Blogg
2 september 2014 14:11

Bra rutet, Staffan Lidbeck

Som jag har tjatat. I krönikor, i bloggar, i analyser, i kommentarer. Och plötsligt står Staffan Lidbeck och tar orden ur min mun inför den svenska pressen i Caen. Äntligen, äntligen är det någon officiell person vågar ryta ifrån.

”Det är ett stort misstag av sporten att underskatta vad de som är utanför den tycker. Men om de som är inne i sporten tycker det är viktigare att utsätta ekipage för ”ett riktigt test” än att upprätthålla ”the good picture” kommer sporten snart att vara avskärmad från resten av världen.” Så skrev jag i en krönika så sent som i maj. Och det var inte första gången jag ältade detta ämne. I samma krönika undrade jag också varför INGEN från officiellt håll vågade ta bladet från munnen och säga dessa saker trots att jag vet att det är många som tycker så. 

Jag har ingen aning om hur det är att arbeta i Internationella Ridsportförbundet, FEI, men jag har blivit varnad för att bli ”utfryst” inte få min ackrediterering till VM och så vidare. Såååå känsligt verkar det alltså vara att kritisera FEI. Därför blev jag så glad när förbundskapten Staffan Lidbeck plötsligt och helt oväntat tog chansen att ryta till om säkerhetsarbetet i fälttävlan inför hela den samlade presskåren i söndags. ”Det är viktigt att tänka på hur omvärlden uppfattar oss och jobba för en ännu bättre säkerhet” sa han och fortsatte med att rikta kritik till FEI och arrangören gällande VM-banan och varför inte fler hinder på den var utlösningsbara. ”Jag tycker att den mekanismen ska finnas på alla öppna oxrar och alla rättuppstående hinder”, fortsatte Lidbeck. 

Jag har aldrig hört någon förbundskapten vara så skarp i sin kritik utåt – vad som sägs bakom stängda dörrar på FEI:s möten har jag ingen aning om. Det enda jag har hört tidigare är ”FEI jobbar intensivt med att förbättra säkerheten”. Ungefär. Jag hoppas att Staffan Lidbecks utspel kan bli ett trendbrott och att han får fler förbundskaptener och andra i ledande ställning internationellt med sig.

Vilka är FEI:s argument till att inte använda utlösningmekanismer på alla hinder som det fungerar på redan i dag? Jag är rädd för att det starkaste argumentet är att denna förändring innebär att ”sporten förlorar sin karaktär”. Precis som om fälttävlan inte är svårt nog med tre moment och krav på toppkondition. Och fanns det någon som kunde se skillnad på de rivningsbara hindren och övriga i lördags? Och det finns massor av typhinder som kommer att ge fälttävlan en alldeles egen karaktär – vattenhinder, bankar, gravar och så vidare. 

Sporten måste utvecklas, och det ska helst gå betydligt snabbare än vad det gör nu. Jag vill inte att fälttävlan ska bli en sport som håller till i skymundan på lite olika åkrar här och där runt om i världen för att ingen publik vill se hästar och ryttare skadas allvarligt eller till och med dö. Jag vill inte att sporten ska krympa på grund av att allt färre ens vågar prova den. Jag vill inte att hästägare och sponsorer ska känna att fälttävlan är en sport de inte vill bli förknippade med. Jag vill att fälttävlan ska förknippas med fart, kompletta ryttare och hästar, häftiga hinder, adrenalin och enastående prestationer. Och tro mig – det kommer den att göra även med utlösningsmekanism på terränghindren. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden