Blogg
1 april 2015 06:00

”Bästa jag gjort”

Då läser ni den sista bloggen från Kalifornien då det är dags att flyga hem igen! Den här utflykten ligger högt på min ”bästa jag gjort i livet lista”, kanske bland de tre, fyra första platserna.

Det bästa är förstås mina pojkar Magnus och Mikael, att lyckas få dem till hyggliga och fungerade ungdomar, även att säga ja till kärleken för 15 år sedan ligger i topp, för att inte tala om att våga satsa på min stora passion hästar genom hela livet! Det har inte varit gratis, tuff bransch men otroligt givande, om man som jag inte kan tänka sig nåt annat än frisk luft, ordentlig work out och samspel med stora känsliga och fantastiska härliga djur.

Resan hit har gett mig mycket, framförallt att det inte är så farligt därute i stora världen, folk är hyggliga generellt sett, hästarna är desamma och du kan mer än du tror. Att göra det man vill och önskar om man bara vågar, att man blir starkare av att utmana sig själv men också kanske ödmjukare då man förstår hur stor världen är och vad lite man vet och ser därhemma i trygga Sverige.

Senaste veckan har Mette varit på tävling igen med sina fina hästar, resultaten har inte varit lika bra som sist, det är tufft att tävla två helger i rad och det är små detaljer som gör om du är överst på listan eller strax under. Stjärnan Marron fortsätter att imponera, problemet är att få honom att stå still i halterna, han piafferar istället för att stå still, laddad till tusen så poängen dimper ner mot tvåor och treor i inledningen av programmet…då är det rätt svårt att komma upp i ledade position även om resten av poängen ligger på 7,5 och 8,5. Dags att ta ett nytt grepp om detta så Mette kommer prova bland annat klicker träning för att få halterna att fungera. Och naturligtvis försöka få ner stress nivån hos honom, inte lätt med känsliga och ambitiösa hästar.

Jaa, det är ett pussel att få allt att fungera…läser Jens F blogg och håller helt med om att ett system är bättre än inget men att varje individ kräver en individuell nyckel. Har jobbat med Jens på Flyinge och har sett upp till honom genom åren, och inspirerats.

Även de riktigt unga hästarna som jag hade ansvar för på Flyinge i många år hade ett tydligt system, och jag hade ett verkligt mål i kurserna, hästarna skall ridas i alla gångarter, löshoppas avspänt och visas upp vid hand – 3-årstestets mål. Lära ut om hur unghästen tränas upp successivt kroppsligt med belönande inlärningsmetoder och studenterna fick inte komma till skada….Det var en utmaning då alla hästar fungerar så olika och studenterna var oerfarna… men det fungerade att sätta dem i delvis mitt egna system och sedan variera från individ till individ. Verktygslådan blev större och större ju fler erfarenheter jag fick, en underbar resa som öppnade ögonen på mig och många studenter tror jag.

På samma sätt har jag sett Mettes system fungera, hon jobbar tydligt med sitt system och ger inte vika en tum från detta. Men då och då kommer hästar som inte fungerar perfekt i systemet, deras temperament, exteriör eller tidigare erfarenhet gör att man måste experimentera och användas sin fantasi. En bra utbildare gör detta och lär sig mer och mer om olikheter hos hästar och inlärning och träning… Härligt att få jobba med något som ständigt kräver utveckling, det ger mersmak och håller oss seniorer igång år efter år.

Jag har varit hemma på M C och även denna helg, glad att kunna avlasta Mette genom att hålla ställningarna med elever och hästar. Vädret har varit varmt och vi har startat tidigt på morgonen för att rida och tömköra under de svala timmarna, på eftermiddagarna har jag hunnit någon timme på stranden och det uppskattar jag då jag vet att hemma är det ett helt annat väder som väntar och våren har knappt kommit ännu.

Så bra tid jag haft här i LA, att få rida utan press från ekonomi eller hästägare, haft bara mig själv i centrum med en toppen mentor och härligt team i stallet. Lyx efter alla år med många måsten och dubbla jobb…. Stress är en sjukdom som präglar vårt samhälle, själv har jag varit på hög adrenalin nivå många år, prestationsångest, oro för ekonomi och tidsbrist präglar mitt liv där hemma, gissa om detta varit ett break! Nästan som mig funnit mig själv igen, dags att ta hem denna person och försöka hitta arbetsro hemma, och då menar jag bara att inte låta stress ta över utan låta arbetsglädje styra de många timmar man lägger i stallar och ridhus. Försöka kan man ju alltid!

Jag har hunnit med mycket kul utan häst också under denna tid. En måndag hängde jag med Mette till ett jätte (typ IKEA) förråd med kostymer till filmindustrin i LA för att hyra ”cowboy och indian” utstyrsel till Mette och Annas pa de daux i Las Vegas om två veckor. Coolt att se rader av indiandräkter, hundratals cowboyhattar, uniformer för polis och militär, 50- 60-, 70- och 80 -tals kostymer…alla kläder du nånsin sett på film.

Jag har varit på TV inspelning av Dr Phil, (tyvärr kom jag inte med till min idol Ellen De Generes show), sett Universal Studio, åkt på guidad tur i Beverly Hills kändistäta bostadsområde, besökt stränder från St Monica till Zuma beach i Malibu…ja man hinner mycket om man bara vill.

Men mest har jag ridit och varit i stallet, varit hemma i min lilla ”stugan” på kvällarna och njutit av INGA krav ingen stress. Min andra passion… film har verkligen fått blomma ut, jag har sett massor av film, säkert i genomsnitt 1,5 om dagen i tre månader. Hur många blir det.. ca 80-100 stycken!! Och tro inte jag tröttnat, film är avkopplande, upplysande och stimulerande för känsloliv och hjärna…dvs om man väljer rätt kategori!!

Sista dagarna skall jag rida vidare på mina hästar, även rida upp något program, troligen Prix St Georg för Mette på någon av hästarna, jobba vidare mid mina elever, gå på Hej då party, packa och städa och förbereda mig på omställning till 4 grader och snålblåst! Ser fram mot att återförenas med min man, mina hästar, hundar, höns och katt och sätta fart på mina elever och deras hästar. Ha kurser, clinics och få igång ett team som kan göra skillnad för hästar och dess ägare oavsett deras mål. Mette har lovat att på avstånd vara mentor och dessutom komma till Sverige i september för clinic och träningar i Skåne hos mig. Hoppas även att jag får möjlighet att återkomma till Kalifornien och team Mette många gånger då vistelsen här gett mersmak!

Thanks all for reading my blog/Karin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden