Blogg
30 mars 2012 08:00

Hopp- vs. dressyrtävlingar

Igår skrev jag ju om dressyrtävlingar. Jag tänkte idag se lite på skillnaderna mellan just dressyrtävlingar och hopptävlingar. Vad är det som är annorlunda och vad är likadant?

Den första skillnaden som man märker mellan en dressyr- och hopptävling är att det alltid är mer folk på en hopptävling. De där fyra i ryttarna som agerar publik på en dressyrtävling är många fler på en hopptävling. Förmodligen för att det helt enkelt för att det är så många fler som tävlar på en hopptävling. Är det dessutom en hopptävling för ponny så följer halva släkten med till tävlingen för att titta på.

På framridningen så är det lika otrevligt vare sig det är dressyr- eller hopptävling. Otrevligheterna tar sig bara olika uttryck. När en dressyrryttare rider fram så görs detta med näsan i vädret och med allmänt tråkig uppsyn. Här gäller det också att ha en så dyr utrustning som det bara är möjligt. Allt för att sätta sig i respekt hos sina motståndare.

Hoppryttarna är inte heller så speciellt trevliga emot varandra på framridningen, men istället för att se sura och snorkiga ut, så går hoppryttarna till verbala angrepp på varandra. Så som jag har förstått de outtalade reglerna på en hoppframridning så skall man först skrika ett elakt ord, och sedan hoppa över antingen hindret till höger eller till vänster.

Till exempel så kan en hoppryttare skrika ÄCKEL!!! så att det ekar över hela banan, för att sedan hoppa hindret till höger. Nästa gång skriker ryttaren istället OXE!!! och hoppar över hindret till vänster. Det verkar som om ”äckel” och ”oxe” är de enda svordomarna som en hoppryttare får lov att använda på en framridning enligt TR, jag har aldrig hört några andra i alla fall.

Man skulle kunna luras att tro att kläderna som används vid de båda ridtävlingarna är ungefär desamma, men det är helt fel. Både en hopp- och en dressyrryttare tävlar i och för sig i vita ridbyxor, men en hoppryttares byxor är inte riktigt lika vita, mer än första gången de används. Förmodligen beroende på att hoppryttaren har besökt underlaget med byxorna på många fler gånger än sin dressyrridande kollega.

När det är dressyrtävling så är klädseln vårdad, men ändå ganska varierad. Däremot på hopptävlingar i Sverige så är alla deltagare uppklädda i sin allra finaste, kungliga paraduniform. Den är blå, röd och vit. Den hoppryttare som inte har tre blaffiga KL-loggor på minst två olika klädesplagg är hopplöst ute.

Hästarna är vid en första anblick ganska lika varandra oavsett om det är en hopp- eller en dressyrhäst. Båda sorterna har ett huvud fram, en svans bak och fyra ben under kroppen. Färgerna skulle kunna vara samma, men svarta hästar är vanligare i dressyr och vita i hoppning. Blandade färger förekommer i princip bara i hoppning, eftersom dressyr på en skäck är ungefär likvärdigt med att svära i kyrkan.

Vad det gäller hästens utrustning så är skillnaderna stora. Helt uppenbart så krävs det väldigt många konstiga remmar och skydd för att en häst över huvud taget skall kunna hoppa. Dessutom så kan ingen häst med någon som helst känsla för stil och finess hoppa ett enda litet hinder utan en flughuva som matchar schabraket.

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst om skillnader och likheter mellan hopp- och dressyrtävlingar. Dock så tror jag att jag skall sluta här för nu. Vi får säkert anledning att återkomma i detta kära ämne framöver. Jag önskar istället er alla en mycket trevlig helg!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden