Blogg
22 december 2014 06:32

Dags för lite julledigt

Nu är Ström faktiskt lite trött, och han har gjort sig väl förtjänt av lite julledigt. Vi har fortsatt arbetet för att känna att allt stämmer efter att han har landat i Flyinge.

Det har gått hur bra som helst, dock är han i dagsläget inte helt rakriktad. Han drar sig lite åt höger i ridningen, så att bogen gärna faller åt det hållet. Han har lite svårt att böja sig riktigt runt i ena varvet när jag gör uppvärmningsgymnastiken i boxen (”The Eamon way – https://www.tidningenridsport.se/Blogg–debatt/Bloggar/Bruksprovsamatorens-blogg/2014/12/Motivation-och-sjalvfortroende/ ”). Sedan hostade han en gång idag! Ve och fasa, vi har inte tid att bli förkylda nu.

Så nu är det helt ledigt från allt arbete för Ströms del, iallafall fram till nästa söndag.  Där han står har de rejäla hingsthagar, så han får gå i hagen ett par timmar varje dag. Himla skönt. Om det är hyfsat väder räknar jag med att gå en runda om dagen ute med honom. Mest så att han får lite annat att tänka på.

På måndag kommer veterinären ut för att känna igenom honom kiropraktiskt och se över hans tänder. Jag hoppas att antingen är hans nuvarande stadie av ”inte helt liksidig” något kiropraktiskt som veterinären kan lösa eller så hittar hon inget och det kan jobbas bort med korrekt ridning och gymnastik. Dels känns det ju inte bra för Ströms del om det oliksidiga skulle bero på något medicinskt och vi inte hittar något, och dels blir ridbarhetspoängen förmodligen drastiskt dåliga om han är oliksidig när testryttarna rider. 

Jag har funderat lite på hans foderstat. Han är musklad men åt det gracila hållet och skulle i dagsläget kunna ha mer energi. De fodrar med hö fyra gånger om dagen (toppen!) och kraft tre gånger om dagen. Han får en basvariant av ett kraftfoder, men inte så mycket. Ingen av mina andra hästar, här hemma, får något kraftfoder alls, bara mineraler och energi-/proteinrikt hösilage. Så rent generellt är jag emot kraftfoder, om det inte tydligt behövs. Hittar man ett välanpassat hösilage/hö, så blir det oftast bättre för hästen, och billigare/enklare för ägaren. Mina välmående hästar här hemma är tydliga bevis. Men nu serverar de ju kraftfoder i de flesta inackorderingsstall, så då får ju han få lite sådant också. Just nu äter han så mycket hö han kan, men han skulle nog kunna behöva lite mer energi ändå. Jag kan ju inte gärna gå in och styra vilket hö de ska fodra med (och det är ett bra hö, även om mer protein och energi skulle passa min häst just nu), så jag tänker att vi nog ska lägga till hackad alfa-alfa eller något liknande i hans foderstat. Då hoppas jag att han kanske lägger på sig lite utan att han behöver äta mer kraftfoder.

Jag har också hittat var jag kan beställa en grå presenning som kan hängas upp, om jag nu ska ta foto inomhus själv. Han som säljer, sa att han sålt en hel del till fotografer och att de menat att det varit bra som fotobakgrund. Vi får se hur jag gör.

Jag har även hunnit med att både skicka och få tillbaka hans röntgenplåtar. Jag tog massor med plåtar på honom för ett tag sedan, mest för att jag ville veta att det inte fanns något rent generellt att ta hänsyn till i träningen. Jag tycker det är en bra vana att ha på unghästar, iallafall om man tänker ha hästen i aktiv träning. Eftersom bruksprovet var med i tankarna, men inte så aktuellt just då, så tänkte jag inte på att hästens och ägarens namn inte var tillräckligt för att plåtarna skulle bli godkända inför bruksprovet. Röntgenbilderna i sig var helt ok (vilket var utlåtande jag fått av annan veterinär också), men eftersom chipnummer inte fanns på dem så kan de inte godkännas. Det är ju skönt att de är så noga och måste ha med chipnumret, men tråkigt att röntga om. Tips för dagen: Om du tar några röntgenbilder på din häst, be alltid att få chipnummer med på bilden så blir det inga frågetecken om vilken häst bilderna tillhör! Det är ju egentligen bra i alla sammanhang.

/Malin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden