Blogg
19 april 2014 11:15

Redo för Novice

En vecka full av diverse göromål har passerat dock började den med att jag hade en hemsk förkylning som ledde till att jag också åkte på feber.

Gick och la mig riktigt tidigt förra söndagen för att försöka bli frisk men icke sa nicke, jag vaknade upp 10 ggr värre. För mig som jobbar långa dagar och är ledig en dag i veckan är det svårt att bli frisk men på något sätt har jag lyckats.

På min lediga dag förra veckan gick jag upp klockan 5 och styrde kosan österut mot London för att tävla. Det var en svårare terrängbana än vi hoppat tidigare med en hel del kombinationer och vi hade en toppenrunda! Det är en fantastisk känsla och gör allt hårt arbete är värt det. Vi fick inte så bra betalt i dressyren och hade tyvärr ett ner i hoppningen men i och med vår fantastiska terrängrunda känns det verkligen att vi är redo för Novice, vilket motsvarar 1*.

Inför en Novice travar de flesta hästarna två gånger uppför galoppbanan för att sedan göra en galopp. Så det gör jag med Bambi nu. För en 4**** gör de fem galopper. Man förstår verkligen att de är vältränade när de klarar av det. Filosofin är att de när de gör terrängen inte ska vara helt slut när de närmar sig mål då risken för skador och felbedömningar ökar drastiskt om hästen är trött, även de facto att de nästa dag ska klara av att hoppa banhoppning.

Därav matchas deras fysik med de klasser de gör och träningen ökas gradvis. Då hästarna är redo då träningsintensiteten ökas undviks förslitningsskador. Att se hur William använder galoppbanan och hur han lägger upp galopparbeten för sina hästar är guld värd. Vi skrittar och travar också väldigt mycket på galoppbanan vilket bygger upp hästarna från grunden. Galoppbanan har även en backe vilket hjälper deras fitnessarbete.

För ett par dagar sedan började äventyret mot årets första 4***-tävling. Den går i Kentucky, USA. Min favvopålle häröver är Seacookie, han har nu landat och är i säkert förvar. Han vann Pau förra året och har redan kommit tvåa i Kentucky en gång, jag tror verkligen att han kommer att göra bra ifrån sig i år också. Inte för att skryta allt för mycket men jag var den sista personen som red honom innan han började resan mot Kentucky.

Jag får ganska mycket hjälp av William nu innan han flyger och äntligen känns det som vi börjar hitta knapparna i markarbetet. William sa åt mig att sätta honom i ett mjukt, gummipelham. William använder det ganska mycket på sina hästar och det funkar väldigt bra på Bambi då jag kan använda benen för att engagera honom bakifrån och in i handen utan att han protesterar.

Självklart kan jag inte rida med det på tävling men förhoppningsvis kommer vi befästa allt på hemmaplan så att han går bra med ett tränsbett på tävling. Vi har även hoppat olika sorters linjer med dels längre avstånd, dels kortare så att vi både måste länga galoppen och korta den. Bland annat har vi hoppat en grind ur sväng till en kombination på sex korta galoppsprång, böjt spår. Trixigare än man tror!

Jag önskar alla en riktigt glad påsk! Hoppas ni får spendera tid med nära och kära och samtidigt äta och dricka gott!

/LINE

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden