Blogg
21 november 2014 17:04

Engelsmännen och deras traditioner

Något jag verkligen sett under mitt första år i England är hur engelsmännen strängt gåller på sina traditioner. Det är fasanjakt, Sunday Roast, hunting, pubkulturen och mer! Det är väldigt intressant att få ta del av alla olika traditioner.

Jag har inte varit med på fasanjakt men hört och sett har jag allt gjort. De planterar ut fasaner och sedan när de växt till sig är det dags för jakt. Eller ja inte jakt riktigt, hälften av gänget går in i en skogsdunge och slår med pinnar medan de andra står redo med gevären så de kan skjuta fasanerna när de flyger upp.

Sunday Roast är en toppen tradition! Vi har självklart inte hunnit med Sunday Roast varje söndag men ibland vi har haft lite längre lunch och åkt upp till puben för en härlig roast. Yorkshire pudding, sås, kokta grönsaker, en slags klyftpotatis, sötpotatismos och nötkött är nog min favvo faktiskt.

Jag fick chansen förra året att följa med ut hunting, en kompis jag lärt känna ville få med mig ut så hon fixade en häst till mig. Hunting är klassik brittisk tradition som lever kvar lika start fortfarande. De har numera lagar gällande vad som är ok och inte gällande jakten av räv.

För mig var det svårt att bestämna om jag ville följa med eller inte. Jag tycker frågan är väldigt kontroversiell men det är en väldigt stark brittisk tradition och jag valde att följa med. För många som följer med ut hunting nu ligger fokus på att hoppa häckar, grindar etc. För du hoppar i princip det som kommer i din väg. Klart du kan hitta en annan väg och det är i nästan alltid ett gäng som hittar en annan väg så de slipper hoppa. Men det är inte på tal om att vänta på någon.


Får bjuda på den här lite roliga bilden.. Första häcken jag hoppade.

Den sociala biten spelar också en stor roll, det är som en slags mötesplats och även något familjer kan göra tillsammans. Jag hade riktigt kul första gången jag var ute, hoppade en stor häcka och en riktigt hög grind. Det går snabbt, hästarna tycker det är roligt och du lär känna många fantastiska och fascinerande personer. Jag har även i år fått chansen ett par gånger att följa med ut på olika hästar, jag har haft ett par roliga dagar ute med fart och fläkt. Alla rider i sina tweedkavajer, förutom de viktiga gubbarna de kan ha röda jackor på sig, fickpluntan är en självklar accessoar även om den används olika flitiga från person till person. Innan själva huntingen börjar samlas alla och det bjuds på portvin och lite tiltugg, detta intages självklart på hästryggen. Kort sagt en tradition man kan säga mycket om men jag står fast vid att det är roligt att se de olika brittiska traditionerna.


Jag och min kompis innan vi har ridit iväg. Han var väldigt snäll och lät mig låna hans häst.

Jag har berättat innan att jag jobbade på den lokala puben och det är jag verkligen glad över att jag gjort! Kanske hittar en pub i närheten där jag kan jobba lite nästa år. Jag lärde känna så många i byn och jag fick se från insidan hur pubkulturen på landsbygden fungerar. Folk kommer hem från jobbet byter till bekväma kläder och sedan möts man på puben. Väldigt stor skillnad på hur vi har det i Sverige där vi klär upp hos för att gå ut. Puben blir en naturlig mötesplats och en bra pub är verkligen guldvärt för en by. Det var himla roligt att rida genom byn och människor kände igen och vinkade glatt.

Hoppas det var intressant att läsa mitt synsätt och upplevelser av några brittiska traditioner. Hejhopp!

/Line

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden