Blogg
7 maj 2012 13:44

Hästgård?

Jag ser det som min uppgift här i livet att förklara hästlivet på ett sätt som är begripligt för de flesta människor. Idag tänkte jag fortsätta genom att förklara det här med ”hästgårdar”.

Om ni sluter ögonen och tänker på ordet hästgård, vad ser ni? Jag ser, bortsett från en himla massa jobb, stora gräsbeklädda hagar, ett fint stall och ett vacket boningshus. Hagarna, stallet och huset får gärna ligga nära varandra även om det är gott om plats. Här och var växer det stora träd som skuggar hagarna. Det behöver inte se ut som Tullstorp i stallet, det är nästan ”too much”, men det skall vara fint och samtidigt praktiskt.

När man tittar på hästgårdar på nätet så det inte alls ut så. Enligt mäklarterminologi så inbegriper en ”perfekt hästgård” alla hus som har ett tillhörande skjul större än 9 kvadratmeter, och där tomten är så stor att man kan göra en ”hage” som hästen med hjälp av en bakdelsvändning faktiskt kan vända sig om i.

Frågan är vem de försöker lura? Visst kanske man, rent teoretiskt, kan stoppa in två hästar i det som en gång i tiden var vedboden om man höjer taket med ungefär en meter. Sen kan man ha en rasthage mellan tvättvindan i trädgården och boningshusets gavel, men ett ”hästställe”? Kom igen liksom.

Min hästtjej har alltid pratat om att hon vill bo på en hästgård, men jag har inte uppfattat det som om det är mäklarnas variant av ”hästgård” som hon vill ha. Om det är det, så kan jag nog faktiskt lösa det. Vi kan lätt smälla upp ett plåtskjul på tomten och sen kan vi ju anlägga en hage i trädgården. Det är ju inte alla som kan stoltsera med att man kan ligga i hängmattan och sova mitt i hästhagen.

Det svåra blir att få till det där med manege eftersom vår tomt bara är 1500 kvadratmeter stor, men det finns en närbelägen skola och de har en ganska stor gymnastiksal som man kanske kan använda när barnen inte har gymnastik. Det är väl förmodligen vad mäklarna skulle ha kallat för ”skrittavstånd till manege” i sina annonser.

För mig är en hästgård faktiskt en plats där det redan finns hästar, och som är lämpad för att hålla dessa djur på lagligt sätt. Mäklarna är väldigt kreativa, det får man ändå ge dem. Jag väntar mig att snart se en annons där de har förvandlat ett normalt dubbelgarage till ett ”fint stall med två elektriskt öppningsbara boxdörrar”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden