Blogg
26 juni 2015 12:16

Glaset går att fylla på

Ett populärt ordspråk är att optimisten ser ett halvfullt glas och pessimisten ett halvtomt. Realisten inser att glaset går att fylla på igen och igen oavsett utgångsläget. Det är dags för ett klurande om Flyinge.

Det var två intervjuobjekt som gav mig ett förnyat hopp för Flyinges framtid för någon vecka sedan, oavsett de många miljoner som skruvats till i bokslutet för en rejäl förlust från driften. Just driften av en mer än 350-årig Kungsgård är inte det mest lönsamma som går att hitta. Vi måste ändå sköta om den skånska juvelen.

”Den nya styrelseordföranden för Flyinge Karin Mattsson Weijber och SWBs ordförande Lars Pelin är eniga. Flyinge är ett kulturarv som måste vårdas. Båda anser att det kan blomstra med rätt handlag. – Det är vårt ansvar till kommande generationer, menar Pelin som representant för ägarna. Karin Mattsson Weijber ser en vändning för ekonomin, kanske det tar tre år men den är möjlig.”

Så inledde jag min artikel om Flyinge, efter bearbetning kom den att se ut så här.  Sorry, artikeln är låst, men prenumerera gärna här .  Dessutom kom det ett intressant besked, precis som Karin Mattsson Weijber säger i artikeln, det är ett öppet race om den nya vd-posten. Läs här

Nummer 12 av Ridsport var ett späckat nummer, som alltid, det är svårt att få plats med allt vi har. 

Jag vill därför ta tillfället i akt att ge en personlig kommentar till Flyinge-artikeln. Det finns säkert inte någon i hästbranschen som inte har en relation till den här platsen. Långt ifrån för en del, runt knuten för andra, säkert känner många en viss andäktighet första gångerna de kliver innanför portarna, andra känner irritationen växa över alla tillkortakommanden den anrika Kungsgården trots allt har i förhållande till modern hästhållning.

Det spelar faktiskt ingen roll, oavsett vad du och jag tycker. Flyinge är ett kulturarv som bör bevaras, i levande form helst.

Så åter till det här med optimisten, pessimisten och realisten, nej, det är ingen dålig Bellman-historia. Lite sådana glasögon behövs nog för att överta uppdraget med att leda Flyinge och Strömsholm. Karin Mattsson Weijber har börjat sitt uppdrag bra, hon har rätt kontakter i maktens korridorer på Solvalla och hos LRF. Hon är helt enkelt etablerad i de rätta sfärerna och det är livsviktigt för Flyinge framöver. Dessutom har Karin Mattsson Weijber till skillnad från sin företrädare Leif Zetterberg ett positivt engagemang i Flyinge.

Det krävs för Flyinge tär på hjärtat.

Utmaningarna är tuffa, underhållsbehovet på den i vår tid uråldriga Kungsgården är oändligt. Vattenledningar, avlopp, uppvärmning, bärande balkar, allt behöver ses över. Det kostar, det är dyrt, det saknas medel. Utmaningarna är många, en ekonomi som är allt annat än i ordning, ett underhållsbehov som skriker efter åtgärder och en personal som känner oro för framtiden. Ändå, få saker glädjer mig mer än att höra en av ägarna prata om vår förbannade skyldighet att bevara arvet bortom och förbi vår egen tid. Samma budskap i fagrare version förmedlar Karin Mattsson Weijber.

Visst, det finns stora problem, varifrån ska pengarna tas? Men, så länge det finns en vilja finns det en väg. Justnu finns det människor som vill Flyinges bästa, precis som förre vd:en Marianne Lilja Wittbom. Jagär fortfarande full av beundran för vad hon åstadkommit – trots ett underskott i bokslutet. De senaste åren har hon gjutit liv i institutionen. Nu litar jag på att Karin Mattsson Weijber tar över. Hon har kraften, visionerna och den politiska smidighet som krävs, väl etablerad i de kretsar som styr från ovan. Det känns tryggt. 

Karin Mattsson Weijber ser möjligheter på sikt. Det är viktigt, det tyder på framtidstro. Det behövs för en anrik institution. En sådan behöver också en ny affärsplan eller snarare en översyn av den gamla. 2010 fanns det ingen fastighetsverksamhet att tala om, knappt någon evenemangsaktivitet. På fyra år satte Marianne Lilja Wittbom Flyinge på kartan i Skåne ordentligt med över 100000 besökare per år. Vad kan hennes efterträdare göra på samma tid?

Däremot så tror jag inte Flyinges framtid står och faller med Swede Horse enda uppgift; att arrangera avel- och sportchampionatet. Arrangemangets placering är inte avgörande, det är trots allt ett evenemang bland många. En sund ekonomisk framtid för Flyinge är inte knuten till det. Det stundande tillträdet för en ny vd kommer att vara mycket mer betydelsefullt.Det krävs en person med förmåga att samla alla goda krafter, få med sig personal och sponsorer. Det talar i allra högsta grad för en ny obelastad person med fräscha ögon på verksamheten. Då kan den nya virtuella organisation med två styrelser men ett styre blåsa nytt liv i Flyinges ekonomi genom att fortsätta på den vind i seglen som Strömsholms avgående vd Jan Andersson lämnar efter sig genom en gedigen insats.

I väntan på den svenska sommarvärmen/ Kim C Lundin 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden