Blogg
8 april 2014 19:54

Rida utan stigbyglar

Det finns många fördelar med att rida utan stigbyglar bland annat får du automatiskt lättare att hitta "rätt sits". Du får bättre balans och känsla för hur hästen rör sig och lär dig följa hästens rörelsemönster. Du tränar även din egen styrka och dina muskler. Magen, benen, insidan lår är bara några av dem muskler som får jobba extra mycket.

Precis som jag skrev i tidigare inlägg om core-träning så förbättrar du din sits och din kommunikation med hästen genom att du har en starkare kropp och du får lättare för att göra små korrekta hjälper. Och så även det självklara, att du orkar längre med en starkare och mer uthållig kropp.

Alla vi som ridit ett pass utan stigbyglar känner förmodligen igen den där brännande känslan främst i benen efter ett tag. Och inte minst den där träningsverken dagen efter. Men som med all annan träning, ju mer du gör det desto lättare kommer det att bli! Jag rekommenderar att släppa stigbyglarna i alla fall ett par gånger i veckan. Det behöver inte vara hela rid pass men i alla fall en del av träningen.

Sedan finns det de ryttare som inte vågar eller kan rida utan stigbyglar på grund av bristande balans eller rädsla att ramla av tillexempel. För er rekommenderar jag att börja med att skritta fram/av utan stigbyglar samt även träna balans och styrka utan häst till en början. Tillexempel genom core- och pilatesträning som jag tidigare tipsat om.

Om man tycker att det är svårt att trava eller galoppera utan stigbyglar och man känner att man bara ”skumpar omkring” gäller det att slappna av och inte spänna sig. Man kan börja med att skritta ca 5-10 steg och sedan trava lika många och bryta av till skritt igen. På så sett hinner du inte spänna dig lika lätt och du kan koncentrera dig på att hitta en avslappnad sits. När detta sedan känns okej så ökar man bara stegen tills man känner sig bekväm med att rida utan stigbyglar och kan rida på som i det vanliga arbetet. Slappna av, kom ned djupare i sadeln (Utan att tappa hållningen) och följa hästen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden