Blogg
20 maj 2015 10:00

Skriv som du tänker – det får bära eller brista

När jag sätter mig vid datorn för att skriva dessa inlägg funderar jag alltid hur öppen jag skall vara, vilka ämnen är intressanta för er läsare, hur vill jag bli uppfattad, hur jag skall förhålla mig till er som läser bloggen helt enkelt?

Men hur jag än funderar vad som är smartast eller vad som låter bra eller dåligt kommer jag kommer alltid fram till samma, skriv precis som du tänker och det får bära eller brista. Jag har starka åsikter i vissa ämnen och mycket funderingar i stort och smått, om jag skulle försöka censurerat mig hade dessa bloggar blivit plågsamma, som det är känns nu är det alltid kul att skriva även om tiden börjar verkligen bli ett problem. Jobbar från morgon till sena kvällen, ensam dessutom, och alltid något mer som måste göras, men jag är jätte glad för alla träningar och hästar jag är inblandad i, en riktig bra start på min satsning som heltids företagare.

Tyvärr har precis fått veta att jag har artros i mina axlar och händer….suck, precis vad en jag behöver nu när jag är på väg in i ett nytt kapitel i mitt liv. Har haft akut ont sedan sista veckorna hos Mette och tror jag blev överansträngd i vissa delar av kroppen, tänkte att det skulle försvinna efter ett par veckor hemma. Men nej det har inte försvunnit, jag har förstås provat olika antiinflammatoriska tabletter som släcker smärtan som är värst nätter och på morgonen men de har inte tagit  bort  eländet. Skall nu göra sjukgymnastik med ett gummiband och se om det blir bättre när musklerna runt lederna för rätt träning…tömköra och rida verkar inte helt toppen för axlar ! Jag har även sökt lite andra vägar till hjälp, som t.ex. Pharmalight (ledljus behandling), blev genast lindrad av det röda ljuset, hästarna fick sig också en omgång och reagerade mkt positivt. Har även varit iväg till en duktig naprapat/homeopat i Ystad som har börjat behandla mina släckta muskler som han uttryckte det! Tror att det är viktigt att lyssna till sin kropp och verkligen söka brett efter en lösning på just sitt eget problem, att bli fast i principer när det gäller kropp och själ verkar dumt… huvudsaken är att inte gå med smärta för länge avsett var den sitter, den själsliga smärtan ger fysiska besvär i längden och den fysiska smärtan ger själsliga besvär. Body and soul, VIKTIGT att lyssna in på både folk och fä!

Veterinärer är ofta principfasta precis som läkare, -ovetenskaplig hjälp är helt fel och kan inte fungera. För att det inte finns studier i ämnet, men forskning satsar väl inte på behandlingar som inte är sponsrade av läkemedelsföretag eller? Och forskning i all ära men man kan ju få de svar man vill ha fram genom att ställa rätt fråga! Men det finns alltid undantag i alla branscher och det gäller att leta fram de mest nyfikna och ödmjuka erfarna veterinärerna till sina hästar, tror att just erfarenhet gör de flesta ödmjuka. Känner mig alltid rädd för att få ut en nyutexaminerad veterinär, gillar inte när jag hör kurslitteraturen tala…som min sjukgymnast på vårdcentralen gjorde. Har jag verkligen artros?

Mina tankar har även gått sista tiden till en tidigare kollega som råkade illa ut i en hästolycka och blev svårt skadad. Gång på gång har jag tänk på henne och hur hon har det, hur familjen mår och vad som skall hända med henne i framtiden. Det kunde lika gärna varit jag, hur ofta har inte olyckan nuddat med sina vingar vid mig. Jag har varit med när andra har skadats och jag har stor respekt för säkerhet runt häst, dessutom erfaren efter alla år med att lära ungdomar rida in unghästar. Jag vet att min tidigare kollega är extremt duktig och noggrann att läsa av hästarna och hålla säkerheten högt, men det går inte att hålla alla tillbud till att vara just ett tillbud, ibland hinner man inte ens blinka innan det har hänt. Jag vet nu att det verkar gått bra och jag känner lättnad, vill skicka så mycket läkande krafter jag kan och önskar att allt blir bra så jag får äran att se henne rida igen.

Nog om sjukdom och elände, har varit iväg på min första träning på Frösö Hästgård, Östersund, vilket var kul och riktigt trevligt, mysig stämning med fina hästar och trevligt folk. Nu kommer jag lägga en helg i månaden där upp och försöka hjälpa till med allt från unghästar, ponnyer till tävlingshästar. Kör en sommar kurs veckan däruppe före midsommar också, hoppas få igång ett bra tänk runt hästutbildning och hur man kan få hästar att dansa lösgjorda och raka om man själv som ryttare är en bra danspartner, en som både för och följer och håller takten!

Ju mer jag är ute och håller träningar ju mer står det klart att ryttare inte tänker att varje ridpass bör vara ett utbildningstillfälle för hästen, oavsett ålder i princip. Motionera kan de delvis göra i hagen, att vara hästens lärare och coach tas inte på allvar, varför?? Vad får en intelligent människa att tro att hästen är si eller så av sig själv? Hästen är en produkt av sin ägares hantering, utbildning, kunskap och känsla för djuret häst! En förutsättning att det skall fungera är att förstå inlärningsprinciper och att förstå hur enkla hästar är i sitt sätt att tänka och fungera. Så klart har de olika temperament och personlighet, konsten är då att inte skaffa en häst som inte passar alls till sin egen läggning. Skulle tro att det är vanligare med skilsmässor mellan människor än det är att sälja en häst som man är rädd för eller inte klarar av! Hästen är INTE ett barn, den är mer en partner i ett förhållande! Ibland får man kicka ut den ”gamle” och skaffa en ny, det står tusen åter… och i detta fall kanske ingen som gråter!

Visst finns det känslor som styr i relationer även till sina hästar, jag själv är väldigt fäst vid mina hästar och kämpar länge med fel och brister, men jag faller inte för dem inte per automatik, de måste spela på några av mina stränga om de skall vibrera. Ganska rimligt tycker jag, även att se deras prestationer med viss objektivitet….- näää jag är inte negativ, bara realistisk när jag bedömer hästar och då även mina egna! Den som vunnit mitt hjärta mest genom livet än så länge är Quebec en valack e Quite Easy -Coco Chanel (Cortez) jag hade som utbildningshäst en tid på Flyinge, inköpt som föl som hingst ämne, en charmig och läcker supersnygging i mina ögon. Vi fick verkligen kontakt även om vi inte levde ihop, intressant att känna så starkt för en individ som inte är infödd i familjen, typ som att bli kär i en kille helt enkelt. Tyvärr skildes våra vägar allt för tidigt och idag finns han inte mer.

En glädjande nyhet för mig förra veckan var att Tärnsjö Garveri sponsrar mig med en ny tömkörningsgjord och tömmar, så välbehövt efter att jag slitet på den gamla gjorden i snart 8 år ,och gud vet hur många hästar jag tömkört sedan dess….Min gamla gjord  kommer hålla många år ännu men nu har jag två olika modeller att välja mellan, skräddasydd utrustning till varje häst! Vanligt att jag ser billiga tyggjordar som trycker på manken…lika viktigt som sadel är att tk-gjorden passar och ligger still.

 Närmaste veckorna är full av härlig aktivitet, skall jag visa stoet Diggi på tre års test på Bollerup, provrida två hästar för tävling och försäljning, ha kurs på Flyinge Ryttarförening i tömkörning, hämta hem min treåring från Flyinge, släppa på bete, planera mer för weekendkursen på Thulesbo (kolla in kursen på min hemsida och anmäl er nu), fortsätta hjälpa nya och gamla ekipage vidare i den svåra konsten att rida samt träna med min egna enögde vän Diamond för bästa tränaren Kerstin Andre’!

Besök mig gärna på min hemsida equitrain.se

På återseende/ Karin

Diamond på träning i V Hoby, Kerstin Andre.

Dramatiskt väder.

All publicitet är bra publicitet. 

Diggi tränar för 3-årstest, löshoppar i Flyinge. Duktig dressyrhäst!

Läcker miljö till frukost på hotell i Östersund.

 Min första kärlek: Nordsvensken Jojo hos pappa i Berrek.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden