar, och ändå är vi ansvariga för föreningens verksamhet.

    På olika Facebookforum har inläggen varit många om den senaste utvecklingen.
    − De som gått hårdast mot styrelsen är inte medlemmar i föreningen, och bland våra medlemmar ser vi att vi har stöd för vårt agerande, fortsätter Åsa Molin.

    Ridsport har varit i kontakt med de tre som lämnat styrelsen, men de vill inte lämna några kommentarer. Det var också vid tidningens pressläggning oklart hur moderföreningen i Spanien ställer sig till konflikten inom PRE i Sverige.

    Denna text publicerades första gången den 6 juli i Ridsports pappersutgåva nummer 13-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden