Blogg
17 november 2014 07:00

Besök på sjukhuset

För drygt en vecka sedan besökte jag och min vän Frieda universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala som ligger ute på Ultuna, i anslutning till nyöppnade Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, VHC.

Senast jag besökte SLU var för två år sedan och då var bygget i full gång, visserligen långt framskridet, men långt ifrån färdigt. I början av juni flyttade Universitetsdjursjukhuset in i sina nya lokaler och nu fick vi äntligen möjligheten till att gå med på en guidad rundvandring i de nya husen.

Vi valde att besöka både smådjurs-, bilddiagnostiska-, och hästkliniken. Och jag säger bara wow! Vilket bygge.  På 18 500 kvm.

Idag har smådjurskliniken ca 20 000 patienter årligen, medan hästkliniken har ca 5000.  UDS har helt klart blivit en av Europas största och modernaste djursjukhus, med otroligt mycket kompetens inom sina väggar. Inte nog med det, det bedrivs både undervisning och forskning i de nya lokalerna. Där är även ett stort klinisk kemiskt laboratorium i huset.

När man kommer in genom entrén, möts man av en stor luftig reception, med foderbutik i anslutning. En av chefsveterinärerna på smådjur berätta för oss hur man har tänkt vid bygget av det nya djursjukhuset och visst ligger det många bra tankar till grund. På smådjursavdelningen finns det till exempel många fler behandlingsrum för djuren, och hela avdelningen ligger i anslutning till röntgen. Något man är mycket stolt över på djursjukhuset är dess MR (magnetresonanstomografi) av den typen, som man är ensam om att ha i Sverige. MR är en bilddiagnostik, som används bland annat till mjukdelar. Något annat som man var stolt över på smådjur var rehab-avdelningen, som både hade vattentrask, laser, mm.

Något som man tänkt och fokuserat mycket på är smittskyddssäkerheten. En av åtgärderna som man har vidtagit är de sterila slussarna, som finns vid entrén till avdelningarna, som exempelvis operation och intensivvård. För att ingen i personalen skall missa detta, har man byggt slussar, som är rödmarkerade! Med andra ord får man alltid en ”reminder” om att man befinner sig i en sluss, som leder in till ett sterilt område. Det här med ett rött sken i slussen, är smart tycker jag, det gör mycket för  patientsäkerheten, att personalen inte missar det.

En annan sak som man var ”ny” med, som ursprungligen faktiskt kommer från den danska humanvården var att man inte hade det helt mörkt i sina ultraljudrum. Förr har man ju alltid som UL-veterinär jobbat i ett ”konstant mörker” för att kunna se bra på skärmen, men det har man alltså ändrat på UDS, där har man numera ett svart grönt och rosa ljus i olika delar av rummet, så att man fortfarande ser bra på skärmarna, men slipper det konstanta mörkret. Måste vara extra skönt för dem som jobbar här, nu när vi går in i den mörka årstiden!

Det har väl inte undgått någon att, trots det höga beloppet som det kostade att bygga djursjukhuset, så har det tyvärr smugit sig in en del ”fel” i byggnaden. Vilka fel det handlar om tänker jag inte gå in på här, men det är lite komiskt att en del ”fel” har det kunnat bli något väldigt bra av. Ett exempel på det är burarna/rastgårdarna på intensivvårdsavdelningen. Tidigare var dörrarna av ett varligt rör-galler, djuren kunde fortfarande se varandra genom gallret, men vissa individer kunde skälla ganska mycket osv, när de befann sig i dessa burar. De nya burarna besår av ett plexiglas, utan några rör och med full genomsyn från patienten som ligger i buren mittemot. När man fick upp dessa nya dörrarna så märkte personalen att patienterna var mycket lugnare och skällde nästan ingenting. Fantastiskt när det från början var ett ”fel” som ledde till något som blev en förbättring!

Vi vandrar vidare genom huset, till hästkliniken. En gigantisk avdelning som innehåller det modernaste i klinikväg, som man kan tänka sig.  Det är luftig och allt har fått större utrymme. Operationssalarna är mycket större än tidigare, men man har även tänkt på undervisningen och studenterna som vistas på kliniken. Man har nämligen satt upp tv-skärmar, så att studenterna (som ofta är 4-5 st åt gången) kan följa med på tv-skärmen och slippa stå och trängas runt patienten, men ändå kunna se vad veterinären gör. Man har även byggt ett ridhus och en volt i anslutning, som används mycket vid hältutredningar. Ett eget hovslageri finns också på plats.

En lite rolig sak är att alla gångar/korridorer på UDS är döpta, till något väldigt relevant för just den avdelningen. På hästkliniken hittade jag bland annat ”Hovleden” och på smådjur fanns det ”Droppgatan” och ”Hjärnvägen”. Kul med fiffig vardagshumor som även underlättar att hitta inne på djursjukhuset.

/Nathalie

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden