Beridarbloggen

Louise "Loi" Lindström är examinerad beridare och unghästutbildare samt diplomerad C-tränare i dressyr. Här på bloggen får ni följa med på hennes äventyr efter utbildningsåren på Flyinge.

 • Unghästtest – för vems skull?

  0 0

  Snart dags för unghästtester. Beridarbloggaren Louise "Loi" Lindström är fortsatt sjukskriven och får inte rida, men har varit med och löshoppat. Dessutom funderar hon på för vems skull det är man visar sina unghästar - är det för ens egen skull eller är det för SWB?

  Det börjar närma sig 3-års, eller Unghästtest som det ju heter nu. På bilden ovan är jag med Zunshine på genrep inför 3-årstestet 2014. Och häromdagen var jag tillbaka ute hos Maria och hennes fina 3-åring Adeley som förbereds för årets test. 

  Jag tycker att det finns flera anledningar till att visa på unghästtest, under förutsättning att hästen är redo för det. Det bidrar till avelsstatistiken, det är en nyttig erfarenhet för hästen, man får en måttstock på var hästen är i sin utbildning, ett tydligt mål att jobba mot, och så vidare.

  Själva resultatet på testet är för många inte det viktiga, även om det såklart är extra trevligt att åka hem med ett diplom. Jag skulle dock själv inte visa en häst om jag inte trodde att den hade möjlighet att prestera på en vettig nivå. Därmed inte sagt att den måste vara en stjärna med 9-mässiga gångarter, men däremot att den verkligen känns redo för uppgiften.

  För vems skull visar vi unghästen? Är det för uppfödarens skull? För SWB? Är det för att man som ägare tycker att det är roligt att visa sin häst? Eller är det för hästens skull och för alla erfarenheter den kan få på köpet? Jag säger inte att det finns ett rätt eller fel här. Men jag tycker att det är viktigt att tänka på att de där erfarenheterna hästen får på köpet kan vara både bra och dåliga - till stor del beroende på hur väl förberedd hästen är. Sedan är det ju unghästar och de kan ha en bra dag eller en riktigt dålig, så visst kan man få ett sämre resultat trots att man förberett ordentligt. Men en bra grundregel brukar ju vara ”det du inte kan göra hemma, kan du inte heller göra på tävling”, och det gäller såklart unghästtesterna i allra högsta grad!

  När jag var ute hos Maria senast löshoppade vi Adeley. Jag är fortsatt sjukskriven efter att senaste besöket hos ortopeden visade att benbitarna fortfarande hänger löst där inne i axeln. Det är frustrerande som tusan men inte så mycket att göra något åt. Jag kan ju varken rida eller springa med häst just nu, men att stå i mitten av en löshoppningsring funkade fint.


  Just nu rider jag bara på stenlejon

  Löshoppningen gick fint, Adeley har som vanligt en fantastisk attityd till allting. Så då kan man lägga lite mer energi på finliret. Jag tycker det är rätt fascinerande hur mycket man kan göra med hjälp av bommar, var man släpper, hur man följer hästen, och så vidare.


  Löshoppningslektion med Qruella 3 år e. Quaterback – Ravallo

  Att få arbeta med en häst som man kan släppa tidigt, som man knappt behöver driva och som själv klurar ut vad den ska göra är ju en verklig förmån. Men jag tycker att man trots det ska öva på att ”dra åt skruvarna”. Träna på att släppa sent, så att man kan göra det om hästen skulle komma in i testmiljön och vara spänd och snabb. Träna på att hoppa med bommar inlagda mellan hindren, om man skulle hamna i en situation där det behövs. Träna på att följa nära bakom även om hästen bjuder fint på hemmaplan, så att hästen inte känner sig jagad om/när den tappar bjudning och måste drivas på bortaplan. Och så vidare.

  Det känns inte som en överdrift att säga att man får vara beredd på det mesta. Jag var med och löshoppade en intressant häst för några år sedan. Hon blev totalt förvirrad av hela upplägget, och galopperade fram till hjälphindret där hon plötsligt la sig ner. Alltså, inte ramlade, utan la sig ner, nästan på hindret. Överslagshandling extraordinaire. Men det blev en duktig löshoppare av henne ändå. Med lite träning fick hon Klass I som lovande hopphäst på sitt 3-årstest.

 • Vi fortsätter våga leva

  0 0

  Ridsports beridarbloggare Louise "Loi" Lindström är som alla andra skakad efter fredagens attack i Stockholm. Här skriver hon ned sina personliga reflektioner efter händelsen.

  Precis som alla andra är jag skakad och berörd efter terrorattacken här i Stockholm i fredags eftermiddag. Men som Ridsport skrev här på hemsidan, ”...det bästa vi kan göra av vår tid, visa på att det vi brinner för och älskar fortsätter trots allt.”

  Människor runt hela världen som enas i ett gemensamt intresse, det är något fint som vi ska ta vara på. Ridsporten är fantastisk just i det att alla kan vara en del av den, oavsett ålder, kön, hudfärg eller religion.

  Hästarna har redan tagit mig till många olika platser i världen, till andra kulturer och människor från olika länder. Bara det senaste året har jag arbetat med hästar tillsammans med människor ifrån t ex Guatemala, USA, Danmark, Spanien, Tyskland, Marocko, Norge, Serbien och Holland. Så vill jag att det ska fortsätta att vara!


  Fyrspanns-VM 2016

  Det är mycket hemskt som händer i världen, och attacken i fredags var knappast förvånande, men ändå blir man djupt chockad när det kommer så nära. Flera av mina närmaste arbetar i kvarteren runt om. Själv insåg jag alldeles nyss att jag var ju just där, bara några meter från platsen där lastbilskapningen skedde och där den första skadade hittades. Den här bilden är tagen 14.41 i onsdags. Precis i gatuhörnet där lastbilen svängde in på Drottninggatan nästan exakt 48 timmar senare.

  Dagen efter attacken insåg jag att jag ville gå till platsen, dels för att hedra offren, men också för min egen skull, för att våga. För att vi måste våga fortsätta leva, för att inte låta terrorn vinna. Så jag gick längs Drottninggatan, först med hjärtat långt upp i halsgropen, men ju längre jag gått desto lägre blev pulsen och det gick att andas normalt igen, om än med tårar i ögonen. Vid Åhléns City möter jag en lång vägg av blommor och hälsningar, polisbilar överallt, de flesta av dem med blommor på vindrutor och i dörrhandtag. Där lastbilen rusade fram i fredags kör en sopmaskin och det ryker upp ett stort moln av damm mellan byggnaderna. Platsen är som en uppvisning av det bästa och det sämsta hos människan, det var skrämmande och rörande på samma gång.

   

  Bland det som gjorde absolut starkast intryck på mig var alla de unga män som gick runt med svenska eller utländska flaggor som mantlar, med texten "Terrorist - NEJ!" och "...förlåt...". Att det är år 2017 och en person kan känna att han bara genom att se ut som han gör, riskerar att misstänkliggöras och misstros, tas för att vara en potentiell terrorist. Det är bara så fruktansvärt sorgligt.

  Alla är vi människor och den värld vi ska dela på är inte så stor... We are all in this together.

 • Abstinensbesvär och Skåne-resa

  0 0

  Beridarbloggaren Loi har brutit nyckelbenet och är sjukskriven. Men att sitta still och vänta är inte Loi:s grej, och nu har ridabstinensen blivit påtaglig. Loi försöker dämpa den med bland annat resor, clinics och tröstshopping.


  Längtar till sol och glada hästar.

  Här har det inte skrivits så mycket på senaste, och det beror helt enkelt på att jag 1. inte haft så mycket att skriva om, och 2. haft lite svårt att skriva. För några veckor sedan hade jag oturen att ramla på axeln och bryta höger nyckelben på mitten, med en 90 graders felställning.

  Akutläkaren sjukskrev mig i sex veckor. Som de flesta hästmänniskor skrattade jag lite och tänkte att jag säkert kan rida snart. Sen insåg jag ganska snabbt att all rörelse får det att kännas som ett skramligt pussel i axeln så då var jag inte så sugen längre.


  Så här snyggt var det efter två veckor.

  Att sitta still snällt och vänta är inte min starkaste gren. Med hästarna kan jag ha massor av tålamod, men med sånt här har jag verkligen noll, och ridabstinensen är minst sagt påtaglig. Det har blivit lite för många timmar i soffan och det kan ju göra vem som helst halvgalen. Särskilt första veckorna när det inte gick att göra något annat var jag otroligt uttråkad, men nu har jag precis kommit hem efter nästan en vecka i Skåne och är på betydligt bättre humör!

  Till att börja med åkte jag och min lilla hund till Linköping förra fredagen och hälsade på mina saknade kollegor. Det känns jättetråkigt att inte kunna vara på jobbet, men jag är åtminstone väldigt glad över att jag hann rida på alla vårens fyra inridningshästar, enligt deras respektive plan och utveckling, innan jag blev sjukskriven.

  Efter besöket i Linköping fortsatte vi ner till Skåne, och eftersom det alltid är lika trevligt där blev vi kvar ända till i torsdags. Jag har hunnit träffa väldigt många av mina vänner och Chichi har roat sig med att träffa deras respektive djur, från katter och hundar till papegojor. Och jag har fått umgås med några hästar och titta på ridpass också.


  Katten Koma är Chichis nya bästis, typ.

  I lördags var det YH-dag på Flyinge och jag och Mickan passade på att titta in när det pågick miniclinics i stora ridhuset. Såg bland annat Xanté och Crissfire, som var två av mina arbetskamrater under Beridarutbildningen. Dessutom har jag varit med och tittat när Mickan ridit sin fina 6-åring Wilmer, som har utvecklats massor sedan jag såg honom i höstas! Bland annat åkte vi till Tygelsjögården med honom och så höll jag lite hoppträning. Alltid lika nyttigt för dressyrhästarna att hoppa några språng!

  En annan dag var jag med och tittade när Kia red för Olof (Axelsson, min gamla dressyrlärare från Beridarprogrammet) på hans anläggning i Flyinge. Och så var jag med Molly och Mia till Trolleholm där deras hoppstjärnor fick trimma dressyr. Dessutom åkte vi med Anna till hennes jobb och tittade på ett nyfött föl efter Skovens Rafael! En hel del häst har det blivit alltså, men det kliar i fingrarna på mig att själv få hoppa upp och rida igen.

  I övrigt innehöll Skåne-veckan två olika födelsedagsfiranden, några uteluncher och fikadejter, en grillfest, ett biobesök och ett par filmkvällar, etc.

  I hopp om att lätta på ridabstinensen lite tröstshoppade jag ett par nya ridstövlar för ett par veckor sedan. Eller, jag skulle ha ett par i vilket fall eftersom mina gamla träningsstövlar dragit sin sista suck (det är faktiskt hål i dem!). Jag beställde ett par De Niro dressyrstövlar i färgen brandy. Supersnyggt rödbruna och fin modell, så nu hoppas jag att de är sköna att rida i! Fast jag tror att det mest fick mig att längta upp på hästryggen lite mer.

 • Beridarbloggaren: "Ett förtroende att förtjäna"

  0 0

  Beridarbloggaren Loi följer upp sin krönika med mer tankar om unghästens utbildning och berättar om det som hon tycker är viktigt: ”Ödmjukhet inför uppgiften och inför hästen, och framförallt en förståelse för att den unga hästen inte vet vad vi vill förrän vi lyckats förklara det”.

  Igår kom senaste Tidningen Ridsport, bland annat innehållande min första krönika för i år. "50/50 är inga bra odds" är rubriken, och krönikan handlar om unghästens rätt till en trygg utbildning.

  Ni som följt bloggen ett tag har nog inte missat att jag verkligen är intresserad av just unghästutbildning. Att arbeta med unga hästar är så otroligt givande, av minst hundra olika skäl. För det första tycker jag att det är ett roligt uppdrag att få vara den som lägger grunden för hästens fortsatta karriär som ridhäst. Det är häftigt att börja med en häst som är helt orörd träningsmässigt.

  Visst är det en del jobb, men en omsorgsfullt lagd grund kan spara massor av arbete i framtiden. Det är lite som att åka upp ett skidspår i nysnö, tyngre än att köra där någon annan redan åkt, men det blir precis som man vill ha det. (Egentligen är jag för lat för att åka längd och kör bara utförs, men tanken i alla fall!)

  Jag gör verkligen inte anspråk på att vara någon sorts expert eller guru i unghästutbildning och jag är fullt medveten om att det finns tusentals saker jag måste lära mig och göra bättre. Men jag tror att man kommer väldigt långt med lugn och tålamod, med en tydlig plan, och genom att tänka efter före. Ödmjukhet inför uppgiften och inför hästen, och framförallt en förståelse för att den unga hästen inte vet vad vi vill förrän vi lyckats förklara det.

  För det är ju så att de hjälper vi använder på den skolade hästen inte betyder någonting alls för hästen som ännu inte utbildats att förstå dem. Även om aveln går framåt och hästarna blir mer och mer talangfulla så föds de inte med inbyggda knappar, den oridna hästen vet inte att den ska gå framåt när ryttaren trycker med benen på magen. Och det är just där i fascinationen ligger för mig, att få sätta dit knapparna och lära hästen vad önskat beteende på respektive hjälp är.

  Det är som en klok lärare vi hade på Flyinge sa, man kan lära hästen att gå framåt när man drar i manen om man nu skulle vilja det - men hur praktiskt skulle det vara när nästa ryttare ska upp på ryggen? Istället försöker de flesta av oss som rider att utbilda hästen efter samma signaler, så att vi talar samma språk allihopa.


  Samma språk med hästarna, oavsett världsdel. Foto: Anna Blomdahl

  I unghästutbildning händer allt så snabbt - i både positiv och negativ bemärkelse. De flesta unghästar tar till sig fort, och därför gäller det ju att vi får så många önskvärda reaktioner som möjligt. Jag brukar tänka att det ska vara lätt för hästen att göra rätt. Att man lägger upp arbetspassen på ett sätt som ger optimala förutsättningar att lyckas, att man med noggranna förberedelser ger sig själv och hästen så bra odds som möjligt.

  Inte minst så vill vi att hästen ska tycka att det är roligt att arbeta, att den ska känna sig nöjd och uppskattad. Vi ska vara trygga ledare som det är givande för hästen att umgås med. Vad har hästen för anledning att släppa upp oss på sin rygg, egentligen? Det är ett förtroende vi måste förtjäna.

  3-årstest 2014, examen efter inridning för Susanne & Thorbjörn Sjunnesons fina Zunshine.

 • For better, for worse, until death do us part?

  0 0

  Beridarbloggen funderar i dag över när det verkligen är dags för häst och ryttare att gå skilda vägar. Hur ska beslutet tas, när ska det tas? Och vad händer med hästen därefter?

  In sickness and in health.
  Det är svårt att säga det bättre än så - vårt ansvar för våra djur på ålderns höst och vår tunga skyldighet när livet måste ta slut. Mina tankar är just nu hos en fin häst som lämnat oss alldeles för ung. Många minnen och starka känslor väcks.
  Ni vet vid det här laget att jag har ett stort engagemang för djurens välbefinnande. Det innebär förstås också att i min värld har vi inte bara ansvar för att våra älskade vänner och tävlingskamrater har ett gott liv under sina aktiva år, utan det är vår skyldighet att se till att hästen har ett bra liv även efter att vi suttit den av för gott. Annars är vi i en situation där hästen är ett redskap, som vilket tennisracket som helst!

  Självklart tänker jag inte att alla som rider en häst ska förbinda sig att ta hand om den livet ut, men jag anser att var och en, efter bästa förmåga, måste ta ställning till vad som ska hända när ens vägar behöver skiljas åt. Ska hästen säljas vidare, och vem är i så fall en lämplig köpare? Kommer hästen att fungera som läromästare eller är den för svår för en ryttare på lägre nivå? Behöver den omskolas? Kan galoppören bli en trevlig hopphäst på lätt nivå? Travaren bli en stabil westernhäst? Eller kan stoet med ett trauma i nacken, som inte klarar Msv-dressyr, bli en fin mamma?
  Är hästen lite skröplig i knäna, som vilken människomorfar som helst, får vi anpassa aktiviteterna efter omständigheterna. Är hästen skadad eller sliten, eller har den fysiska förmågan bara försämrats i viss omfattning och skulle hästen kunna ha ett gott liv om den fick trappa ner från er nuvarande nivå? Det kan kanske vara dags att få lägga ner en lång tävlingskarriär? Kan den fungera som sällskapshäst? Kan hästen få någon annan meningsfull uppgift?

  Under de senaste åren har ju flera framgångsrika tävlingshästar pensionerats med högtidliga avtackningar, men det är sannolikt inte möjligt för de flesta hästägare att behålla sin tävlingspartner lunkandes i en hage. Det är självklart en ekonomisk fråga för de flesta av oss. Men även om det är jobbigt att tänka på anser jag att det är vårt ansvar att fundera i tid på när det är dags att lägga ner en tävlingskarriär och hur pensioneringen ska se ut och att försöka hitta bästa möjliga hem för ålderdomen.

  Det är förstås en stor förmån att få ha sin häst kvar länge i livet och få ta ställning till pensioneringen. Ännu svårare frågor som vi måste orka tänka på är hur vi ställer oss till att skapa ett värdigt slut. Somliga stannar tragiskt nog alldeles för kort. Jag var bara 13 år när jag ledde min första häst bort till hagen där han lämnade jorden. Det fanns de som tyckte att det var förskräckligt att jag som var så ung skulle hålla min häst själv. Men jag har aldrig ångrat det hur hemskt och sorgligt det än var, utan har istället haft med mig det när jag under de följande 10 åren sett många andra hästar lämna livet. Jag vet att den själ som finns i hästens öga är borta i samma ögonblick som hästen faller till marken och istället blir till våra minnen. 

  Guvernör ”Guvvie” 1992-2007 e. Goldlöwe – Galant - Pompe.

  Jag som jobbar heltid med hästar får ofta frågan "Men har du någon egen häst?” Min häst är en fantastisk fuxvalack, som är lika gammal som jag är (några månader äldre till och med). Nalle, eller Aristokrat Pan som han egentligen heter, köpte vi som juniorhäst till mig. Han var 17 år när vi gjorde vårt första SM ihop, han var 19 år när han gick i pension, och i maj detta år fyller han 24! Räknat i hästår är han marginellt yngre än min mormor som är 79.

  Nalle lever ett alldeles underbart pensionärsliv i en skog utanför Strängnäs. När vi beslutade att det var dags att avrunda hans tävlingskarriär hade vi sådan otrolig tur. Vi fann ett helt perfekt hem åt honom, där han till en början var träningskamrat och läromästare och numera har en uppgift som skiljer sig från diagonalslutor och piruetter. Nalle har nämligen samma jobb på ålderns höst som hans mamma Pans Gardenia hade, det vill säga som uppfostrare av de nya generationerna. Gardenia blev 33 år, en aktningsvärd ålder för ett framgångsrikt ELIT-premierat avelssto med 15 avkommor. 


  Nalle på jobbet.

  Nalles jobb med att hålla ordning på de små på gården fungerar trots att han nu har rätt ordentlig artros i knäna. Han rids dock sedan ett drygt halvår inte alls. Hans uppgift är med andra ord helt anpassad efter hans ålder och såväl fysiska som mentala status.
  Min älskade pensionär lever helt klart ett värdigt liv på ålderns höst och jag hoppas att det fortsätter så i lång, lång tid framöver. Men när dagen kommer då hans liv inte är värdigt längre, det vill säga när han inte längre har sin rang i hagen och orkar sätta småskitarna på plats, när han inte orkar resa sig från en vila utan problem... Den dagen kommer jag att ta mitt ansvar och hjälpa honom att galoppera vidare utan smärta. Det är ett ansvar jag anser att jag och andra har som hästägare, det är en skyldighet jag anser att jag har mot min häst.

 • Beridarbloggen: Tränar- och beridarliv de lux!

  0 0

  Beridarbloggaren ser till att maxa tränar- och beridarlivet och som vanligt är det full fart. Allt fån bombhot till träningar för hoppryttare har hunnits med sedan sist, varvat med turer på såväl skridskor som skidor.

  I det förrförra inlägget skrev jag om Hästliv de lux och att omväxling och ordentlig utevistelse borde vara en självklarhet. Jag har varit uppe i Stockholm över helgen och verkligen fyllt dagarna med just omväxling och utevistelse. Vi får väl kalla det tränar-/beridarliv de lux!

  Fast min långlediga helg började riktigt uselt. När jag efter en del stress kom till Linköpings Centralstation efter jobbet i torsdags visade det sig att mitt tåg var inställt. Bombhot mot tåg ställde till totalt trafikkaos och jag övervägde allvarligt att vända tillbaka till min bil och köra hela vägen, men efter många dagars jobb på raken var jag rätt sliten och kände mig inte jättelockad av den tanken. Det slutade med att jag hoppade på nästa Stockholmståg och fick åka på tvären i bistrovagnen.

  Helgen fortsatte på ett betydligt bättre sätt. Fredagen och lördagen hade jag packat schema med träningar utspridda över olika anläggningar i Täby, Vaxholm och Åkersberga. Det blev träningar för så väl helt nya som ”gamla” elever, både dressyr- och hoppryttare på häst såväl som på ponny. Omväxling, som sagt! Dessutom har jag själv ridit unghästar, bland annat två pass på 3-åriga lilla Adeley som jag berättat om här tidigare. Hon går från klarhet till klarhet och sköter sig exemplariskt.

  Både fredag och lördag blev det ridning på en annan ung flicka, som blivit alltför busig med sin matte och behövde styras upp lite. Verita är ett väldigt ambitiöst och känsligt sto, rolig att rida men inte helt okomplicerad. Jag tror att det kommer bli jättebra, men som med de flesta känsliga unghästar krävs lite tid.

   

  Lördagskvällen rundade jag av med lite skridskoåkning, bra balansträning… Jag var faktiskt konståkare för en massa år sedan, innan hästarna tog över all tid och jag valde att fokusera 100% på favoritsporten. Senare på kvällen kom farfar på middag och jag bakade ananaspaj. Apropå att baka så var det väldigt nära att bli avramlingstårta på jobbet i veckan. Men på något vis lyckades jag slippa undan med sista mantaget!

  Eftersom det där med utevistelse är viktigt (för jobbar man med hästar är man ju aldrig utomhus menar jag…heh) så fortsatte jag med vintersportandet på söndagsförmiddagen. Då tog jag med skidor och pjäxor och körde till närmaste skidbacke för ett par timmars åkande i strålande sol.

   
  Livet på en pinne! Eller på två pinnar (läs brädor) förresten.

  På söndagseftermiddagen hälsade jag på hos bästa mormor och morfar, åt lunch och visade filmer på några av hästarna jag rider. Dessutom fick jag tillbaka min saknade blåa hjälm som de varit schyssta och hämtat åt mig på Stockholm Ridsport. Den har varit nere på Samshield i Frankrike på lagning. Briljant att kunna få ett nytt innerskal i den efter att en snubblig liten pålle dängde den i en stenhård spansk ridbana. Ser fram emot att kunna börja växla mellan hjälmarna igen, det finns få saker som är så äckliga som att sätta på sig en svettig hjälm efter lunch!

  Nu ser jag fram emot en ny arbetsvecka med mina kära kollegor i Linköping! Det ska trimmas och ridas ut och yogas och hoppas och trimmas lite till. Fullt ös!

 • Beridarbloggen: Framsteg för fascinerande personligheter

  0 0

  Framsteg med hästarna på jobbet, egna träningar, gemensam stall-yoga och så en dos glamour på det. Beridarbloggaren Loi håller minst sagt igång i vintermörkret

  Här i Linköping är det full fart hela tiden. Hästarna gör framsteg och jag trivs väldigt bra på jobbet.

  Det är en förmån att ha möjligheten att arbeta med många olika hästar i varierande åldrar – och dessutom flera i varje årgång. Jag tycker att det är särskilt spännande med inridningshästarna, just att se hur olika de tar till sig träning och utbildning. Ett gäng lika gamla och ungefär lika mycket hanterade småttingar som får samma förutsättningar av samma ryttare men ändå klättrar uppför en helt egen utvecklingstrappa.

  Ju mer jag arbetar med inridningarna desto mer lyser deras personligheter igenom. Framförallt ju fler nya uppgifter de ställs inför. Det är ganska fascinerande hur hon som tyckte att longering var rörigt plötsligt blev helt lugn när vi gav oss på tömkörning istället, eller hur han som fortfarande kan titta snett på schabraket känner sig som en kung när han får bära runt en människa på ryggen.

  Jag tycker att det är häftigt att se dem tackla nya utmaningar på sitt eget vis. En extra bonus med just de yngsta hästarna är att allting händer så fort. På några dagar kan hästen gå från att aldrig haft ryttare på ryggen, till att trava runt som om den aldrig gjort annat.

  En förmiddag i veckan är det yoga som gäller. Vi kör ashtanga yoga med tränare och hela baletten, 100% engagemang! I fredags var senaste omgången, och idag är det dags igen! När det är yoga-dag gör vi stallet på morgonen som vanligt och så rider jag en häst eller två beroende på tid. Sedan är det ombyte från ridbyxor till yogabyxor och så kör vi drygt en timme, plus en efterföljande powernap. Den är nog max 10 minuter, men den är livsfarlig, för det räcker för att man ska bli helt sömnig lagom tills det är dags att byta tillbaka till ridbyxorna och sätta fart med resten av dagen.


  Ridbyxor av, yogabyxor på.

  I helgen åker jag upp till Stockholm och håller träningar igen. I och med att jag jobbade helg den här veckan så är jag ledig även på fredagen, så jag åker upp redan torsdag kväll. Sedan är dagarna fullbokade, det blir dressyrträningar med både hopp- och dressyrekipage, ridning av unghästar i olika åldrar och så några nya bekantskaper. Ser fram emot det!

  Förresten, vi jobbar inte bara... Förra helgen var det Östergötlands Ridsportgala, en kväll i hästväg! Tror inte något annat distrikt kan mäta sig med den galan faktiskt, jag var imponerad!

  Bra underhållning och glittriga efterrätter.

 • Loi: "Hästliv de lux" borde vara standard

  0 0

  Louise "Loi" Lindström funderar kring vikten av varierad träning. Hon menar att det är jätteviktigt att inte tråka ut sin häst och delar här med sig av sina tankar kring funktionell och meningsfull träning.


  Dressyrtävling with a twist

  Häromdagen hoppade vi, som varje vecka, dressyrhästarna här på jobbet. Det fick mig åter att fundera kring vikten av varierad träning, glädje i vardagen och så vidare. Hästliv de lux borde vara standard.

  Jag glädjer mig åt att rida ut och galoppera i terrängen, hoppa både dressyrhästar och unghästar och framför allt att varje dag kunna släppa ut hästarna tillsammans med kompisar i härliga hagar. Tyvärr har jag erfarenhet från verksamheter i olika länder där hästar är permanent uppstallade i princip dygnet runt, förutom den tid de görs i ordning och dressyrrids i ridhus eller på ridbana. Även svenska verksamheter där hästar släpps ut en och en i små rutor några få timmar/dag utöver samma typ av träning.

  De flesta känner nog till FEI:s välanvända uttryck ”Happy athlete”. Jag tänker mig att det begreppet kan appliceras på så otroligt mycket mer än bara frånvaron av rollkur och stjärnsporrar. Visst måste en idealisk happy athlete vara en häst som äter ordentlig frukost i lugn och ro, går ut i sin hage och galopperar runt med kompisarna. Kommer in till stallet utan att veta om det är dressyr, hoppning, uteritt eller tömkörning som står på schemat. Jobbar ena dagen med det ena och nästa dag med något annat. Går ut i sin hage igen och rullar sig rejält innan det är dags för eftermiddagsmat. Kul både på jobbet och på fritiden, helt enkelt!


  Mina nöjda kollegor

  Visst är det en ”häst-livsstil” som kräver en del. Både tillgång till mark, tid, arbetskraft och så vidare. Men det är också en häst-livsstil anpassad för just en häst. Det är trots allt inte akvariefiskar eller vandrande pinnar vi håller på med.

  Jag tycker att det är otroligt viktigt att variera hästarnas träning så mycket som möjligt. Det finns hur många anledningar som helst att ge hästen andra uppgifter än att gå i samma ridhus sex dagar i veckan. Det är nyttigt för hästens psyke, för hästens kropp, för ryttarens psyke.. ;)

  Jag ska dock erkänna att jag inte hoppat med alla hästar. Nalle, min nu 24-årige fux Aristokrat Pan, som jag debuterade Svårklass dressyr med, passade det inte alls för. Han fick dock jobba med Working Equitation, lite frihetsdressyr och härliga barbackagalopper ute i skogen. Min vite Phantom of the Opera hade däremot provat på fälttävlan och fick flyga över en hel del bommar med mig. På beridarutbildningen markarbetade/hoppade alla dressyrhästar, liksom våra hopphästar gick dressyrpass. Några av dem tävlade till och med i sin ”komplementgren”, som dressyrtalangen Fort Knox som plockade rosetter både innanför vita staket och över färgglada bommar.


  Dressyrhäst på skogspromenad

  Min grundinställning är att all träning bygger på lust, omväxling och nytta. Det är inte bara muskler, senor, ligament, skelett och kondition som tränas utan även hästens psykiska välbefinnande måste vara i centrum för träningsupplägget.

  All träning bör vara ändamålsenlig, effektiv och ekonomisk. Med det menar jag t. ex. att stå och ”lina” hästen planlöst som motion, är oekonomisk, ineffektiv och ej ändamålsenlig användning av tid och slöseri med hästens fysik och psyke. I min mening ska alla aktiviteter med hästen ha ett syfte. Självklart ska det finnas utrymme för spontanitet och beredskap för oförutsedda händelser, men i stora drag tycker jag att följande exempel ger en bra bild av mina tankar om funktionell och meningsfull träning:

  • En avkopplande skrittrunda i skogen ger mental och fysisk avspänning.
  • Ett travpass på hårdare underlag stärker senorna.
  • Intervallträning på galoppbanan bygger upp konditionen
  • Gymnastikhoppning bygger muskler och smidighet, samtidigt som hästen har kul.


  Samma häst, olika dagar på jobbet

  Även träningens intensitet har stor betydelse – ett kortare dressyrpass vid inlärning av nya rörelser sparar på både hästens psyke och fysik, samt bygger upp självförtroendet.

  Jag tror hur som helst att det är jätteviktigt att man inte tråkar ut sin häst. Hur kul är det att arbeta med någon som ber en göra samma sak varenda dag, menar jag. Dessutom, visst är det rätt mysigt när hästarna förväntansfullt kommer galopperande i hagen när man ropar, trots att det inte är matdags.

 • Beridarbloggaren Loi tackar Sylve

  0 0

  Louise "Loi" Lindström har följt den flera dagar kokande debatten kring Jerringpristagaren Peder Fredricson. Nu tackar hon Sylve Söderstrands för en kanonbra insats i SVT Opinion Live.

  Tack Sylve för mycket gott arbete i debatten på SVT Opinion Live torsdag kväll. Du gjorde en kanonbra insats för vår sport med en lugn och saklig argumentation. Inte ett nedsättande ord om andra sporter - bara riktigt sportsmanship, det som vi i ridsporten värnar om.

  Jag gör självklart inte anspråk på att befinna mig i någon som helst närhet av Peders och hans teams satsning, men hela debatten med förminskande av prestationen och av oss alla som ägnar våra liv åt hästsport har verkligen känts som ett hån. Den vanliga gamla härskartekniken som förekommit i media under den gångna veckan, med att just förminska och att kalla ridsporten "hobbyverksamhet för småtjejer" känns också föraktfull för oss som valt hästnäringen på heltid.

  Det handlar om alla från tävlingseliten som med eller utan sponsorer försörjer sig på ett arbete så långt från 9-5 man kan komma, veterinärer och djursjukvårdare med långa tunga jourpass, hästskötare som sällan äter en lagad måltid eller sover en normal mängd timmar. Det är stallägare som har svårt att få tillräckligt betalt för att ens gå runt och alla vi som satsat på yrkesutbildning i hästnäringen; till ridlärare, beridare, hovslagare, hippologer mm. Det är tränare, domare och inte minst alla hjältar till uppfödare som vågar sig på att investera i en verksamhet lika osäker som en skånsk vinter.

  Som exempel har jag, efter tre års heltidsutbildning till unghästutbildare och beridare, rejäla studieskulder, examensarbeten, betyg och poäng precis som mina vänner på universitet och högskolor. Och jag är lycklig nog att ha hittat ett arbete som jag verkligen brinner för, precis som jag hoppas att mina ekonom- och juristvänner gör.

  Men under veckan har sportsjournalister och representanter för andra sporter kallat mitt och mina kollegors älskade och slitsamma arbete med hästar för en hobbyverksamhet.

  Malin Fransson på DN hörde dock till de insiktsfulla och jag citerar henne med glädje:

  ”För tro inte något annat än att det här startar på gräsrotsnivå. Det är på ridskolorna och i de alltid lika kalla ridhusen som det som sedan kallas kampanjer och kupper föds”. Och precis som Peder sa i sitt fantastiska tacktal är hästfolk vana att jobba hårt. Ja, Malin, det handlar om vår stolthet över vår sport och om ilska, trötthet och uppgivenhet över alla de fördomar som fortfarande lever kvar. Det var vi som röstade på Peder, en fantastisk förebild, med en historisk prestation tillsammans med en once-in-a-lifetime kompanjon, All-In.

  Efter flera dagars kokande i sociala media tror jag att det mesta är sagt, med Sylve som en orubblig representant för sporten som samlar så många tusentals utövare, där vi rovdjur kämpar för att vinna förtroende från en varelse med flyktinstinkt, där vi tävlar mot varandra oberoende av ålder och kön, och där räkmacka bara förekommer i samband med Gothenburg Horse Show.
  Skulle ni trots allt ha slut på argument i debatten på skolgården, i fikarummet på jobbet eller på släktmiddagen så bjuder jag på ett till:

  Att ha sin kropp och sitt psyke under full kontroll och prestera sitt yttersta vid exakt rätt tillfälle med golfklubban, i bassängen, på cykeln är stort och hedervärt. Den som nu Ridsportsverige röstat fram som mottagare av Jerringpriset är ytterst ansvarig för att TVÅ levande individer åstadkommit detta SAMTIDIGT!

  Om någon händelsevis ännu inte sett den (eller vill hjälpa någon oinvigd att förstå bättre) så rekommenderar jag varmt dokumentären ”Guldläge” om Peder, All In och hela teamet. Länk till programmet.


  Foto: Henrik Larsson /Storypark

 • Nytt och spännande hästår för Loi

  0 0

  Louise "Loi" Lindström har flyttat och börjat sitt nya arbete, men en liten fyrbening har just lockat hem henne till Stockholm igen. Innan hemfärden hann Loi få en smakstart på det nya jobbet i Linköping.

  Årets första inlägg! God fortsättning och ett riktigt bra hästår önskar jag er alla läsare!

  Det har hänt en hel del i mitt liv sedan senaste inlägget, i och med att jag flyttat 20 mil söderut och börjat på mitt nya jobb. Luestad i Linköping är det som gäller nu, hos Sofia Möller och Peter Falk.

  Den första veckan på jobbet har känts jättebra. Trevliga kollegor, både två- och fyrbenta. Jag har riktigt fina hästar att arbeta med och det ska bli mycket spännande att se deras utveckling. En av dem har redan lyckats charma in sig ordentligt och bli favorit.

  Men precis nu befinner jag mig faktiskt i Stockholm igen, lite oväntat tidigt. Jag är ledig den här helgen, och egentligen skulle min söta vovve ha flyttat in hos mig under lördagen. Tyvärr har stackars Chichi en tandinflammation som måste åtgärdas med en operation först, så flytten fick vänta lite. Därför bestämde jag mig för att åka upp istället. Det blev en kombinerad hålla träningar/rida hästar/hämta mer prylar-resa!

   

  Jag kommer att åka upp till Stockholm under vissa av mina lediga helger just för att hålla träningar och trimma hästar. Det är väldigt tacksamt att det är så nära med tåget, jag tror det snabbaste går på 1.39 och det långsammaste på 2.09. Då är det ett ganska smidigt projekt att pendla lite. Nästa lediga helg stannar jag dock i Linköping, för då ska vi på Östergötlands Ridsportgala.

  Apropå träningar, förra veckan löste jag Tränarlicens för 2017! Känns toppen! Det ska dessutom bli roligt att se vad det finns för några fortbildningar att få delta i under året.

   

  Ni som hunnit läsa senaste numret av Tidningen Ridsport har kanske sett att jag är en av gästkrönikörerna i tidningen även under 2017. Det känns superroligt att ha blivit tillfrågad om att fortsätta med mina krönikor ännu ett år! Nu ser jag verkligen fram emot att skriva den första! Krönikorna blir ju annorlunda mot bloggen, inte minst i och med att de är kortare. Lite mer stringent text och lite mindre svamlande alltså. Det är utmanande, och det är kul eftersom det kräver ett snäpp extra fokus

  Precis som Lena Sellman skrev i ledaren i årets första nummer av tidningen, så är det vi gästkrönikörer som bestämmer helt och hållet själva vad vi vill skriva om. Det är inte helt enkelt, för som alla vet finns det hur mycket som helst att säga, tycka och tänka om hästvärlden och olika fenomen inom den.

  Tycka och tänka om hästvärlden kan man göra hur man vill. Att sedan uttrycka sina åsikter är däremot något man kan göra med lite eftertanke. Jag tycker att Maria skrev väldigt bra om detta i sin krönika i första numret, där hon efterlyste mer respekt i vår sport. Marias krönika är klart läsvärd, så har ni inte tagit del av den ännu så är det dags! HÄR FINNS DEN ONLINE

 • Beridarbloggaren Loi summerar sitt 2016

  0 0

  Beridarbloggaren Loi summerar sitt 2016 och konstaterar att det varit ett år av både toppar och dalar. "Jag som varit van att hålla mig i samma Flyingestall hela dagarna, har rest långt mer än motsvarande ett varv runt jorden"

  Året går mot sitt slut, och jag gör som vanligt en liten snabbrepris av de 12 månader som passerat. Dessförinnan vill jag passa på att tacka er läsare så mycket för i år! Tusen tack, alla ni som läst såväl bloggen som de krönikor jag skrivit i Tidningen Ridsport! Det är tack vare ert intresse av att läsa som det är roligt för mig att skriva.

  Vanligtvis brukar jag inte kommentera det jag skrivit. Mitt senaste blogginlägg med min hyllning av ridskolan, som fick tusentals gillningar och hundra delningar, krävde dock att jag förtydligade min avsikt, så jag tar med den även här:

  Inlägget är absolut inte på något vis riktat mot de barn och ungdomar som inte har möjlighet att rida mer, eller till dem som inte vill tävla. Det jag vänder mig emot är attityden som finns hos vissa - inte alla - barn och föräldrar som beter sig som att hästen är ett redskap jämförbart med en cykel eller ett tennisracket. Inget annat.

  Min oktoberkrönika, Ett hattförbud vore på tiden, fick också översvallande positiva reaktioner, men även någon enstaka som ansåg att jag försökte skaffa mig själv uppmärksamhet med populistiska åsikter. Riktigt roligt att nu nalkas årsskiftet med vetskapen om att det jag debatterat i nästan fem år blivit verklighet och att våra barn och ungdomar äntligen kommer att få ha hjälmbärare som förebilder även på högsta nationella nivå.

  Allra roligast är det dock att ha fått så mycket uppbackning kring Fair mot hästen – värderingar och grundsyn, som jag skrev i november. När jag hade varit på SvRF´s forum dagen före Sweden International Horse Show kände jag mig ännu mer stärkt i min uppfattning att vi är på rätt väg i många frågor som rör våra älskade hästar, även om det inte går så snabbt som man skulle önska.

  2016 har varit ett väldigt händelserikt år för mig, med många toppar och dalar.

  Jag som varit van att hålla mig i samma Flyingestall hela dagarna, har rest långt mer än motsvarande ett varv runt jorden. Jag har suttit på hästryggen i åtminstone fem olika länder inom loppet av åtta månader. Jo, förresten, det blev faktiskt ytterligare ett land, närmare bestämt Holland och Fyrspanns-VM, då jag debuterade som körgroom till regerande svenske mästaren Johan Dengg. En helt grym upplevelse och nya vänner!

  2016 var året då jag uppfyllde min stora dröm om att ta Beridarexamen. Dessutom tog jag även en efterlängtad C-tränarexamen! Jag tror faktiskt att jag i skrivande stund är landets yngsta diplomerade dressyrtränare.

  Jag har samlat på mig många helt otroliga minnen under året. Men det har också varit ett väldigt tufft år på många sätt.

  Året som gått började med den tre månader långa avslutande praktikperioden på Beridarprogrammet. Jag tillbringade tiden dels på Stall André, dels på Flyinge, och dels på OJ Sporthorses. Under praktikperioden gick dessutom mycket tid åt att skriva mitt stora examensarbete. Totalt sett var januari – mars en rätt tuff period då jag hade oerhört mycket att göra inte minst på grund av att jag gick C-tränarutbildningen parallellt med sista året på Beridarutbildningen.

  På årsmötet i februari blev jag invald i styrelsen för Flyinge Hästsportklubb, och grenrepresentant för dressyren. I februari fick jag även ett roligt uppdrag i form av en fotografering inför EM i Göteborg 2017. Reklambilden för EM-dressyren föreställer mig på Flyinges fina Crissfire S.

  Hittade affischen på Friends och var ju bara tvungen… ;)

  I mars var jag på Göteborg Horse Show på uppdrag av Flyinge och intervjuades i Speakers Corner. I april höll jag en clinic under Öppet Hus för eventuella blivande Flyingeelever. De två första veckorna i april var också de två sista veckorna på BP, då jag och mina två klasskamrater Andrea och Emma-Maria var tillbaka på Flyinge för att göra den sista finishen på examensuppgifterna, och även redovisa dem.

  Mitt examensarbete, ”Kandarets betydelse i svensk dressyrsport” fick både uppmärksamhet i media och togs, efter översättning till engelska, med till FEI-nivå med SvRF´s Annette Fransén Iacobaeus.

  Den 15 april var vår examensdag och vi kunde äntligen kalla oss beridare på riktigt. Jag var extra lycklig efter att tagit emot Agria Stipendiet ”För mycket god attityd till hästarnas välbefinnande och ett stort intresse för professionell hästhållning med hög kvalité”. Ni som känner mig eller har hängt med här ett tag kan förstå hur högt jag värdesätter en sådan motivering.

  Beridare! Foto: Anna Nyström

  Jag blev kvar i Skåne några dagar extra, för en dryg vecka efter examen var det dags för det sista steget på C-tränarutbildningen. Det tajmade perfekt så att jag kunde använda den veckan åt att sortera upp allt jag samlat på mig och spritt ut över Flyinge under mina tre år som skåning. Därefter flyttade jag upp till Stockholm och började packa väskorna inför årets nästa stora händelse – mina tre månader i USA!

  Den 1:a maj landade jag på Los Angeles International Airport. Min tid i Sunny California gick både fort och långsamt. Jag lärde mig otroligt mycket hos fantastiska Mette Rosencrantz, och fick hjälp att utveckla både min egen ridning och min tränarroll. Vi red och tränade i upp till 43-gradig värme, för att sedan kompensera med att ligga på stranden i Malibu eller Santa Monica på de lediga måndagarna. Idyllen avbröts lite av en våldsam skogsbrand med nattlig evakuering av 90 hästar och en bilkrasch, men allt som allt hade jag en fantastisk tid i Los Angeles!

  Med min LA-kollega Valenzo. Foto: Anna Blomdahl

  När jag kom hem igen fanns det många jobbmöjligheter öppna, och jag tog chansen att titta på flera av dem. I början av augusti var jag till exempel nere i Tyskland för att provrida för en ryttartjänst i Schockemöhles hingststall, som jag dock tackade nej till. Augusti – september var häftiga men mentalt påfrestande månader. Efter att vara färdig med min drömutbildning stod jag som en förvirrad åsna mellan alldeles för många hötappar. Några som såg smaskiga ut men vid närmare inspektion visade sig lite småmögliga, andra som var uppenbart ruttna, och så de där som både såg goda och nyttiga ut men som ändå inte kändes riktigt rätt.

  Jag åkte kors och tvärs och tittade på jobb i Danmark, Tyskland och Spanien, hade kontakt med arbetsgivare i England och i Sverige, samt övervägde kostnader och administrativt strul med arbetsvisum för att kunna återvända till USA. Till slut bestämde jag mig för att tacka ja till en position som beridare och tävlingsryttare på ett stuteri i södra Spanien, men dessförinnan åkte jag ner till Skåne för att hjälpa till ett par veckor på Stall André inför att Pernilla skulle rida Breeders.

  I oktober, när Breeders var över, packade jag ihop mina saker igen och flyttade till Costa Blanca i Spanien. Där blev det tre extremt ridintensiva veckor med 12 hästar på min lott, innan jag insåg att jag och min arbetsgivare hade alltför skilda syner på hästhantering och utbildning. Jag flög hem igen, till en ny period av ovisshet och grubblande, innan jag plötsligt fick ett intressant mejl i min inkorg.

  På en av mina spanska kollegors rygg.

  Min före detta Flyingelärare Mette tipsade mig om att Sofia Möller och Peter Falk sökte beridare till sin anläggning utanför Linköping. Jag åkte dit och hälsade på, och i början av december tackade jag ja till jobbet! Jag börjar den 9:e januari, och jag ser verkligen fram emot det.

  Årets sista månad har jag tillbringat i hemma med familj och vänner, med ett litet undantag för veckan före Lucia då jag och min kompis Emma gjorde en spontanresa till Fuerteventura. Sol, bad och surfing, en perfekt energiuppladdning inför allt julfirande. Under tiden hemma har jag passat på att hålla träningar för mina Stockholmselever, rida både nya och gamla bekantskaper, och i övrigt ta det hyfsat lugnt.

   

  Nu önskar jag er ett riktigt bra 2017! Gott Nytt År!

   

   

 • Loi: Ridskolan borde kanske byta namn?

  0 0

  Beridarbloggaren och ridskoleungen Loi tycker till i diskussionen om ridskolan. "Att bara dyka in på en lektion, sitta upp på en random ponny/häst och få sin 'RIDskola', hoppa av och åka hem, är helt fjärran från min upplevelse och egna erfarenhet. Att tro att man ska nå framgång med det upplägget är helt vansinnigt."

  Jag är en riktig ridskoleunge från början och anser att den den grund jag fick där är helt ovärderlig.

  Nu läser jag med stort intresse artiklar som ”Den gamla tidens ridskola är borta” och ”Som förälder vill jag se utveckling” i Ridsport #24. Oavsett orsaken; om det handlar om prestationshets, stressade eller curlande föräldrar, eller vad det beror på så känns det som att man tappat något väldigt viktigt. Att bara dyka in på en lektion, sitta upp på en random ponny/häst och få sin ”RIDskola”, hoppa av och åka hem, är helt fjärran från min upplevelse och egna erfarenhet. Att tro att man ska nå framgång med det upplägget är helt vansinnigt.

  Byta namn? Det kanske är en knäpp tanke men det ligger en hel del i ordens betydelse och möjligen kan en uppdatering av namnet hjälpa till att förklara innebörden av den breda ryttarutbildning som sker på våra ridskolor, i motsats till att vara ett ställe där man kliver upp på en färdigsadlad häst, rider 45 minuter och åker hem.

  Hur kan vår ridskola förmedla att det inte går att bara lära SIG SJÄLV att rida. I så fall kunde vi ställa upp ett gäng Plastic Wonder, plastmaskinen man ibland använder för en del av sitsträningen på galoppen. Nej, vi utövar ju sport tillsammans med ca 600 kg med egen vilja!

  Jag var 1 år och 9 månader första gången jag satt på en ponny och skulle fylla sju när jag började på 4H. Vi red på shettisar i ett långt led och alltid utan stigbyglar (vilket nog la grunden till att det idag krävs rätt överraskande påhitt för att få mig ur sadeln - ta i trä och allt annat skrock).

  Sedan blev det riktig ridskola. Där hade vi teorilektioner, sätta-ihop-träns-tävlingar, märkestagningar. Vi tittade på filmer om hur man leder ut en häst i hagen och släpper på ett säkert sätt. Tränade på att göra detsamma i verkligheten. När man hade ridit sin lektion borstade och skötte man av ponnyn om ingen annan skulle rida direkt efter, och nåde den som inte putsade tränset ordentligt eller lämnade foderrester på bettringarna.

  Jag minns min första rykttävling. Jag gick upp tidigt på morgonen och smög runt i huset och plockade ihop wettex-trasor och andra saker jag trodde skulle komma till nytta i kampen om stallets blankaste häst. Jag vann inte, men ponnyn Ice blev väldigt ren.


  Första dressyrtävlingen på ridskolan, i två storlekar för stor begagnad kavaj.

  Ganska snart fick jag min första foderponny. Min ridlärare Silvana lånade ut sitt underbara russ Ponti och jag fick stå i hennes stall med ponnyn. Dagliga privatlektioner i hästhantering och stallskötsel från nio års ålder. Vilken fantastisk grundskola! Förutom dressyr- och hoppträning, skogsturer, galoppträning, bad och bus tränade jag rätt ofta på att komma tillbaka upp på hästryggen ur diken. Trots att jag hade ”egen” ponny fortsatte jag på ridskolan tills jag var 11 år, dels för att få rida olika sorters hästar, dels för att kunna få hoppa lite mer än vad lilla Ponti ville.


  Söta Ponti f. -89.

  När det började bli dags för mig att få en egen ponny kunde jag med andra ord en hel del om hur man sköter en häst, dess box, utrustningen och annat som hör till. Inte bara hur man styr  hästen när man väl hoppat upp på den.

  Dessutom la mina föräldrar till några extra krav för att jag skulle anses redo att ha en egen ponny. Vi skrev en överenskommelse, där huvudkriterierna var att jag skulle:

  1. Ta hand om min kanin själv varje dag
  2. Kunna åka kommunalt själv till ridskolan
  3. Kunna rida alla ridskolans ponnyer ute i galopp

  Jag har inga minnen alls av att ha tyckt att teoriundervisningen, stallskötseln eller borstandet på ridskolan var tråkigt. Däremot minns jag väldigt väl när jag fick så lov att välja vilken av mina idrotter jag skulle fortsätta med – ridningen eller konståkningen. 5 träningar av varje per vecka var liksom inte hållbart. Det var inget överdrivet svårt val. Jag tror att om man vill hålla på med hästar och ridning, så är det lika bra att inse på en gång att man måste lägga lite tid på det utöver den tid man sitter i sadeln. Man kanske får välja bort gitarrlektionerna eller fotbollsträningen eller vad man nu har schemalagt precis efter ridlektionen. Det är svårt att både äta kakan och ha den kvar.

  Det jag försöker säga är inte att man ska behöva välja en enda idrott att satsa på redan som barn. Jag menar att konceptet ”lära sig om häst – sköta häst – rida häst” måste vara en one package deal. För varje timme i sadeln måste det gå x antal timmar på marken. Hinner man inte lära sig att kratsa hovarna så hinner man inte lära sig att rida heller.

 • Surfing och träningar i Lucia-tider

  0 0

  Loi bytte sadeln mot surfingbrädan och for till Fuerteventura. "Benen var ungefär lika glada som när jag red Kickis galoppörer på Täby i såna där fruktansvärt korta stigläder" skriver hon om äventyret.

  Till att börja med hoppas jag att ni hade en fin Luciadag!

  I förrgår kom jag hem från en helt fantastisk kortsemester på Fuerteventura. Känner mig uppladdad och pigg efter 5 dagar i sällskap av vår saknade vän solen! Det har varit perfekt väder och otroligt vackert, min Instagram är numera fylld av bilder på vågor och turkost vatten.

  Tillsammans med min kompis Emma sista minuten-bokade jag en resa till en träningsresort för extremsportare. Vi tyckte att det passade två hästmänniskor bra! Skämt åsido så hoppade vi över motorcross i sanddynerna och andra läskigheter.. Däremot har vi sprungit, simmat, och jag har även surfat. Det var faktiskt mycket mer ansträngande än jag hade väntat mig, benen var ungefär lika glada som när jag red Kickis galoppörer på Täby i såna där fruktansvärt korta stigläder.

   

  Dagarna före semestern hann jag med lite jobb, hästrelaterat såklart! Bland annat hade jag en härlig måndag då jag var ut till tre olika stall för att både rida och hålla träningar. Det är också en typ av energipåfyllnad. Känner mig lyckligt lottad som har så härliga elever och hästar att arbeta med!

  En av pållarna stack ut lite extra med sitt fantastiska psyke. Snart 3-åriga Adeley hade en lite väl isig ridbana utanför sitt stall, så jag tog ut henne på det snötäckta fältet istället. Där travade och galopperade vi runt i mörker och månljus, hon med fint stöd på bettet och helt avspänd. Ganska coolt av en fuxflicka som nyss blev inriden.


  Maria Fröcklin, hennes fina Adeley, och jag.

  Även på onsdagen blev det en träning innan jag packade det sista. En duktig hopptjej som verkligen har förstått vikten av att lägga krut på dressyrarbetet också. Det är ju det där med varierad träning som är så bra, oavsett om det är en dressyrhäst som mår bra av att lyfta på tassarna över bommar ibland eller om det är en hopphäst som behöver dressyrtrimmas.

  Nu ska jag och vovven promenera till posten och hämta ut mina nya ridstövlar som är färdigsydda!

 • Loi: Tack SvRF för hattförbudet!

  0 0

  Beridarbloggaren Louise "Loi" Lindström har tidigare argumenterat för hattförbud. Nu tycker att hon att förbundet har visat ryggrad. "Från att tidigare mjäkat sig med 'vi vill ge våra tävlande på högsta nivå valfrihet' till att inse värdet av eliten som förebilder även i vår sport" skriver Loi.

  Missa inte Lois uppmärksammade krönika på ämnet i november, läs den här.

  Mitt förtroende för Svenska Ridsportförbundet har mångdubblats de senaste två veckorna, efter att man först kallade till forumet om hästens välfärd kvällen före SIHS, och igår meddelade att Sverige blir land nummer fem att införa hjälm som obligatorisk utrustning på dressyrtävling.

  Jag såg nyheten då jag befann mig på en julmiddag med min gamla ridklubb och kunde applådera beslutet direkt med mina ryttarvänner. Under kvällen fylldes kommentarsfälten i sociala media med mestadels positiva reaktioner och så ett fåtal negativa.

  En kommentar var i stil med ”Tråkigt beslut - vuxna människor kan bestämma själva”. Här tycker jag att förbundet nu visat ryggrad och tar sin roll som nationellt organ i sporten på allvar. Från att tidigare mjäkat sig med ”vi vill ge våra tävlande på högsta nivå valfrihet” till att inse värdet av eliten som förebilder även i vår sport.

  På väg hem från SIHS för två veckor sedan (där tyvärr endast två av nio Top Stars Dressage-ryttare red i i hjälm) kom jag att tänka på hur hjälmanvändandets utbredning sett ut inom skidåkningen. Från på 70-talet, då Ingemar Stenmark vann alla världscuper, iförd toppluva. Inte en kotte hade hjälm i skidbacken på den tiden utan ”Ingemarmössa”. Pernilla Wiberg blev nästa stora slalomstjärna. Samma backar och många medaljer, men hon hade hjälm! Anja Pärson därefter – samma backar och oräkneliga segrar med hjälm på huvudet. Och numera finns nästan bara hjälmfotingar i backarna (och till och med mina inbitna luvåkande 50+ föräldrar har skaffat sig hjälmar). Här kan man snacka om impact från Elit-förebilder!  Har åkt utför sedan jag kunde gå – helt naturligt uppvuxen med hjälm.

  Jag tackar än en gång Charlotte Dujardin som den största förebilden och vill gärna även hylla Minna Telde som var vår första GP-ryttare i hjälm på GIHS 2012. Tänkte avslutningsvis fira att hjälmfrågan äntligen blivit en icke-fråga, med en flashback till mitt första inlägg i debatten, för ganska precis fem år sedan. (2012 var det, tro det eller ej, så pass kontroversiellt att det skrev tidningsartiklar om det och jag fick både Riksidrottsförbundets Bragdutmärkelse och blev nominerad till Ridsportens stjärna.)

  "Förhoppningsvis kan FEI följa efter Sverige så småningom", säger Britt Hammar i dressyrkommittén. Det uttalandet om det färska hattförbudet ger också ett hopp om att SvRF ska våga gå i bräschen i andra frågor.


  Frack och hjälm, inga konstigheter! Foto: Kim C Lundin

  Missa inte Lois uppmärksammade krönika på ämnet i november, läs den här.

 • Loi: Fantastiskt när livet löser sig

  0 0

  Efter några turbulenta veckor har beridarbloggaren Loi hittat hem på nytt. ”Någonstans känns det som att det var meningen. Att Spanienäventyret skulle bidra till tajmingen, så att jag var på rätt plats, vid rätt tid.”

  För fyra veckor sedan satt jag ensam och uppgiven på Alicantes flygplats hela natten, i väntan på planet hem. Jag var oerhört stolt över att ha rutit ifrån och sagt upp mig, men de kommande veckorna även frustrerad, bekymrad, tvivlande och allt annat som fyller en när den noga utvalda perfekta tillvaron går i kras efter bara några veckor.

  Jag är otroligt tacksam över alla mina underbara kloka vänner, som tog emot en genomledsen tjej, med soffa & säng, massor av fika och oändligt öppna öron för mitt ältande av det som hänt och av min framtid.

  Någonstans känns det som att det var meningen. Att Spanienäventyret skulle bidra till tajmingen, så att jag var på rätt plats, vid rätt tid. En av mina gamla Flyingelärare kontaktade mig nämligen och berättade att hon hade tipsat om att jag var tillbaka i landet!

  Så en mycket trevlig telefonkontakt. Gjorde sedan ett studiebesök och provred några hästar. Funderade och utvärderade. Återvände för ytterligare ett par dagar, provjobbade, provbodde och diskuterade igenom allt mellan himmel och jord.

  Den här helgen firade jag med champagne, för i fredags tackade jag ja till mitt nya Beridarjobb hos Sofia Möller i Linköping!

  På den fantastiskt fina anläggningen finns allt från små åringar till tävlingshästar och pensionerade GP-hjältar. Jag skulle kunna säga att de är välstammade, men det vore en underdrift.

  Alla hästar går ute och i riktiga hagar - inga 5*10 meters grusplättar. Hästarna hoppar en gång i veckan och rids ut i naturen. Framför allt står ingen på box 23 timmar om dygnet!! På fredagarna kan jag lyssna på det inspirerande knakandet när min stela ryttarkropp böjs och bänds i konstiga riktningar under en gemensam yogasession.

  Avgörande för mig är framförallt att jag får möjlighet arbeta med hästarnas utbildning efter det system jag lärt mig på Flyinge. Det som ger mig trygghet och säkerhet.

  Så efter jul med familjen i Stockholm och nyår i mitt kära Skåne packar jag åter alla stövlar och hjälmar och flyttar. Nu ser jag fram emot att boa in mig på allvar.

  Det är fantastiskt när livet löser sig.

 • Från fullmatat SIHS till träning i solen

  0 0

  Duktiga ponnyekipage, starkt startfält i dressyren och snabba ryck under Action Night. Beridarbloggaren hann spana in mycket på Friends, men nu bär det snart av mot varmare breddgrader.

  Det var faktiskt första gången jag var på tävlingarna i Friends. Jag gick på sista året i Globen, men året därefter var jag i Tyskland och förra året var jag upptagen med Åstorps Adventshoppning med Fort Knox. En trevlig skillnad mot Globen-tävlingarna är att det bara tog mig en kvart att köra hemifrån till Friends.

  Tyvärr är det inte alls samma mysfaktor som i Globen, men det kompenseras nästan av att det är så enkelt att gå och sätta sig och titta på framridningen. Dessutom enkelt att ta sig till mässan, och framförallt att ta sig därifrån! Jag går gärna ett varv, men ärligt talat får jag lite panik av den. För mycket människor och för många färger… no more comments.

  Jag tycker verkligen att vi fick se mycket fin dressyr under helgen. Även om några av toppekipagen uteblev var det ett starkt startfält, såklart med Isabel som höjdpunkt. Det finns få som rider kür som hon, weltklasse! Tinnes Broadway-kür är också helt magisk, förstås!

   


  Tinne och Paridon Magi.

  Sen är jag förälskad i Jessica von Bredow Werndls fantastiska Zaire-E. Vilken häst, så härlig mekanik och framförallt ser hon så glad ut, med spetsade öron mest hela tiden. Vackra vita Rustique  som rids av Mai Tofte Olesen är också en häst man blir lycklig av att titta på. Även om den inte hade startfältets häftigaste rörelsemönster var det en väldigt harmonisk runda till pampig musik -  sagofeeling.

  Ponnyekipagen var också duktiga, det blir alltid lite spännande vägar i ponnykürerna i och med att de har ganska bra svängradie på småhästarna! När man har sett fyra ekipage har man sett enkla byten så det räcker för flera veckor, men de gör dem väldigt bra.

  På torsdagskvällen var det ”Action Night” och vi fick se riktigt spännande inomhusfälttävlan. Ju längre klassen gick desto fortare galopperades det, galoppsprång försvann från linjerna och någon häst dundrade så nära in på sargen att jag nästan trodde den skulle hoppa över. De banhoppningshinder som fanns med i banan visade tydligt hur svårt det är att gå från fasta hinder till rivningsbara utan att peta bommarna. Några ekipage gjorde det otroligt bra.

  I torsdagskvällen ingick även den omdiskuterade Stjärnhoppningen. Jag har inte sett TV-programmet, men däremot den trailer som låg uppe för någon vecka sedan och visade väldigt tråkiga språng. Det vi såg inne på Friends var i alla fall inget djurplågeri, däremot är det ju en säkerhetsrisk som heter duga att släppa lös en nybörjare på en häst som är så spänd att den knappt går in på banan. Allt som allt ställer jag mig väldigt tveksam till tävlingsformatet och tror att chansen är ganska stor att det inte blir någon Stjärnhoppning nästa år.

  När det inte är SIHS ägnar jag mig åt en bra blandning av ridning och att hålla träningar, kombinerat med slappande och promenader med min lilla hund. Nu har jag också börjat rida på lilla Adeley, snart 3 år, som har stått i dagiskö hos mig sedan hon kom till matte Maria som föl. Adeley är en fuxflicka e. Dalwhinnie – Weyden. Hon är helt super i huvudet och rör sig jättefint. Kul att få jobba med sådana hästar!

   
  Chichi tittar på NK:s julskyltning.

  Nästa vecka blir det ett 5-dagars träningsläger i solen, då jag ska åka till Fuerteventura!  Ön kallas Europas Hawaii eftersom den är ett surfparadis (bra balansträning tänker jag!). Hotellet är en del av Playitas Resort, ett stort sport- och fitnesscenter på östkusten. SOK arrangerade Olympic Camp inför Rio där. Ser fram emot att svettas och inspireras!

 • Bloggaren Loi om gårdagens debatt

  0 0

  Också beridarbloggaren Louise "Loi" Lindström var på plats på Friends under gårdagens forum om hästutbildning och träningsmetodik. "Min spontana känsla efter kvällen är positiv, jag känner mig hoppfull inför svensk ridsports framtid och utveckling" skriver hon i sitt senaste blogginlägg.

  ”Vi är alla här för att vi har en stor passion för hästar”, inledde Elisabeth Lundholm.

  Jag har precis kommit hem från Ridsportförbundets forum om hästutbildning och träningsmetodik. Min spontana känsla efter kvällen är positiv, jag känner mig hoppfull inför svensk ridsports framtid och utveckling.

  Förbundet ska ha en eloge för att ha arrangerat det här forumet. Inför ikväll har det höjts en del röster med klagomål på kort varsel, att det borde tas på större allvar, och så vidare. Men som sades på plats – man var mån om att få till något så snabbt som möjligt, och det här forumet är en början på något som kan göras flera gånger om. Visst var det lite kort varsel, men ett utmärkt tillfälle att mötas nu när Hästsveriges blickar ändå riktas mot Friends Arena i helgen och många är här i Stockholm.

  Alla som var på plats uppmuntrades kraftigt att komma till tals, att våga uttrycka sig och dela med sig av funderingar, ställa frågor. Det blev en saklig debatt med högt i tak, utan att enskilda personer hängdes ut. Panelen kändes väl sammansatt med sakkunniga och kompetenta profiler med olika roller inom hästbranschen. Elisabeth Lundholm var en föredömlig moderator och såg till att diskussionen både hölls igång och hölls på en bra nivå.

  Mycket av debatten handlade om vad som är rätt och fel i hästutbildning och ridning. Tränarnas, elitens och de professionella hästutbildarnas och ryttarutbildarnas ansvar var ett återkommande inslag i diskussionen.

  Vi diskuterade olika aspekter så som huvud-halsposition och dess inverkan på hästens välbefinnande, vi pratade om bettryck och betslingsrelaterade munskador. Rollkur var självklart ett ämne som kom upp, och det blev en särskilt intressant diskussion. För även om känslan var att majoriteten av de som satt i salen var rörande överens om att rollkur är fel, uppstod en talande tystnad när Elisabeth frågade om någon kunde tänka sig att beskriva hur de tycker att rollkur ser ut. Ett känsligt ämne och kanske inte det lättaste att definiera i ord.

  Det kom upp önskningar om tydligare riktlinjer från förbundet när det gäller just vad som är rätt och fel, vad får vi göra och inte? Var går gränsen till exempel vid användning av spö? Hur rider man på rätt sätt egentligen? Jens Fredricson hänvisade till Ridhandboken som ett fantastiskt exempel på rätt och fel, men påpekade att färre och färre läser den - tyvärr. Därför var det roligt att höra att förbundet nu arbetar med ett projekt att ta fram mer lättförståeligt material, som t ex filmer, på vad som är rätt. Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att illustrera tydligt vad förbundet anser vara god ridning.

  Ikväll var det en positiv anda där SvRF efterlyste funderingar kring hur vi tillsammans kan vidareutveckla sporten och driva frågan om hästens välfärd. Det var inget spel för gallerierna utan ett verkligt försök att åstadkomma något bra. Karl-Henrik Heimdahl gjorde en bra jämförelse där han drog paralleller till hur man för många år sedan diskuterade taggtrådshinder och hur många påsar butta hästen fick ha i kroppen vid tävling. Sådana frågor är vi ju förbi idag, sporten går alltså framåt och det gör den bland annat just med hjälp av debatter som skapar förändring.

  Något som framgick tydligt under kvällen var att SvRF's Djurskyddsutskott avser att arbeta mer proaktivt, inte reaktivt. Vi var också överens om att mer forskning kring hästvälfärd behövs, men att man inte heller ska förringa den beprövade erfarenheten som finns. Elisabeth påpekade att hästar är individer, och att vi inte kan stoppa dem i en millimetersform.

  En mycket tydlig uppmaning från flera paneldeltagare var att vi som enskilda personer måste stå upp för hästarna. Ser man något felaktigt, ingrip! Är det på en tävling, så leta upp överdomaren! Ren misshandel? Polisanmäl! Och rapportera till Länssyrelsen, som utfärdar och drar in tillstånd för näringsidkare i hästbranschen. Internationella Grand Prix-domaren Eric Lette underströk vikten av civilkurage.

  I slutet av forumet tog jag upp en fundering som jag tycker är viktig. Som jag ser det finns det två sidor av den här diskussionen. Kort sammanfattat:

  1. Vi som är aktiva inom sporten, oavsett om vi är proffs eller hobbyryttare, måste arbeta med att förbättra den och utveckla den med hästarnas välfärd i huvudfokus, för hästarnas skull.
  2. Om vi ska ha någon sport att förbättra måste vi bemöta kritiken vi får utifrån, även från dem som inte är insatta i hästvärlden. Jag påpekade att även om de allra flesta av oss som utövar sporten följer förbundets ledstjärnor och sätter hästen främst, så vet inte alltid de som inte är hästfolk att vi gör det!

  Som jag ser det är det avgörande för sportens framtid att vi arbetar för hästens bästa på alla sätt vi kan, samtidigt som vi inte halshugger oss själva genom uthängningar och smutskastning till höger och vänster. Jag efterlyste även idéer om hur vi synliggör vårt arbete för hästens välfärd t ex till våra kollegor inom andra sporter.

  Nu tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se det nya utbildningsmaterialet som SvRF har på gång. Det ska även bli intressant att se när vi kan få till nästa forum av det här slaget. Och sist men inte minst hoppas jag, vilket jag även sa på plats, att mycket av det som sades på forumet ikväll kommer att offentliggöras. En viktig diskussion som bör tas upp igen och igen, för hästarnas bästa.

  Det vore intressant att höra hur ni som läser tycker att det här ska vidareutvecklas!

  Ps. En fråga som dök upp var ifall man lär sig något om inlärningspsykologi och ”en signal i taget” på Riksanläggningarnas utbildningar. Självklart är svaret ja, och jag återkommer snart med ett helt blogginlägg kring det. Ds.

 • Bloggaren Loi styr mot SIHS

  0 0

  Beridarbloggaren Louise "Loi" Lindström fyller upp tiden efter hemkomsten med allehanda trevliga saker. Just nu siktar hon in sig på tävlingarna på Friends och förstås det stundande forumet med "förhoppningsvis högt i tak men med en god ton".

  Först av allt vill jag säga att det verkligen var väldigt roligt med all positiv respons på det förra inlägget här (läs mer). Tack för det, och härligt att ni håller med!

  Förra veckan var jag på roadtrip till en riktigt fin dressyranläggning. Det blev totalt 42 mil i bilen och mycket kaffe under tiden. På plats red jag bland annat två stycken härliga 4-åringar. Den ena väldigt stadig men behövde komma lite mer framför skänkeln, den andra kvick så det räckte men behövde ramas in lite till. Båda två snygga modeller med jättefina gångarter. Kul med lovande unghästar! På väg hem från min lilla utflykt stannade jag dessutom i Gnesta och hälsade på några av mina fyrspannsvänner.

  Duktiga hästarna på fyrspanns-VM i Holland i somras.

  Den här veckan börjar ju SIHS i Friends. Något att se fram emot! Till att börja med är det Ridsportförbundets forum om hästutbildning, träningsmetodik och tävlingssystem ikväll, och på torsdag börjar tävlingarna. Min plan är att gå på torsdag kväll, då bland annat inomhusfälttävlan står på programmet. På söndag morgon blir det dressyr med Top Stars Dressage kürfinalen. Kanske hoppar jag in på något mer, det brukar bli så!

  Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer under forumet ikväll. På SvRFs hemsida beskrevs det; ”Hästens väl ska alltid vara i fokus och Svenska Ridsportförbundet vill bjuda in till en dialog och information om ställningstaganden och när det gäller hästutbildning, träningsmetodik och tävlingssystem.”

  Med tanke på senaste tidens debatt, med allt från positiva och sansade konkreta förslag till förbättringar, till ren smutskastning av enskilda ryttare, tror jag att det kan bli en väldigt intressant kväll. Hoppas på högt i tak men med en god ton.

  Vi ses på Friends i helgen!

 • Fair mot hästen – värderingar och grundsyn

  0 0

  I sitt förra blogginlägg avslöjade beridarbloggaren Loi att hon har lämnat Spanien efter en tids arbete. ”Med cirka 200 timmar i spansk sadel har jag konstaterat att det tyvärr är alltför olikt vad jag har ägnat mer än 2/3 av mitt liv åt att lära och putsa på” skriver hon idag.

  Innan jag åker vidare mot nästa hästäventyr planerar jag att ha en periods hagvila och tillbringa den underbara tiden före jul i Stockholm.

  Inget ont om förra julens exotiska upplevelse "pinnekjøtt" med min BP-kompis Andrea, men efter tre år i Skåne känns det fantastiskt att få vara hemma med familj och vovve. Jag tänkte nu passa på att resonera lite kring vad som är viktigt för mig i mitt yrke som hästutbildare.

  Ni har säkert sett Ridsportförbundets ”ledstjärnor”. Den allra första av dem är lite extra bra tycker jag. ”Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden.”

  Tappar man den, då har man tappat bort sig helt enkelt.

  För mig har det alltid varit viktigt att arbeta på ett sätt som jag tycker är fair mot hästen, där den kan känna sig trygg och få optimala förutsättningar att lyckas med det jag ber den om. Det ska ”vara lätt för hästen att göra rätt”.

  Jag är inte en särskilt lättskrämd eller nervös ryttare. Beskrivningen ”dressyrtant” har jag aldrig känt igen mig i utan är snarare något av en fartdåre och rider på mest varenda häst jag kommer över.

  Terrängträning i Revinge med Can Can.

  Men, när det kommer till unghästar får man tänka en gång extra och ta ett steg i taget. Till exempel kastar jag mig inte rakt upp på en treåring om den står och darrar i hela kroppen för att den fått en sadel på ryggen. Även om någon står på marken och säger att den faktiskt blivit sutten på förut. Det handlar inte bara om att jag inte vill åka i backen, utan lika mycket om att jag inte vill att hästen ska behöva skrämma sig själv.

  När vi rider in hästar enligt Flyinge-modellen är det lite som att bygga en pyramid, med hantering från marken underst och ridning lös i alla gångarter överst. Däremellan kommer steg som longering, sadelvänjning, hänga över hästen, rida på lina, osv. Det är ett system som skapar trygghet för hästen, ett system som bygger på att man hela tiden lär den nya små saker baserat på sådant den redan lärt sig.

  Med ca 200 timmar i spansk sadel har jag konstaterat att det tyvärr är alltför olikt vad jag har ägnat mer än 2/3 av mitt liv åt att lära och putsa på. Jag brinner för dressyrutbildning enligt Ridhandboken, inridning enligt Flyinge-modellen och - inte minst - att hästar ska få vara hästar.

  Jag har inget intresse av att frångå det jag jobbat stenhårt med att få i ryggmärgen under de senaste dryga 3 årens utbildning. Det som jag kämpat med i dressyren tillsammans med Kerstin, Bosse, Olof och Kyra och finslipat under min tid hos Mette Rosencrantz. Allt jag fått med mig från hoppträningarna med Maria, Ancan och Henrik. Hela modellen för unghästutbildning som jag lärde av Astrid och Gitte. Det några av våra allra bästa tränare förmedlat av det jag ser som det rätta för mig; att arbeta med att sätta hästen i balans både psykiskt och fysiskt, att ha en fin elastisk förbindelse mellan ryttarens hand och hästens mun, helt enkelt enligt utbildningsskalan.

  Eller som jag redan tidigare skrivit här i bloggen: ”Vad vi ytterligare kan göra som tränare och ryttare är självklart att vara förebilder. Respektfulla mot våra kollegor & vänner hästarna i alla lägen och att våga säga ifrån när vi ser opassande beteenden och felaktiga metoder. Och jo, det är faktiskt precis lika enkelt som det låter!”

  För ett år sedan med Olof Axelsson och Bosse Jenå, två tränare som verkligen är förebilder.

  Jag har haft förmånen att vara runt en del i hästsportvärlden, och fått se många olika ryttare, tränare, kuskar och andra hästmänniskor arbeta. Jag tror på att man kan hämta pusselbitar från alla man möter inom sporten - oavsett disciplin, hästras, nivå eller nationalitet. Jag tror på att man aldrig blir fullärd och på att det alltid finns mer att hämta, mer kunskap att ta del av. Men, någonstans måste man ha samma värderingar och grundsyn på det hela som den man väljer att samarbeta med.

 • Extrema kontraster – från Spanien till Sverige

  0 0

  Efter en tid i Spanien är beridarbloggaren Loi hemma igen."Under den senaste veckan blev det alltmer tydligt att olikheterna i min och mina arbetsgivares grundsyn och värderingar gjorde det omöjligt för mig att fortsätta" skriver hon i bloggen.

  Från +26 till snökaos. Jag har nu lämnat Spanien.

  Fina hästar, fantastisk anläggning och trevliga kollegor till trots. Under den senaste veckan blev det alltmer tydligt att olikheterna i min och mina arbetsgivares grundsyn och värderingar gjorde det omöjligt för mig att fortsätta.

  I nästa blogginlägg ska jag berätta mer om hur jag resonerar kring vad som är viktigt för mig i min roll som hästutbildare.

  Nu är jag tillbaka i ett, numera mycket snöigt, Stockholm. Mitt flyg från Spanien gick tidigt lördag morgon, till Landvetter i Göteborg eftersom det var enda flyget som gick att få tag i med kort varsel. Tjejerna var supergulliga och körde mig till Alicante på fredagkvällen. Sedan roade jag mig med att titta på Netflix hela natten, tills incheckningen öppnade vid 05-tiden.

    
  Hej då Alicante.

  Fantastiskt bra tajming då mina föräldrar var på väg ner till Skåne och kunde plocka upp mig på vägen, och sedan ta med mig hem dagen därpå. Dessutom fick jag träffa Mickan, Kia och Mikael, och Kerstin, Kjell och Pilla, vilket var både trevligt och välbehövligt. Skattar mig verkligen lycklig som har vänner som finns där i både sol och snöstorm.

  Lite kontrast i väderlek.

 • Loi: #aldrigutanhjälm

  0 0

  Beridarbloggaren Loi har i samma veva som hennes krönika om ridhjälmar och hattar publicerades själv haft god nytta av den förstnämnda huvudsaken. "Jag landade på bakhuvudet med en ordentlig smäll och fick spendera kvällen med nackkrage och nålar i armen" skriver hon i senaste bloggrapporten.

  Om förra veckan var definitionen av intensivt, så har de senaste dagarna varit definitionen av irriterande. En störtdykning tillsammans med en av 3-åringarna resulterade i ett besök på sjukhuset i Benidorm och några dagars boxvila. För mig alltså, pållen klarade sig fint som tur är!

  Vi hade en riktigt bra dag i tisdags, jobbet flöt på ovanligt smidigt, hästarna var duktiga och som jag skrev i förra inlägget hade vi gymplaner för kvällen. Så efter lunch skulle treåringarna ridas. Jag longerade, hängde lite och satt sen upp på den första. Inga konstigheter, han skötte sig hur fint som helst, och helt plötsligt snubblade han över sina egna framhovar och gick omkull med ett brak. Jag landade på bakhuvudet med en ordentlig smäll och fick spendera kvällen med nackkrage och nålar i armen.

  Det är ett nästan skrämmande sammanträffande att min senaste krönika i Tidningen Ridsport publicerades två dagar efter olyckan (och var skriven i god tid före). Ni som hunnit läsa den vet att den handlar om – just det – hjälmanvändande!

  Jag håller fast vid att det är hög tid för Svenska Ridsportförbundet att förbjuda hatt på svenska dressyrtävlingar.

  Ryttare i de klasser där det fortfarande är tillåtet med hatt är förebilder för barn och ungdomar, och argumentet ”mitt huvud – jag bestämmer” håller inte! Vare sig man vill eller inte så syns man på stora tävlingar, i TV och press och representerar ett förbund där en uttalad ledstjärna är:  * Jag är en god förebild för ridsporten.

  På SvRF's hemsida kan vi läsa: ”Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet.” Men som det ser ut nu gäller den regeln alltså inte för alla ryttare inom förbundets verksamhet...

  Jag fortsätter att hävda att behovet av hjälm inte försvinner med ökad ridskicklighet. Till exempel anser jag mig själv vara ganska sadelfast. Jag rider hästar i alla åldrar och på olika utbildningsnivåer, däribland mycket unghästar, men jag är särskilt försiktig och förebyggande i mitt förhållningssätt till dem.

  I tisdags hade jag till exempel planerat att sitta upp på Marengo för första gången, under förutsättning att han var tillräckligt lugn. Om han hade verkat det minsta spänd hade jag gett honom någon dag extra. Nu hann jag inte så långt, för jag började med att sitta upp på hästen som skött sig klockrent hittills, som till och med hade galopperat dagen före. Tog ”den enklaste först”. Och han var enkel – bockade inte, skuttade inte, spände sig inte i en enda muskel. Han bara snubblade, och jag hamnade på akuten.

   Ägnade slutet av veckan åt att instruera lite när kollegorna motionerade pållarna.

  Nu var det i och för sig en 3-åring jag satt på i tisdags, men det hade lika gärna kunnat vara en vuxen välskolad häst.  När jag sitter i sadeln befinner sig mitt huvud minst 2 meter upp i luften. Oavsett om det går långsamt eller om det tillkommer extra rörelseenergi från trav, galopp eller i värsta fall sken av 600 kg flyktdjur, så kan jag inte tänka mig att landa barhuvad på marken.

  Vi kan inte komma ifrån att ridsport medför risker. När olyckan är framme finns ingen valfrihet, men om du riskerar hjärnblödning och koma eller huvudvärk och några dagar på marken, kan du däremot påverka innan du sitter upp. Om man kan begränsa eventuella skador med en sån enkel sak som en hjälm är det märkligt att inte skydda sig själv (och faktiskt även familj och närstående) av skäl som "Det är så fult".

  Det är snart fem år sedan jag först bloggade om mitt eget beslut att aldrig rida utan hjälm (och bl a SvRF:s egen tidning "Häst & Ryttare" uppmärksammade det). På Flyinge har det aldrig varit en fråga eftersom det där är obligatoriskt med hjälm vid all ridning, longering, tömkörning och hantering av hingstar.

  Jag hoppas fortfarande att fler och fler gör som t ex Englands OS-lag och lever upp till sin roll som förebilder. Framförallt tycker jag, som jag skrev i krönikan, att ett hjälmkrav på svenska dressyrtävlingar varken vore revolutionerande eller kontroversiellt. Det vore bara på tiden.

  Här finns krönikan i sin helhet.

  #aldrigutanhjälm

   

 • Definitionen av intensivt

  0 0

  Facit för förra veckan: 58 uppsittningar och 21 longerings/sadelvänjningspass. Beridarbloggaren Loi kan konstatera att hennes nya liv i Spanien är minst sagt intensivt.

  Förra veckan var intensiv, så intensiv att jag var tvungen att göra lite matte av det och få reda på exakt hur intensiv. Ni som känner mig vet att jag är allergisk mot matte, så det säger en del... Hur som helst kom jag fram till att första veckan på jobbet bestod av 58 uppsittningar (!) och 21 longerings/sadelvänjningspass!

  Hästarna jag rider är mellan 3 och 8 år gamla, med utbildningsnivå från ”sutten på 4 ggr” till ”piafferar och byter”. För mig och mina kollegor Olivia och Kathrine startar dagarna 07.30, då vi plockar fram grejer och tar av täckena som hästarna numera (sedan 22 oktober!) har på natten. Inte så kallt här alltså.. Sedan gör jag i ordning min första häst själv, och börjar rida. Därefter är det ridning på löpande band, bästa Kathrine som groomar åt mig gör i ordning och sköter av så att jag hinner arbeta så många hästar som möjligt före lunch. Oftast har vi gjort 9 hästar före lunchpausen, som brukar bli ganska sen.

  Efter lunch är det dags för de yngsta hästarna, de tre små 3-åringarna som inte är så mycket ridna. Dem jobbar vi med på lilla ridbanan, där vi har lite högre staket och som sagt mindre yta. Alla tre är suttna på tidigare, men det är ganska många veckor sedan sist så jag gör som en kortversion av en inridning, med longering, hänga i sadeln, ridas på lina osv. Flyingemodellen på Costa Blanca alltså!


  Supersöta men inte så kaxiga Marengo hänger jag fortfarande på, kanske blir det en uppsittning idag.

  Det är överlag fantastiskt väder att jobba utomhus i, inte så vansinnigt varmt som i Los Angeles i somras, men inte heller kallt som i Skåne-vintern. I mitten av förra veckan var dock ett undantag då vi fick känna på lite spansk höst. Det regnade konstant två dagar. När arbetet var avslutat var jag sjöblöt och ville inget hellre än att njuta av en varm dusch. Men när vi kom till huset möttes vi av total översvämning.

   
  Olivia och jag regnade nästan bort.

  Det visar sig vara tredje gången på kort tid vattenledningarna bråkar och rörmokaren har varje gång sagt att ”Det är fixat nu”. Eftersom klockan redan var 21:00 gav vi oss iväg ner till La Nucía för att få tag i något snabbt att äta. Tänkte kanske nåt åt McDonaldshållet, men hamnade på en superfancy restaurang med vita dukar och fyrarätters, vilket passade enormt bra efter en dag som denna. Middagen bestod av friterad brie med avocadosallad, en sorbet, en ordentlig biff och en tiramisudessert, och vi kände definitivt ”because we're worth it”.

  I söndags var det vår lediga dag, och eftersom vi jobbar sex dagar i veckan gäller det att passa på att dra ut på äventyr. Kathrine, Olivia och jag åkte till Las Fuentes del Algar, en helt otrolig naturpark med fantastiska vattenfall och turkosa laguner. Vattnet sägs vara helande, så vi plaskade runt i det flera timmar.

   
  Bildbevis på att även hästfolk duschar ibland ;)

  Igår kväll hade jag och Olivia bokat in att vi skulle till gym-/sportcentret nere i La Nucía. De har dels vanligt gym, dels olika klasser som yoga, pilates etc. Dessutom finns jacuzzi, bra för sliten ryttarkropp tänker jag, simbassäng och så vidare. Det blev dock inte av igår eftersom vi var klara i stallet vid 20.00, vrålhungriga och trötta. Nytt försök idag helt enkelt! Dessutom ska jag leka kock ikväll då vi kör lite ”Halv åtta hos mig”-koncept med rullande schema på middagarna…

  Och förresten, missa inte min krönika som kommer i Tidningen Ridsport denna vecka. Som jag skrev i förra blogginlägget; Den kommer kanske sticka i ögonen på några, men jag menar vartenda ord.

 • Äntligen på plats i Spanien

  0 0

  Pause, relax, breathe eller rida, longera, rida? I Spanien kan man ägna sig åt båda delarna och vad beridarbloggaren Loi har satsat på under sin första tid på nya jobbet är ingen högoddsare precis. Häng med på hennes första Spanien-rapport.

  Nu är jag installerad på Yeguada Mile, norr om Alicante på Spaniens östkust. Jag har verkligen rivstartat på mitt nya jobb som beridare och tävlingsryttare. Första dagen red jag nio hästar före lunch och longerade tre under eftermiddagspasset. Hur det är möjligt? Med tidig start, sen lunch och framför allt superbra markservice från mina danska kollegor!

  Men vi backar lite först. Innan jag åkte i torsdags morse var jag och hälsade på min stora kärlek Nalle, Aristokrat Pan, på hans fantastiska pensionärshem i Strängnäs. Här jobbar vi med den suveräna principen att blanda dagis och äldreboende. Nalle med över 23 års livserfarenhet tar sin uppgift som förskollärare på största allvar och håller ordning på fina 2-åringen Caspian (e. Tailormade Temptation u. Cazcada- Don Schufro). Nalles BFF är Acke, den underbara lilla minishettisen, som tar skydd bakom sin stora vän när det går för vilt till för hans smak. Tänk vilken tur vi hade som träffade på en som Anja som tar hand om Nalle på hans ålders höst. Han kunde inte ha det bättre och jag är så glad att min fina häst fått en sån fin tillvaro efter tävlingskarriären.

  Avresan från Arlanda morgonen därpå var med rekordpackning. 57 kilo till USA i maj fick stryk med ytterligare 6 kilo. Med tanke på att jag denna gång flyttar ”på riktigt” och har både tävlingskläder, två par stövlar och alla tre hjälmarna med mig tycker jag nog att jag gjorde det rätt bra med så pass lite mer. Mile hämtade mig på flygplatsen och så packade jag upp precis allt på en gång. Lika bra att vara helt i ordning direkt.

   

  Första arbetsdagen var det som sagt fullt upp, så även den andra. På söndagen var vi lediga, och därför passade jag och mina arbetskamrater, Olivia och Kathrine, på att åka ner till Benidorm på lördagskvällen. Mycket intressant folk i denna turistort… Sedan var det en vanlig arbetsdag på måndagen, och nu känns det som att jag har fått in rytmen. Jag ska inte sticka under stol med att jag hade fruktansvärd träningsvärk efter dag två, 9 hästar på raken var det längesedan jag red och det kändes i kroppen! Men klagar gör jag verkligen inte, bilden nedan föreställer utsikten från min arbetsplats.

  Step in to my office. Bilden är tagen från stora banan, nedan syns lilla banan och några av stallen, samt vårt hus.

  I området finns en hel del svenska och norska kolonier tack vare det fantastiska klimatet. Jag jobbar nu på att radera bonnbrännan genom att, hör och häpna, rida i linne! Det sitter långt inne för en beridare fostrad på Flyinge, en riksanläggning med krav på uppvisningsskick på ryttarens klädsel, men till vardags är det huvudsakligen mina kollegor som får stå ut med mina än så länge randiga armar.

  Shoppade lite nya linnen före avfärd, men inte detta. Kände inte att jag kunde stå för texten riktigt ;)

  Jag har hur mycket som helst att berätta och massor av bilder att dela med mig av, så det får nog bli hyfsat frekvent bloggande framöver. Ska såklart även presentera de 12 hästar jag har i träning just nu. Stay tuned!

  Och förresten, missa inte min krönika som kommer i Tidningen Ridsport nästa vecka. Den kommer kanske sticka i ögonen på några, men jag menar vartenda ord.

 • Breedersveckan och sista rycket

  0 0

  Flyga i ridstövlar? Det går bra för bloggaren Loi Lindström, som lätt löste problemet med överfulla resväskor. Den här gången får vi också veta mer om vad som var allra bäst med Breeders-veckan.

  Nu är det verkligen sista rycket inför min flytt till Spanien. Och vilken inspiration inför avresan, att avsluta Breedersveckan med tre timmar med Charlotte Dujardins testridning! Resten av veckan gick inte heller av för hackor.

  På tisdagen var det läktaren hela dagen som gällde, då kvalen för 5-, 6- och 7-åriga dressyrhästar gick. På kvällen groomade jag åt Pilla då hon red just 7-årskvalet, och var 3:a med Rakeback efter en jättefin ritt på över 70 %! Som ni ser på bilden längst upp var det mörkt när vi var klara – kvaldagen höll på från 8 på morgonen till ca 22 på kvällen!

  Det var ingen dressyr på onsdagen, men torsdagen innehöll såklart 4-åringarnas kval, och avslutades med Elite-mingel i Chefsbostaden. Vi fick bland annat se en presentation av de SWB-hästar som gick OS och Paralympics i Rio, även de som tävlade för andra länder. Till exempel Meredith Michaels Beerbaums stjärna Fibonacci, en svensk häst att vara stolta över.

  På fredagen var det dags för Elitfölauktionen, en väldigt lyckad sådan tycker jag! Helt klart den trevligaste av dom jag varit på, mycket folk och fina föl som gick för bra pengar. Sedan var det ett jättebra initiativ med gosedjurshästen som i mitten av startfältet auktionerades ut till förmån för Barncancerfonden. Hästen, som är uppfödd av Agria, kunde både springa i passage och hoppa dressyrstaket, future star!

  Finaldag för dressyrhästarna var det på lördagen. Under 7-årsfinalen var jag domarsekreterare åt Johan Ekenberg, som satt vid E. Väldigt bra utsikt, om protokollen var lite svårlästa beror det på att jag tittade mer på banan än på pappret ;) Konstaterade dock att ju bättre det går för ekipagen desto mindre kommentarer att skriva, vilket innebär att man hinner se mest av dom som hamnar överst i resultatlistan.

  Domarsekreterare.

  Den största behållningen under lördagen var såklart testridningen av 4-åringarna. Fantastiskt roligt att man lyckats locka hit Charlotte Dujardin! Bortsett från det uppenbara faktum att hon rider sanslöst bra är hon väldigt duktig på att beskriva sin känsla av hästarna och man förstår verkligen varför de får sina respektive poäng.

  I övrigt innehöll lördagen och söndag morgon en hel del avsked, något jag tycker är rent ut sagt svinjobbigt. Man tycker kanske att jag borde vant mig vid det här laget så mycket som jag flyttat runt de senaste åren, och ja, jag kommer hem och hälsar på snart igen. Men ändå. Uäh. Många kramar och en hel del tårar, jag är både blödig och mesig men det kan jag bjuda på.

  Med det sagt, Breeders-veckan kändes verkligen som ett värdigt farväl av Flyinge, där jag mött så många vänner, insupit så mycket kunskap av så skickliga förebilder, tillbringat så många timmar i sadeln och utbildat mig för min beridarkarriär som tar fart på Costa Blanca om fyra dagar!

  Först ett par dagar med tvätt, packning och förberedelser uppe i Stockholm. Hit åkte jag igår, med överfulla väskor i vanlig ordning. Det blev helt enkelt till att åka i ett par av ridstövlarna och ta hjälmen i handen, problemlösning liksom.

  Hejdå Skåne
  Hejdå Skåne

  På torsdag åker jag till Spanien. Det ska bli otroligt spännande och jag ser verkligen fram emot att tillbringa hela dagarna i sadeln igen!

   

 • Breeders - femte året på Flyinge

  0 0

  Beridarbloggaren Loi Lindström firade ännu en födelsedag på Breeders Trophy. Som vanlig är schemat späckat och Loi berättar mer i bloggen om allt från nya stövlar till hyllning av silver-Peder.

  Ja, det är faktiskt tradition för mig att fira min födelsedag på Flyinge, under Breeders. Första gången var 2012 när jag som nybliven innehavare av BE-kort, hjälpte Jeanna Högberg. Vi hade den då 4-årige Dan Brown i bussen och då 3-årige Singleton VH i släpet efter. De följande tre åren har jag suttit på läktaren i egenskap av Flyingestudent. Förra året kryddades Breederstillvaron dessutom av min egen start i 7-årschampionatet med duktiga skolhästen Lord Lexington.


  Framridning Breeders 2015. Lord Lexington f-08 e. De Niro – Midt-West Ibi-Light.

  Jag har ett späckat Flyingeschema under Breeders, passar på att ha en alldeles underbar sista höstvecka i Skåne.

  I fredags fick jag rida Pernillas härliga Wladimir! Lite genrep inför Spanien med piaff, passage och bytesserier. Så himla kul - Tack Pilla <3

  På lördagen var det Flyinge Open Sales, med hästarna selekterade av stall Katrinelund och Schockemöhle. Auktionsmiddag i paviljongen och sedan visning och försäljning, med ostbricka på VIP-läktaren tillsammans med mina fina Skånevänner. Satt på händerna – det var inte jag som köpte 1,3-miljonershästen.

  Söndag förmiddag började hos Ulrica Stridinger i Hörby där jag måttade nya tävlingsstövlar. Jag hade sådan otrolig tur att hon dessutom hade ytterligare ett par hemma som bara behövde lästas ut en aning i foten. Min skomakare i Lund dömde nämligen ut mina kära cognacsfärgade Königs efter sex års hårt arbete och ett antal lagningar. De var inte längre värda att ens sula, snyft.


  Ett liiiitet bling även till vardags.

  Det kanske låter lyxigt med så mycket stövlar hit och dit, men det är ju mina arbetsredskap så jag sliter verkligen på dem. Dessutom är det extremt viktigt för mig med riktigt bra skor och stövlar sedan jag fick Mortons neurom (en neurologisk klämning som uppstår framför allt vid löpning eller gång) i högerfoten för två år sedan. Det är faktiskt en arbetsskada att ta på allvar för oss som jobbar i hästbranschen. I mitt fall kom den av att aldrig hinna byta om från ridstövlar till andra skor mellan ridning och stalljobb, dessutom under den kallaste Skånevintern på länge, dvs med för tjocka strumpor i stövlarna.

  På vägen tillbaka till Västra Hoby åkte jag förbi Flyinge för att kolla på Volkswagen Grand Prix och hylla Peder Fredricsons och All Ins silverbragd i Rio de Janeiro.

  Peder, såklart med silvertäcke.

  Måndag jobbade jag på Stall André, vi avslutade dagen med att åka bort till Flyinge för banvisning. Rakeback, som har stora fina ögon även i vanliga fall, hade stora, stooora ögon! Många affischer, nybyggda läktarsektioner och så vidare att titta på, så det är tacksamt att hästarna får komma in och förbereda sig på det dagen innan. Det är inte som ett vanligt litet domarbord direkt. När banvisningen var klar promenerade Räkan och jag och tittade på affischen som föreställer hans släkting Springbank VH, även han efter Skovens Rafael. Bilden på det mötet såg ni längst upp i detta inlägg!

  Så, tisdag den 4:e oktober. Det är inte bara min 23-årsdag, utan också kanelbullens dag, men viktigast av allt är att det är kvaldag för 5-, 6- och 7-åriga dressyrhästar i Breeders! Med andra ord är det läktaren hela dagen som gäller, eventuellt med en kanelbulle i handen.

 • Mycket att fixa inför flytten

  0 0

  Louise "Loi" Lindström förbereder sig för fullt inför flytten till Spanien i oktober. Det är en hel del som måste fixas innan hon kan åka. Tur att hon just nu bor på "lyxhotell André".

  En flytt till Spanien kräver diverse insatser för vem som helst. Ska man dessutom jobba i dressyrbranschen är det lite extra pyssel.

  Förutom Försäkringskassans sjukvårdskort och en mer omfattande försäkring än en vanlig turistförsäkring är det spansk tävlingslicens och ansökan om ”Número de Identidad de Extranjero”.

  Mycket på spanska som jag inte kan ett smack ännu, men mina blivande arbetsgivare är tack och lov väldigt hjälpsamma.

  Massor att tänka på och fixa. Som tur är bor jag just nu på ett lyxhotell i Västra Hoby, närmare bestämt hos alldeles underbara Kerstin & Kjell André!

  Sommarens keso och melon i 35 graders värme är ett minne blott och jag får njuta av hemlagad lunch efter en småblåsig förmiddag med Amos på stubbåkrarna.

  Amos är en riktigt duktig 6-åring e. Wladimir O.A. – Amiral. Men just på stubbåkern kan han eventuellt ha ärvt lite hyss efter sin morfar, snarare än efter pappa, Pernillas Grand Prix-häst ... Amos och Wladde är i alla fall gulligt lika varandra framifrån, jag tog nästan fel häst ur skrittmaskinen häromdagen.

  Min unga bekantskap från i vintras, Differens, är nu igång efter sommarvilan. En riktigt trevlig fuxvalack f -13 e. De Niro – Laurie´s Crusador**, uppfödd av Lena Nyström.

  Så cool! Efter en tids tömkörning och longering för att bygga upp honom efter betet var det några varv på lina i alla gångarter och sedan bara att rida som vanligt. Schysst treåring, stabil utan att på något sätt vara tråkig. Ska bli kul att följa hans utveckling!


  Som sagt, inte tråkig ...

  Rakeback VH e. Skovens Rafael – Corrado WL, förbereder sig även han som bäst. På tisdag smäller det nämligen för landets vinstrikaste 7-åring so far. På åtta starter 2016 har han vunnit sex och varit placerad 2:a på två. Så har han ju en rätt grym pilot också, Pilla har koll på varenda hov Räkan sätter i marken.

  Breeders börjar alltså på tisdag. Jag kommer troligen att vara domarsekreterare i 5- eller 6-årsklassen. Förutom själva tävlingarna är jag inbjuden till ett mingel på torsdag för att fira uppfödarna som hade hästar med i Rio.

  Ska bli jättekul att få vara med i det sammanhanget. Det är ofta bortglömt vilka fantastiska, långsiktiga insatser uppfödarna gör. Strålkastarljuset hamnar så lätt enbart på ryttarens prestation vid ett aktuellt tillfälle och man glömmer allt vardagsslit och all planering som faktiskt ligger bakom, ibland i flera generationer av avel. Det ligger verkligen något i Swede Horse slogan, "Every champion begins with a foal".

  Jag har också planerat att se SWBs Elitfölauktion, med bonus i form av 2,5-åriga gångartshästar, nästa fredag kväll. På lördag ska jag vara sekreterare igen och så håller jag förstås tummarna för att få se Pilla & Rakeback i final.

  Nu gick jag kanske händelserna lite i förväg, först är det ju Flyinge Indoor, torsdag-söndag den här veckan! Det ska såklart spenderas en del tid där också. Bland annat tänkte jag gå på Flyinge Open Sales, auktionen nu på lördag kväll.

  Så tillbaka till flyttpysslet. Mina kära lackstövlar har gett upp efter sju års trogen tjänst, samtidigt som jag helt enkelt inte hunnit fixa en ersättare till mina älskade vardagsstövlar.

  För att få ihop logistiken får de bruna hälsa på Olles Skomakeri här i Lund för sista hjälpen och lackisarna lappas nödtorftigt ihop hos Anderssons i Stockholm. Samtidigt planerar jag att beställa nya stövlar och hoppas att de lagade håller tills de levereras till Costa Blanca på ca 9 veckor.

  En suverän överraskning var i alla fall att jag ramlade över en galet snygg Equiline-kavaj till halva priset! Min tidigare kavaj har fått jobba på ordentligt de senaste åren, den förtjänar att gå i pension.


  Ny favorit!

 • Kryss i alla rutor

  0 0

  Louise "Loi" Lindström har äntligen hittat drömjobbet som får "kryss i alla rutor". Den 13 oktober bär det iväg igen men innan dess är det Skåne och Breeders som gäller.

  Jag har verkligen använt tiden efter min Beridarexamen till att pröva mig fram och hitta var jag vill satsa för framtiden.

  USA, Tyskland, Spanien, Danmark, Sverige - olika arbetsinnehåll, olika uppdrag, olika praktiska förutsättningar och olika magkänsla ... Den allra senaste tiden har jag varit "åsna mellan mycket smaskiga hötappar".    


  Min älskade C-ponny, Grey Gambler, med sina väninnor Visan och Himla, 2009. 

  Det har varit en process att komma fram till vad som verkligen är viktigt för mig i mitt arbete. Under åren på Flyinge har jag haft flera praktikperioder, som var och en hjälpt till att ge olika bilder av yrket, men det är egentligen först genom att ha haft förmånen att prova på ännu fler miljöer, arbetssätt, organisationer och framför allt att hitta min egen roll i ett sammanhang som jag kunnat ta mitt beslut.    

  Det är en otroligt lyxig situation att kunna välja mellan flera attraktiva erbjudanden, samtidigt som det är rätt ångestfyllt. Att välja bort förfrågan om att bli verksamhetschef på en stor ridskola var det minst svåra, för där känner jag mig för ung och grön och med annan sorts kompetens än vad jag tycker behövs.

  Lite svårare var det att tacka nej till tyska prestigenamn, extremt framgångsrik dansk uppfödare samt ett ljuvligt ställe i England. På dessa ställen var det aktuella arbetsinnehållet som skulle ha blivit en för liten eller fel sorts utmaning. Olika samarbeten med kära vänner var det allra svåraste och jobbigaste att välja bort.    

  Strax före min Beridarexamen i april la jag ut en jobbannons på min hemsida, med ett antal kriterier för vad jag letade efter. Nu har jag kryss i alla rutor och kan stolt och glad meddela att:    

  Jag har tackat Ja till att bli beridare och tävlingsryttare, med ansvar att utbilda och tävla de drygt 20 hästar som är under sadel, av totalt 100 hästar på anläggningen.

  Arbetet uppfyller mina önskemål i alla avseenden:     

  – Jag får arbeta med det jag har ägnat tre års heltidsstudier åt på Flyinge, d v s hela spektrat av hästutbildning från inridning, via årgångschampionat mm till vuxen häst på nationell/internationell tävlingsnivå.   


  – Jag får använda min arbetstid 100% till hästutbildning.    

  – Ni som känner mig vet att jag brinner för långsiktighet, vilket jag kommer få utlopp för där jag har möjlighet att se vilka ”spectacular movers” vi har på unghästlösdriften och sträva efter att förvalta deras potential under inridning och utbildning.    

  – Jag kommer att ha en assistant rider, och får därmed även tillfälle att hjälpa en ryttare att vidareutvecklas.    

  – Det som jag haft mindre möjlighet att träna de senaste åren, piaff och passage, kommer jag att ha de allra bästa förutsättningar att vidareutveckla, på hästar med stor talang för det. Dessutom med stöd av en OS-ryttare.    


  En av nya kollegorna och jag på en av de extremt välskötta ridbanorna.   

  Jag är förstås väldigt tacksam och glad att Vanessa och Mile, som är kryssen i rutan ”Raka, ärliga, varma och vänliga arbetsgivare och arbetskamrater”, har valt mig bland sina sökande från flera länder. Ser verkligen fram emot vårt samarbete på deras fantastiska anläggning. Den 13 oktober lyfter jag med sedvanliga ca 60 kilo bagage från Arlanda mot Alicante!    

  Som en liten bonus ligger alltså Yeguada Mile 20 min från Medelhavet och har en genomsnittstemperatur i december/januari på +15 grader. Ser fram emot en vinter utan köldskador och utan rimfrost i manarna.    


  Soluppgång på hästryggen.    

  Jag ser verkligen fram emot att börja på mitt nya jobb! Men först – några veckor till i Skåne med nedräkning till Breeders.

 • Sju länder på sex veckor

  0 0

  Det har blivit en hel del resande den senaste tiden. Nu har jag varit på Yeguada Mile och mest ridit P.R.E-hästar. Hade gärna varit med i Team Dengg på SM men trivs bra här i den fina miljön med hästar kombinerat med palmer och stränder .

  Det är inte riktigt Jorden runt på 80 dagar, men jag börjar känna mig lite som en globetrotter. Sedan hemkomsten till Sverige från USA i slutet av juli har jag hunnit med en kortare sväng till Tyskland och en längre till Holland, båda gångerna via Danmark. När vi jag nu reste iväg på nytt äventyr åkte jag via Norge. Och vart då? Jo, jag befinner mig sedan några dagar i Spanien, närmare bestämt på Costa Blanca mellan Valencia och Alicante.

  Bikini, stövlar och hjälm är väl en rätt trevlig kombo?

  Jag är på Yeguada Mile och rider mestadels hästar av den ädla spanska rasen P.R.E (Pura Raza Española). Några ”vanliga” tyska hästar finns det också här. Annonsen om att man sökte en ny beridare/ tävlingsryttare till Mile dök upp när jag var på fyrspanns-VM i Holland. Så även om jag väldigt gärna hade varit med Team Dengg på SM i Göteborg packade jag för en ny vecka i Kalifornienliknande klimat.

  Ridbanor med palmer är något speciellt!

  Mile och Vanessa som har Yeguadan (alltså stuteri, eller ordagrant översatt ”stosamling”) föder upp, visar, tävlar och säljer alltså huvudsakligen PRE:er. För närvarande finns ca 15 föl och totalt ca 100 hästar i varierande ålder och utbildningsståndpunkt, allt från åringar till aspiranter på ”vanliga” unghäst-VM 2017 och segraren i 6-års VM för just spanska hästar. Skönt att ha ordentlig vana av hingstar, för det är förstås många här. De uppför sig dock fascinerande bra trots att de är omgivna av avelsston.

  Jag blev hämtad på flygplatsen i Alicante i torsdags vid lunch och hann rida två hästar på kvällen. Fredagen fortsatte med ridning mellan 7.00 och 14.00. Sedan inföll den fantastiskt välbehövliga uppfinningen siesta och efter att vi handlat lite passade jag på att sova. Nästa pass drog igång vid 18.30 med longering av tre sjövilda 3-åringar som reds in förra veckan. Det var meningen att jag skulle rida dem idag, men vi konstaterade att någon dag till med longering vore en bra idé!

  Svettig 3-åring efter jobb i kvällsvärmen.

  Ridningen är ganska speciell, särskilt för en som under Mettes Rosencrantz fantastiska hökögon ägnat tre månader åt att finslipa på detaljer i sitsen och drivning in i handen på långlinjerade halvblod. PRE:erna är av naturen högresta och de är generellt sett mycket energiska. De flesta har oerhört lätt för samling. Utmaningen är att rida långsammare än man vill och att undvika att frambenen går som symaskinsnålar.

  En lördag på Costa Blanca kan se ut såhär:

  Gandora, 5-årigt skimmelsto, en riktig PRE-pärla, mycket trevlig att rida i. Andaluz I, mörkbrun 5-årshingst, även han PRE och en riktigt maffig sådan. Guns n Roses, 5-årig ambitiös tysk till ”Crazy Chestnut Collector” dvs undertecknad. Don, en vit 3-årshingst – precis en sån man föreställer sig när man tänker PRE. Han ska gå motsvarande bruksprov och förhoppningsvis bli pappa till många talangfulla föl.

  Siestan tillbringade jag på stranden i Benidorm, 20 min bort. Turistort deluxe, mycket folk men väldigt fin strand!

  Benidorm, Playa Levante.

  Tillbaka på stuteriet efter lite vilsekörning (och nödtankning i metropolen La Nucía) var det dags för kvällsarbetet. Det är smått märkligt att splitta upp dagen så, men antar att det är en vanesak.

  Jag åker norrut igen på tisdag och återvänder framåt helgen till mitt älskade Skåne. Har nämligen lovat Pernilla och Kerstin att hjälpa till på Stall André ett tag. Vi får vi se vad vi kommer fram till, jag och mina nyfunna spanska bekantskaper, om ömsesidigt tycke uppstått eller inte. Fortsättning följer…

 • Spännande VM i fyrspann

  0 0

  Vilken rolig upplevelse och vilket skönt gäng alltså! Så glad att jag fick frågan och att jag tackade ja till att vara en liten kugge i maskineriet runt Team Dengg och vårt svenska landslag i Holland.

  Johan Dengg med fina Sigge, Billy, Mambo, Sam och Guus inledde med säsongsbästa i dressyren och fortsatte med att även prestera sin bästa maratonkörning. För dagen 11:e bäst i världen på maraton, klingar rätt bra ju! Efter den låg det svenska laget på en sjundeplacering. Även den avslutande precisionskörningen (”cones”) gick bra och Johan slutade sammanlagt som nr 20 på sitt första VM. Det svenska laget tog en hedervärd sjunde plats med bara två team!


  Taggade förlöpare Sigge och Mambo.

  Min egen utmaning under veckan var framförallt att få ihop alla prylar på rätt sätt. Som en extra bonus är det olika selar till varje delmoment, olika huvudlag till vissa, etc. Jag tycker att det var rätt modigt av Johan att ha med en, på området, helt orutinerad medhjälpare till sin VM-debut. Ordinarie groom Christine är förstås en klippa som har hållit på med körning i typ 10 år. Inför maratondelen höll jag tummarna för att jag hade fått ihop allt rätt med sele, däckel, tömmar och fastflätning av huvudlag. Bad Johan kontrollera ”mina” hästar och var nöjd med att bara behöva lossa gjorden ett hål.  Klara för maratonstart med landslagsveterinären Barbro Olsson och chef d'Equipe Gerhard Winroth.

  Man fattar inte hur svettigt det är även för markservicen förrän man sprungit i ilfart med vatten till vetchecken, cyklat mellan alla hindren, sprungit till det näst innersta av nio stall för att hämta linimentschampo, putsat leriga maratonselar, you name it. Men kul är det!  Svettig som stånghästen Billy blir man av ett rekordmaraton.

  Inför precisionen lindade jag benen på samtliga hästar. De smarta lösa kardborrarna med flaggan på gjorde att jag kunde linda åt rätt håll utan att fundera på var loggan skulle hamna. Dessutom säkrar de lindan lite extra. Skönt inför speedkörning när man får kommentaren "De får INTE åka av, det blir inte bra i ett fyrspann".


  Dags för speedkörning.

  Det gick undan i precisionen, till skillnad från i dressyren där man kunde sitta prydligt med händerna i knät fick man hålla i sig i vagnen bland konerna. Efter precisionen fick hästarna vila ut ordentligt medan vi packade ihop alla miljoner prylar. Vi människor åt middag, duschade och lastade sedan alla fem duktiga, fina kämparna och startade vår 100-milaresa hemåt. Innan vi hunnit lasta blev det dock lite dramatik då en häst från ett annat team kom lös och dundrade runt på lastbilsparkeringen. Jag tror vi var nästan 50 pers som försökte ringa in den, alla släppte vad de höll i och bara sprang. Hästen lyckades ändå ta sig ut från campingområdet och springa över en väg (där vi stoppade trafiken) och över en stor äng. Lättnaden när den blev infångad på rätt sida av motorvägen var ganska enorm. För den som inte provat att försöka springa ikapp en VM-atlet till häst kan jag berätta att man behöver duscha efteråt, så det var tur att vi inte hade hunnit göra det innan.


  Glada och nöjda efter lyckad tävling!

  Nu sitter vi i lastbilen ett par mil nedanför Hamburg. Klockan är 02.51 och vi är rätt lagom slitna. Hästarna ser också ut att sova lite halvt där bak, de reser otroligt bra vilket är superskönt. Det är så mycket värt när de äter och dricker ordentligt och står lugnt och fint. Ganska nära till färjan mellan Puttgarden och Rödby, och sen bara några timmar genom Danmark tills vi är i Svedala utanför Malmö, där hästarna får komma ut i hage och sträcka på sig innan resan går vidare till Göteborg. Själv behöver jag ta mig upp till Stockholm, så antingen åker jag med upp till GBG och tar ett tåg hem eller så hoppar jag av redan i Malmö och tar ett flyg från MMX. Det lutar just nu starkt åt det senare alternativet.

  Ibland skulle man verkligen vilja klona sig… Johan har bett mig följa med till SM i Göteborg nästa helg, 8-11 september, men jag var tyvärr tvungen att tacka nej. På torsdag morgon checkar jag nämligen in på Arlanda för ännu ett nytt hästäventyr. Den här gången blir det ingenting varmare än pikétröjor i resväskan. Stay tuned!

 • Beridare på outforskat område

  0 0

  Vilken otroligt rolig och spännande vecka jag råkat hamna mitt i. Jag blev alltså tillfrågad om att hoppa in i Team Dengg och följa med det svenska landslaget till Holland och hjälpa till under World Champonships i Four-in-hand, som fyrspannsköringen heter.

  Och det namnet passar verkligen bra för att beskriva vad det är frågan om. Att sela på och få ihop fyra pållar framför vagn kräver lite koncentration. Att sedan reda ut hur åtta tömmar blir till fyra och ledas fram till den där handen är också lagom komplicerat. Det räcker att tänka på hur det var att rida ett ärevarv med lossnade tyglar för att ha respekt för att allt ska hamna 100 % rätt.

  I söndags eftermiddag väntade jag in Team Dengg i Malmö, strax före Öresundsbron. Klämde in mig i det minst sagt vällastade ekipaget bestående av lastbil för människor och fem hästar och släp därefter med dressyr- och maratonvagnar, samt all annan utrustning. Ni kan ju föreställa er vilken planering som krävs för att lasta för ett VM i körning.

  Vår roadtrip mot gick via bron, genom Danmark och så med färja till Puttgarden. Vi körde en bit in i Tyskland där vi vilade ett antal timmar. Upp vid 03.30 och vidare in i Holland.

  På måndag eftermiddag var vi framme på VM-området! En fantastisk solig kväll efter en mulen morgon och dag i lastbilen. Vi satte genast igång med att promenera hästarna, bygga tält utanför lastbilen och köra utrustning och foder till stallarna.

  Så var det dags för mig att få åka fyrspann för första gången. Jag måste faktiskt få skryta lite för jag är rätt stolt över att lyckats sela en häst helt själv efter en snabb demo och jag använder verkligen veckan till att försöka lära mig så mycket som möjligt om denna nya värld!

  Det var en festlig dukning vid Nations Night. 

  Efter tisdagens jobb dukade alla upp för Nations Night! Superkul att se de olika ländernas bord, många gick verkligen gick all in...! USA smällde nog högst, med popcorn-maskin, smores över öppen eld, etc etc. Team Sweden bjöd på Jansson, sill, vodka och spettekaka som stod sig förvånansvärt bra i hård konkurrens.


  Jag hänger upp flaggor.

  Vetchecken dagen därpå var rätt mäktig med en hel äng full med hästar. Fem hästar per ekipage och extremt bra ordning och reda med tider för besiktningen.

  Knoppade, skinande hästar presenterades på löpande band och det var väldigt skönt att ha alla tio svenska hästar igenom. Dels är det bara två team i det svenska laget, så ingen kan räknas bort, dels är ingen av Johans fem hästar enbart med som reserv, utan en går maraton och precision medan en annan går dressyren.


  Så här blågula var vi på vetchecken.

  På kvällen var det dags för invigning av mästerskapet. Det släpptes ut duvor och tändes eldar och så tror jag det var Askungen som kom åkande i en boll-liknande vagn.


  Fredrik och Johan plus Chef d'Equipe Gerald på invigningen.

  Torsdag och första tävlingsdagen! På förmiddagen tränades hästarna en och en med Johan och tränaren Peter Bonhoff.

  Efter lunch knoppades det och putsades och selades och spändes för. På med tävlingskläder och upp i vagnen. Så häftigt att få åka med det här fina ekipaget inne på VM-arenan!


  Johan och spannet drog till med säsongens bästa dressyrresultat! Snyggt presterat på en VM-debut!

  Efter en fredag med bangång av maratonbanan och sedan en kanonkörning av Fredrik Persson på dressyrbanan ser vi alla fram emot lördagens maraton.

 • Äntligen Flyinge

  0 0

  En så himla mysig vecka med alla härliga människor och djur här nere i Skåneland! Det är nästan fyra månader sedan jag var här och det känns fantastiskt att vara tillbaka. . .

  Nu bär det dock helt överraskande av till fyrspanns-VM i Holland. Hoppas kunna uppdatera från den spännande resan, men det beror förstås på om jag ramlar över något wifi.

  Veckan började med en riktig myslunch hos bästa Kerstin, Pernilla och Kjell André. Jag flyttade in i Flyinge, hos familjen Gisslén, på övervåningen i Körmästarbostaden. Senare fick jag kidnappa Kias fina häst Robban och ta en uteritt runt Kungsgården i kvällssol ihop med Mikaela. (översta bilden)

  Tisdag och onsdag gick åt till att förbereda mig inför C-tränarexamen och att hålla träningar i solen på utebanan hos Lunds Civila RF, där det nästan var California-weather! Härliga återseenden med hästar och människor och jag fick även ännu en ny elev, jätteroligt!

  Jag har dessutom hunnit titta på när Mickan ridit sina fina fuxar. Skönt att se på när andra jobbar! (Okej, ärligt talat blir jag mest väldigt ridsugen!) Men även om jag trivs bäst på hästryggen 24/7 så har den här veckan varit som ett härligt träningsläger i att ta det lugnt. TV-kvällar, jacuzzi-häng, biomys, sovmorgon mest varje dag… jag har nog underskattat det lite!

  Mickan på Melonbanan med Remington (f 11 e. Skovens Rafael – Bugatti Hilltop äg Kagge Malmros).

  C-tränarexamineringen på torsdagen innebar en ganska stressig dag. Vi hade knappt en och en halv timme till teoriprovet, som bestod av sex frågor med a, b och c-alternativ på flera av dem och det var inga kryss- och fylla i frågor utan typ ”Resonera kring…” och ”Hur löser du…?”. Jag skrev nog åtta fulla A-4 och hade behövt åtminstone 20 minuter till för att känna mig nöjd. Nulägesanalys var nästa prov och då fick vi använda den vanliga blanketten som underlag för att analysera ekipaget på banan. Sista delen av examineringen var tränarprovet, 25 minuter vardera för oss nio aspiranter. Mitt uppdrag var att jobba med uppvärmning, trav – galoppövergångar och introduktion till skrittpiruetter. Sammanfattningsvis känner jag mig ganska nöjd, men vi får inte veta förrän om ett par veckor om vi är godkända och kan bli licensierade C-tränare i dressyr…

  Men jag följde det kloka rådet ”Ta alltid ut lyckan i förskott. Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan". Firade genomförd examen med god mat på Harrys, med min familj och Molly. Och så flyttade jag vidare hem till Mollys gård i Högestorp!

  Kräftskiva har också hunnits med!

  På fredagen var jag tillbaka på Flyinge och träffade Ancan, (min mentor från Beridarprogrammet). Fikade och pratade massor. Rätt mycket spännande idéer som får gro lite i bakhuvudet ett tag… Träffade också Bosse som kommit hem från Rio och nu höll träningar på den nästan lika varma Melonbanan. På kvällen var Molly och jag iväg och filmade några hästar. Hyfsat svettigt var det att rida tre hästar på raken, har ju vant mig av med Californiens +35 - 42 nu… Hann precis tillbaka i tid till bio i Lund med Mickan.

  Idag har jag farit runt och plockat ihop diverse utrustning som snälla människor ställer upp med. Jag har nämligen varken kavaj, vita byxor, svart hjälm eller svarta stövlar härnere just nu. Jag har alltså oväntat fått chansen att titta närmare på en disciplin som jag ännu inte ägnat mig åt! I morgon vid lunchtid hoppar jag på lastbilen mot Breda i Holland för att vara en hjälpande hand till Johan Dengg under fyrspanns-VM. Ska bli extra kul att träffa Antonia, som är hästskötare hos det andra svenska ekipaget (Flyinges körlärare Fredrik Persson) och min gamla Flyinge-sambo Emma, som jobbar hos regerande världsmästaren Boyd Exell. Hoppas kunna återkomma under veckan med både bilder och rapporter.

  Arrangörens hemsida

  PS. Jag var ju och provjobbade i Tyskland. Tänkte bara berätta att jag tackat nej till jobberbjudandet.

 • Bästa OS-kommentatorerna!

  0 0

  Beridarbloggaren Loi har förstås kollat in OS-dressyren och har några riktiga favoriter. "Det har dock varit väldigt trist att se vår älskade sport på flera sätt visa upp en otrevlig sida för världen under OS" skriver hon.

  Allt som allt tycker jag att det har varit väldigt mycket riktigt bra ridning vi fått se under OS! Många fina up-and-coming ekipage i dressyren! Särskilt kul med de ryttarna som bara tar fram nya hästar år efter år, tänker såklart bla på Isabell W som tog sin 10:e (!!) OS-medalj, hur galet är inte det?

  Det har dock varit väldigt trist att se vår älskade sport på flera sätt visa upp en otrevlig sida för världen under OS. Vi får vara noga med att samtidigt som avarterna inom ridsporten uppmärksammas även lyfta fram de goda exemplen. För att bara nämna några, Tinnes och Charlottes föredömligt mjuka ridning och hästar med sådan glädje och utstrålning som Anton och Valegro.

  Vad vi ytterligare kan göra som tränare och ryttare är självklart att vara förebilder. Respektfulla mot våra kollegor & vänner hästarna i alla lägen och att våga säga ifrån när vi ser opassande beteenden och felaktiga metoder. Och jo, det är faktiskt precis lika enkelt som det låter!

  Sen var det ju hela debatten om Viasats kommentatorer… Jag tycker att det blivit väl mycket smutskastning av dem. De har förstås gjort sitt bästa, MEN, visst är det så att det borde varit äkta expertkommentatorer för de olika disciplinerna! Det var definitivt en annan upplevelse att höra Linda Heed kommentera hoppteknik än hur fint hästen saxade benen i slutorna.

  För övrigt tycker jag det borde införas något maxantal ord en kommentator, oavsett vem denna är, får säga under kürprogrammen. Nej, men skämt åsido, mindre prat så man kan höra kürmusiken ostört.

  Kommentarer som däremot varit riktigt, riktigt kul att kunna följa är Kerstin André och Kim C Lundins! Träffsäkra analyser av ritterna via Facebook, tack för dem! Kan vi starta ett upprop för K&K som kommentatorer till nästa stora dressyrevenemang? EM i Göteborg kanske??

  För min del har det passat väldigt bra med OS just nu då jag ändå spenderat massor av tid i soffan med värsta förkylningen på flera år. Precis som jag befarade i förra inlägget försvann min röst lagom till att jag skulle ha träning för min nya elev. Jag körde lektionen ändå, önskar att jag hade film från det för det måste ha låtit otroligt roligt. Vi har hunnit träna två gånger till efter det och det är ett mycket tacksamt ekipage att jobba med. Uppmärksam ryttare och en häst som verkligen försöker göra rätt. Superkul! Ikväll blir det ännu ett pass.

  I lördags tränade jag Anna och Didde, inklusive lite programridning, och på söndagen var det tävlingsdags för dem. Debut i ny klass, och en blå rosett med hem!