12 april 2014 06:02

Seminstationen gillar läget

Anna Ozén är företagare i Dalarna och driver Bergshyttans seminstation. Hon driver en välfungerande station med gott resultat - utan problem med dagens regelverk. Annas inlägg beskriver en landsbygd i förändring.

Seminstationen gillar läget
Anna Ozén driver Bergshyttans Häst och semin. Hon har inga problem att leva med dagens seminföreskrift.

Anna Ozen från Bergshyttans häst och semin har ordet

Jag är en landsbygdsföretagare. Kvinna och medelålders.  Mitt företagande drivs av passion och intresse, jag är en så kallad livsstilsföretagare.  Jag kokar varken sylt, erbjuder bed & breakfast eller säljer skitiga vita möbler. Jag erbjuder mina kunder reproduktion av hästar och uppfödning fram till utbildningsstart.  Syftet med mitt företagande att gå med vinst. Det är företagandets idé. Utan vinst inget företagande.

Min gård ligger i skogsbygd där konventionellt jordbruk blivit olönsamt. På 80-talet sysselsatte gården båda mina föräldrar som var svinuppfödare. De kunde försörja sig och familjen på en besättning av 50 suggor och en areal av 25 hektar. I dag låter det som en utopi.

Marken som tillhör gården används i dag uteslutande till bete för gårdens hästar. Hästarna håller ytterligare hektar öppna genom att de årligen konsumerar uppemot 130 ton grovfoder toppat med havre och halm. Allt närproducerat av andra lokala landsbygdsföretagare. Numera är hästarna de enda djuren i byn sedan grannen sålde sina får i höstas. Utan dessa hästar skulle mina grannar med alla sannolikhet bo i en hybridasp-skog.

Jag har 20 års yrkeserfarenhet av hästar, till det ska läggas två års utbildning på Flyinges stallchefsutbildning.

Min prissättning är baserad på min affärsplan och de kvalitetskrav jag ställt upp för min verksamhet. Dessa krav innebär bland annat; en verksamhet där jag skulle kunna tänka mig att lämna min egen häst, inga svarta pengar, anställd personal med adekvat utbildning och avtalsenlig lön (kostnad 4 kr/min enligt forskning) samt analyserat grovfoder passande avelsdjur.

Min seminstation ger årligen service till mellan 30 och 50 ston. Vår dräktighets procent har varierat mellan 81-98 procent.

Vi har en erfaren provhingst som verkat hos oss sedan starten 2008. Han har tidigare verkat i avel och betäckt både vid hand och löst.  Vår ansvarige veterinär har vi också samarbetat med sedan 2008. Veterinären är rutinerad och tittar årligen på flera hundra ston eftersom den servar ytterligare stuterier i närområdet. Min personal har även den seminassistentutbildning förutom gymnasieutbildning på naturbruksprogrammets inriktning häst.

Den nya lagtexten har för oss på vår station inte inneburit någon förändring av arbetsbördan. Vi har alltid undersökt varje sto inför varje semintillfälle. Jag har för övrigt aldrig under mina 20 år som seminassistent inseminerat ett sto utan att veterinären ultraljudat stoet innan seminen har beställts.

Vad som däremot har påverkat vårt arbete och kundens ekonomi i en negativ riktning är att Posten lade ned lördagsutdelningen. Det innebär för oss att vi måste börja arbetsdagen tidigare och att någon (oftast jag) får tillbringa fredagkvällen i bilen för att åka mellan 6 och 11 mil enkelresa för hämtning av låda för att sedan vid 23.30-tiden på kvällen seminera ston. För har man väl fått lådan i handen vill man få in innehållet på dess rätta ställe så fort det går. Det var ännu värre innan man fick ordning på logistiken och man visste redan på onsdagen att detta sto med alla sannolikhet kommer att ovulera under helgen.

Jag har inget emot att tillbringa mina fredagkvällar i bilen och i stallet om jag bara vet att chanserna till en dräktighet finns. Men jag vill inte bli kallad föraktfull eller maktfullkomlig på en Facebook-sida.*) Då vill jag inte vara med längre.

Anna Ozén, Bergshyttans Häst och Semin 

*) Reds anmärkning, refererar till en debatt på Stoägarföreningens Facebook-sida

*******
Vad tycker du? kommentera gärna här i vårt kommentarsfält eller maila dina inlägg till oss.  Vill du göra ditt helt eget debattinlägg går det bra här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden