Blogg
15 april 2014 09:07

Bli en allsidig ryttare

Vad behövs egentligen av oss som ryttare? Är det inte bara att åka med hästen och så gör den allt jobb? Nej så vet vi ju alla som håller på med den här sporten att riktigt så går det inte till….

Vi behöver en bra grundkondition, styrka, rytm- och taktkänsla, balans, koordination och rörlighet för att kunna arbeta tillsammans med våra hästar. Även tålamod, envishet, vilja, fokus och ett starkt psyke över lag är några av de faktorer som behövs för att bli en bra ryttare.

En fotbollsspelare sparkar inte bara boll, en skidåkare åker inte bara skidor och en simmare simmar inte bara utan i alla andra idrotter tränar man ”annan” träning för att få en så bra helhet som möjligt. Så varför skulle ryttarna inte träna annat än ridning för att bli bättre och en mer allsidig ryttare?
 
Men hur tränar vi då på detta? Jo det finns många olika sätt att träna dem. Jag tänkte ge några tips på hur vi skall träna våra fysiska egenskaper utan häst för att förbättra våran förmåga till häst.

En bra grundkondition kan vi träna upp genom att springa, simma eller cykla tillexempel.
En stark korpp behövs också. Både en allsidig träning för hela kroppen behövs genom bland annat styrketräning men extra viktigt för oss ryttare är bålstabiliteten som jag i tidigare inlägg även poängterat och gett några tips på hur den kan stärkas. Rytm- och taktkänslan kan vi träna upp genom olika former av dans, zumba, aerobics exempelvis. När det gäller balans, koordination och rörlighet vill jag åter slå ett slag för pilates men även för yoga. I dessa två träningsformer får du med alla dessa tre faktorer och dessutom får du med fokusen och andningen.

/Jennifer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden