Blogg
9 september 2014 16:14

Alla kan inte vara bäst på allt

Alla hästraser här i världen är olika och har olika egenskaper. Vissa gör sig bäst i skogen dragandes på en tung stock, vissa gör sig bäst på travbanan med en sulky bakom sig, vissa gör sig bäst inne på en fullsatt Globen med en hoppbana framför sig och vissa gör sig bäst lunkandes längs mysiga skogsvägar.

Varför kan människor inte acceptera en hästs bästa egenskap och låta hästen göra det den är bäst på?

Jag är inriktad på elithästar inom hoppningen och när jag letar efter en ny häst så sållar jag automatiskt bort hästar som inte passar i den ”generella” mallen. Jag vill ha hästar inom de typiska ”hoppraserna”, jag vill ha bra hoppstam, bra exteriör och ett bra psyke för hoppning. För jag vet att det gynnar både mig och hästen bäst. För jag vet vad jag vill använda min häst till och jag vet att andra raser kanske inte kommer leva upp till mina förväntningar.

Det brukar ofta misstolkas i andras ögon. Jag brukar ganska ofta få kommentaren (över internet såklart!) att jag ”ser ner på andra hästraser” och att jag inte har en aning om vad jag pratar om.
Jag brukar också få kommentaren att ”Travare/galoppörer/fjordingar/nordsvenskar FAKTISKT OCKSÅ KAN HOPPA MINSANN!”

Bara för att jag aldrig skulle välja någon av dessa raser när jag köper en ny häst behöver inte betyda att jag tycker dessa hästraser är mindre värda, det betyder bara att de inte passar i mallen för vad jag söker hos en häst. JA, ibland kan en travare också nå höga klasser i hoppning MEN en Holsteiner har faktiskt större procent lyckade hopphästar i sitt register. Sann fakta.

Jag tycker att man verkligen ska fundera igenom när man letar ny häst VAD man vill ha hästen till och vad det långsiktiga målet tillsammans är. Välj sedan utefter det den individ som verkar mest lämplig för dina mål och krav. Ibland är inte den sötaste och billigaste hästen det bästa valet, ibland tar det också lång tid att hitta den rätta hästen men jag tycker att man gör både sig själv och hästen en stor tjänst av att verkligen tänka igenom sina egna och hästens förutsättningar innan ett köp genomförs!

 Bara för att alla inte väljer att köpa din favoritras betyder inte att rasen i sig är mindre värd utan bara att den inte uppfyller kraven någon annan har. Så enkelt är det.

/Amanda

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden