18 november 2014 08:15

Dräktighetskartan behöver påfyllning

Tidigare under hösten gick Stoägarföreningen ut med ett upprop till alla stoägare som betäckt sitt sto i år under parollen: "Hjälp oss att få reda på vilken sperma-behandlingsmetod som är bäst!". Föreningen vill genom en enkät samla in information. Det går sådär, fler enkätsvar behövs.

Dräktighetskartan behöver påfyllning
Sofie Svensson längst till vänster och Patrice Berglind-Smith näst längst till höger. Bilden är från 2011 när Stoägarförening startades upp av dem samt Yvonne Riesle 2a från vänster och Annica Juhnell-Bengtsson längst till höger.

Det är stor aktivitet i landet kring seminfrågan. Jordbruksverket har en ny föreskrift ute på remiss som också har gått till Stoägarföreningen. De började redan tidigare i höst med ett försök till utvecklingsarbete och kvalitetssäkring av den så viktiga kuggen i maskineriet för att få dräktigt, spermaleveransen av kyld och fryst sperma.

Med spermabehandlingsmetod så menar stoägarföreningen de olika tekniker som används för att preparera, från hingsten tappad sperma på hingstststationen, för sändningar och skick ut till seminstationerna. Det finns idag flera olika tekniker som används i kombinatione med olika spädningsvätskor och liknande.

Låter det som en djungel? Det är det delvis också men all information som behövs för att svara på enkäten finns tillgänglig för stoägarna om de vill hjälpa till med en kartläggning. Den syftar till att ge ett bättre underlag till vilken metod som ger bäst resultat vad gäller det som är absolut viktigast för stoägaren – ett dräktigt sto.  Stoägarföreningen beskriver bakgrunden till sin webbenkät som kallas Dräktighetskartan, ett försök att samla in information som kan hjälpa till med fler dräktigheter till nästa år. Som stoägare kan du fylla i enkäten direkt om du har informationen från din seminstation tillgänglig.

För att få ännu mer kött på benen har Stoägarföreningen två styrelsemedlemmar Sofie Svensson och Patrice Berglind-Smith skrivit direkt till de som idag sitter inne med delar av svaret nämligen Stuteriveterinärföreningen. I ett brev öppnar de upp för samarbete kring ämnet. ”Utan resultatuppföljning – ingen utveckling. Vi är med detta övertygade om att stuteriveterinärerna är bäst lämpade att hjälpa oss.” skriver de i sitt brev till Stuteriveterinärföreningen.

Insamling av information pågår året ut så det går bra för stoägare att fråga sin seminstation och sedan fylla i enkäten. Alternativt uppmuntra seminstation och veterinär att bidra med deras hela erfarenhet till Stoägarföreningens faktainsamling.

Frågor i webbenkäten Dräktighetskartan
För säsongen per seminerat sto

Antal utnyttjade brunster, dräktighetsresultat, tvillingdräktighet

för varje brunst
Antal semineringar :………
För sista seminering i den här brunsten:
Volym (ml):…………..
spermaslag
A : kyld ej centrifugerad (brukar levereras i sprutor över 15 ml)
B : kyld centrifugerad (brukar levereras i rör om ca 12 ml)
C : fryst sperma

semineringsmetod
X: Standardseminering (dep0nering i corpus)
Y: Djupseminering (deponering i hornspetsen)
Z: Annan metod (deponering någonstans däremellan)

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden