Blogg
3 september 2016 05:00

Beridare på outforskat område

Vilken otroligt rolig och spännande vecka jag råkat hamna mitt i. Jag blev alltså tillfrågad om att hoppa in i Team Dengg och följa med det svenska landslaget till Holland och hjälpa till under World Champonships i Four-in-hand, som fyrspannsköringen heter.

Och det namnet passar verkligen bra för att beskriva vad det är frågan om. Att sela på och få ihop fyra pållar framför vagn kräver lite koncentration. Att sedan reda ut hur åtta tömmar blir till fyra och ledas fram till den där handen är också lagom komplicerat. Det räcker att tänka på hur det var att rida ett ärevarv med lossnade tyglar för att ha respekt för att allt ska hamna 100 % rätt.

I söndags eftermiddag väntade jag in Team Dengg i Malmö, strax före Öresundsbron. Klämde in mig i det minst sagt vällastade ekipaget bestående av lastbil för människor och fem hästar och släp därefter med dressyr- och maratonvagnar, samt all annan utrustning. Ni kan ju föreställa er vilken planering som krävs för att lasta för ett VM i körning.

Vår roadtrip mot gick via bron, genom Danmark och så med färja till Puttgarden. Vi körde en bit in i Tyskland där vi vilade ett antal timmar. Upp vid 03.30 och vidare in i Holland.

På måndag eftermiddag var vi framme på VM-området! En fantastisk solig kväll efter en mulen morgon och dag i lastbilen. Vi satte genast igång med att promenera hästarna, bygga tält utanför lastbilen och köra utrustning och foder till stallarna.

Så var det dags för mig att få åka fyrspann för första gången. Jag måste faktiskt få skryta lite för jag är rätt stolt över att lyckats sela en häst helt själv efter en snabb demo och jag använder verkligen veckan till att försöka lära mig så mycket som möjligt om denna nya värld!

Det var en festlig dukning vid Nations Night. 

Efter tisdagens jobb dukade alla upp för Nations Night! Superkul att se de olika ländernas bord, många gick verkligen gick all in…! USA smällde nog högst, med popcorn-maskin, smores över öppen eld, etc etc. Team Sweden bjöd på Jansson, sill, vodka och spettekaka som stod sig förvånansvärt bra i hård konkurrens.


Jag hänger upp flaggor.

Vetchecken dagen därpå var rätt mäktig med en hel äng full med hästar. Fem hästar per ekipage och extremt bra ordning och reda med tider för besiktningen.

Knoppade, skinande hästar presenterades på löpande band och det var väldigt skönt att ha alla tio svenska hästar igenom. Dels är det bara två team i det svenska laget, så ingen kan räknas bort, dels är ingen av Johans fem hästar enbart med som reserv, utan en går maraton och precision medan en annan går dressyren.


Så här blågula var vi på vetchecken.

På kvällen var det dags för invigning av mästerskapet. Det släpptes ut duvor och tändes eldar och så tror jag det var Askungen som kom åkande i en boll-liknande vagn.


Fredrik och Johan plus Chef d’Equipe Gerald på invigningen.

Torsdag och första tävlingsdagen! På förmiddagen tränades hästarna en och en med Johan och tränaren Peter Bonhoff.

Efter lunch knoppades det och putsades och selades och spändes för. På med tävlingskläder och upp i vagnen. Så häftigt att få åka med det här fina ekipaget inne på VM-arenan!


Johan och spannet drog till med säsongens bästa dressyrresultat! Snyggt presterat på en VM-debut!

Efter en fredag med bangång av maratonbanan och sedan en kanonkörning av Fredrik Persson på dressyrbanan ser vi alla fram emot lördagens maraton.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden