Blogg
26 november 2014 13:03

Minns ni Cyklophästen från Danmark?

För några veckor sedan berättade jag om en cyklophäst som föddes i på Själland i somras och som förvarades på Köpenhamns universitet. Jag lovade ju er att jag skulle visa bilder när vi hade fått titta på den.

Det har ju varit en del skriverier om den i media, men trots att vi studerar på universitetet som faktiskt har den här hästen i förvar, så har vi inte fått höra något om den, förrän jag frågade läraren om han inte kunde berätta lite om den på en föreläsning. I torsdags, fick vi även se den på patologiövningen.

Det som gör cyklophästen lite speciell, är att den här typen av missbildning är (som tur är!) väldigt ovanlig. Senast det inträffade i Danmark var för ca 30 år sedan.

Det som orsakar missbildningen är ett gravt fel i CNS (centrala nervsystemet), vilket gör att ögonen inte separeras utan växer samman till ett stort öga mitt i pannan. Denna häst har visserligen inte helt sammanvuxna ögon, men de är inte heller separerade.

Ett annat karakteristiska är att cykloper alltid föds med förkortad överkäke. Tungan och underkäken, såväl som kroppen är normala.

Just denna häst var ett ponnyföl, som avlivades kort efter födseln. De avlivas alltid när de föds som cykloper eftersom det är ett stort lidande för hästen att leva med den här typen av missbildning, även om den potentiellt skulle kunna klara av att leva ett tag med den.  

Även om de flesta i klassen tyckte att det var väldigt intressant att höra om detta, poängterade vår lärare att detta inte är något som vi skall lägga för stor vikt vid. Det sker så pass sällan, ett fall av den här typen inträffar endast var 30-40 år i Danmark och tyvärr finns det inte så mycket att göra åt det. Skulle det däremot födas en cyklophäst i veckan, hade det varit mer aktuellt att börja fundera på vad det faktiskt beror på, till exempel om det kan bero på genetik, miljö eller andra yttre faktorer som hästarna utsätts för.

Nu skall jag packa väskan, för i eftermiddag, efter dagens föreläsning far jag till Stockholm för att under ett par dagar gå på Stockholm International Horse Show på Friends. Jag har nämligen blivit inbjuden i form av bloggare! Det ska bli himla roligt och jag lovar att vi snart hörs igen!  

/Nathalie


Foto: Moa Lundgren

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden