Avelsnyheter
16 september 2017 15:39

Febo D’Alem blev årets lusitanochampion

Ņrets LusitanFeira blev en toppenhelg med mycket publik och många vackra lusitanos. Till champion 2017 utsågs den rörliga valacken Febo D'Alem.

Febo D’Alem blev årets lusitanochampion
Febo D’Alem, visad av Nuno Miguel Silva, blev årets lusitanochampion.

I Rotbrunna höll den 9-10 september Svenska Lusitanosällskapet för trettonde gången sin Feira med avelsvärdering, utställning, dressyrtävling och massor av uppvisningar.

Lördagen började med flera sevärda uppvisningar. För att nämna några så var Sparreholms hästcenter på plats och visade upp flera historiska användningsområden av lusitanohästen som till exempel ”Jogar com Garrocha” med Malin Hellstedt och Bolero. Garrochan är en lång stav som används vid urskiljning av kor, här visades en dressyr upp med denna stav.


Åsa Cidh och Klas Lundberg visade upp historisk stridskonst.

Elvira Svensson visade med Fatztudo upp att man även kan hoppa med sin lusitano, Camilla Frisell och Zambia hade ett vackert nummer med ”Work in hand”. Därefter blev det fart då Klas Lundberg och Åsa Cidh visade upp historisk stridskonst. Här kunde man verkligen se varför rasen är så rörlig och snabb och energisk, och har en förmåga att läsa sin ryttares vilja. Utan en bra häst på 1600-talet var man snabbt död i strid.

Rastypisk parad.

Förmiddagen avslutades med en ”Parad à la Golegã”, där ryttare och hästar visar upp sig i traditionell utrustning, där det är fritt att visa hästens vackraste rörelser. Lika roligt för publik som hästar och ryttare.

Eftermiddagen ägnades åt avel och utställning. Alla lusitanohästar som man vill avla på måste avelsvärderas för att komma in i stamboken för reproducerare. Detta görs av en domare vald av APSL (fritt översatt Portugals avelsförening för renrasiga lusitano) och i år hette han Tiago Gomes från Lissabon.

Stoet Episcia e Torre u Gazeta e Dardo, upp av Pedro Choy, äg Katarina Eningsjö) prisades för sin rastypiskhet med fina 69,5 poäng och blev därmed godkänd och skrivs in i stamboken för reproducerare.

Utställningstävling kallar APSL, ”Model and Movement competition” och det är just det. En tävling där man visar upp och bedöms efter rastypiskhet, gångarter. Och mycket viktigt: skönhet och spirit. Man tävlar i olika ålderskategorier och skiljer på ston, hingstar och valacker. I Sverige finns också möjlighet att tävla med korsningar med lusitano i egen klass. Avelsvärderade hästar som presterar bra på dessa tävlingar kan få extra status i stamboken beroende på hur de presenterar på dessa tävlingar.

Bland de manliga hästarna vann valacken Febo D’Alem (e Ali D’Alem u Zi D’Alem e Riopele, uppf Luis Delfim Pinto, äg Marie Pettersson) som förtjänstfullt visades av Nuno Miguel Silva. Febo D’Alem prisades för att han hade vacker halsansättning, rörde sig med lätthet och var av sporthästtyp.

Amendoa blev bästa sto.

På stosidan vann Amendoa (e Marialva u Quarteada e Dardo, uppf Manuel da Mata Caceres, äg Charlotta Måhlin). Amendoa reds av sin ägare och prisades för att vara mycket rastypisk, väl ihopsatt med stark rygg och länd.

Champion 2017 – alltså dagens bästa häst blev Febo D’Alem efter en vacker uppvisning.

Helgens dressyrchampions.

Söndagen ägnades åt dressyrtävling för att kora en Lusitanodressyrchampion. Tävlingen var öppen för lusitano och korsning med lusitano, och klasserna spände från LB:3 till St:Georg. Genom en koefficient räknades ut vem som var dagens bästa ekipage och vann gjorde Rebecca Jern och hingsten Etna som startade Msv:C1, på andra plats kom Katarina EningsjöDelicada som startade LB:1. Trea blev Sandra HanssonAladin som också ridit LB:1.

Under hela helgen var det mycket publik, serverades god portugisisk mat och många utställare hade hittat hit för att sälja både hästar och utrustning. Som värd för arrangemanget stod Rotbrunna häst och Ryttarförening, kort sagt en toppenhelg om man älskar lusitanohästar.

Resultat utställning och Avelsvärdering 
Resultat dressyrklasser 

Text: Charlotta Måhlin
Foton: Milena Grandi och Helena Nilsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden