Blogg
14 augusti 2014 12:15

Bra system för unghästar

Den gångna helgen spenderades på tävling. Det var ett nationellt meeting med unghästklasser upp till 1,45-höjder.

Torsdagen var unghästarnas dag och om dessa klasser tänkte jag berätta lite mer. Här i Tyskland är systemet nämligen lite olikt det vi har i Sverige. Varje klass har två erfarna domare som bedömer hästarna. De kollar på teknik, inställning, försiktighet, kapacitet och även ridbarhet. Varje ritt blir sen belönad med poäng mellan 1,0-10,0.

För ett nedslag får man minus 0,5 poäng, en vägran innebär minus 1,0 och för det mesta då även tidsfel. Om ett ekipage skulle få stopp och tidsfel så brukar det vara så mycket avdrag att man ändå inte har någon chans på placering och då brukar domarna säga att ekipaget blir utan poäng denna gången. Istället för 4,5 som kanske skulle blivit kvar efter att minuspoängen blivit avdragna så står det inga poäng i resultatlistan.

Klasserna är även uppdelade i åldrar; fyra, fem och sex år. Ibland tävlar 5- och 6-åringar tillsammans. Precis som i alla nationella klasser i Tyskland blir en tredjedel av starterna placerade och en fjärdedel placerade med prispengar.

Detta gör att även unghästarna kan tjäna en liten slant om de är duktiga. Naturligtvis handlar det i unghästklasser inte om jättesummor men bättre än inget. Och den som har en duktig unghäst som ofta är placerad får faktiskt ihop en del under en säsong.

Vad jag tycker är väldigt bra med systemet är att man alltid måste sträva efter att få den unga hästen så ridbar som möjligt. Att den gör galoppombyten och går lydigt mellan hindren är jätteviktigt för att få bra poäng och placering.

Banorna blir anpassade efter klass och ålder på hästarna. Men hästarna får redan i de lägsta klasserna stöta på exempelvis små vattenmattor och kombinationer. Banorna är ofta utslagsgivande men ändå snällt byggda för att inte skrämma den unga hästen. Hindren måste inte alltid vara maxade eftersom domarna ändå är där för att döma och deras jobb är att se vilken häst som för dagen hoppar bäst.

Det är jätteroligt att tävla unghästar eftersom det verkligen också blir tävling, inte bara att rida felfritt. Samtidigt är det även bra för till exempel uppfödare att det finns lite pengar även i unghästklasser. Kanske är detta ett system att satsa på även i Sverige?
/Nicole

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden