Blogg
26 mars 2012 15:39

Tränarna tittar snett på sina elever!

Ja, de tittar snett. Det är sant, jag lovar! Jag som inte enbart studerar ekipaget när någon tränar, utan även ibland iakttar själva tränaren har sett hur nästan alla tränare lägger huvudet på sned när de tittar på den som rider. Vad är det egentligen som är så bra med att se sin elev i "uppförsbacke"?

Faktum är att de flesta hästmänniskor, tränare eller inte, gör exakt samma sak. Så fort ni studerar någon annan som rider så åker huvudet på sned, antingen till höger eller vänster. När jag frågar er varför ni gör det så får jag svaret: – Jag vet inte, man ser bara bättre så.

För mig känns det jättekonstigt. Jag har testat att lägga huvudet på sned åt alla håll medan jag tittar på någon som rider. Jag har till och med testat att stå på huvudet, men jag ser ändå bäst när jag faktiskt har huvudet rakt upp och ner. Förmodligen så beror det på att jag är okunnig.

Det här gäller all idrott för mig. Jag skulle inte komma på tanken att lägga huvudet på sned när jag ser på en fotbollsmatch. Det skulle till och med kunna bli helt fel om en lagkamrat skulle lägga huvudet på sned när vi spelar en korpmatch i bowling och sen säger till mig: – Du får allt ta i utav helvete idag, för det är uppförsbacke på banan…

En tränare som jag delade den här tanken med trodde att det kanske kunde bero på att personen på marken ville ”hjälpa” fram hästens inner bakben. Fast hon fattade förstås att en person på marken faktiskt omöjligt kunde hjälpa hästens ben med hjälp av huvudrörelser. Dessutom så trodde hon att man skulle nog få en bättre helhetsbild av ekipaget om man inte fokuserade enbart på inner bakben. Det känns ju logiskt på något sätt?

Nästan alla hästmänniskor som jag har träffat på har ont i nacken. Ni påstår själva att det beror på att ni har åkt av hästen för många gånger och att det onda i nacken är en direkt följd av det. Jag är inte helt säker på att det är sant längre. Det kan lika gärna bero på att ni hela tiden går runt med en konstant nackspärr eftersom ni lägger huvudet på sned så fort ni ser någon rida. Det här beteendet måste ge yrkesskador på landets hästtränare?

Jag tror faktiskt att jag har kommit på en lösning på det här problemet. Om det nu är så att man både får en bättre helhetsbild genom att hålla huvudet rakt när man tittar på någon som rider, och att man dessutom därmed slipper nackspärr så borde väl det vara enkelt att lösa? Det är ju bara att utrusta Sveriges alla hästtränare med en rejäl nackkrage så att det blir helt omöjligt för dem att lägga huvudet på sned.

Nu kanske inte en vanlig simpel nackkrage i vit hårdplast inte är flashigt nog i den så märkvärdiga hästvärlden. Det skall ju vara så speciellt hela tiden. Jag tror att jag måste få Kingland eller Pikeur att tillverka dem i en påkostad variant i ett exklusivt material, naturligtvis med en fet logga framtill för att tränarna skall köpa dem. Det måste dessutom lanseras som ett ”hjälpmedel”.

Naturligtvis kan man inte kalla dem för nackkragar. De måste ha ett mycket märkvärdigare namn. Jag tror att jag skall döpa dem till ”rakriktningskrage” eller kanske blir det ännu flashigare med lite tyska inblandat… ”rakt-richtnungs-gekragen”.

Herregud, jag kommer ju att bli mångmiljonär på det här ”nya hjälpmedlet”. Jag är inte bara född till hästorakel, utan även till affärsman. Fast det heter kanske inte affärsman längre i Sverige? Jag borde nog kalla mig för ”entreprenör”istället, i sann Blondinbella-anda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden