Blogg
15 maj 2015 07:03

Favorit i min bokhylla

Häromveckan rensade jag ju i min bokhylla, i ren och skär frustation över att inte ha fått rätt på mitt artikelsökande till uppsatsen. En överspringshandling som resulterade i att jag fick letat fram en av mina i särklass favoritböcker.

En bok som kombinerar så väl veterinärvetenskap, hästars biomekanik och massvis med nyttig kunskap för alla som håller på med hästar. 

Jag pratar naturligtvis om Gillian Higgins och hennes bok ”How your horse moves”.  Gillian är en brittisk hästfysioterapeut som genom sitt fantastiska sätt att arbeta har blivit världskänd genom att ge sin publik en ”aha-upplevelse” och en ökad förståelse för hur hästen fungerar.

Jag köpte boken under mitt första år på veterinärprogrammet, när vi läste anatomi och hästens biomekanik. Och sedan dess har jag många gånger under min utbildning haft nytta av boken och gått tillbaka till den för kolla upp någonting, eller för att kolla något jag själv har funderingar över vad gäller min egen ridning.

Jag har läst många hästböcker i mitt liv. Tro mig – jag bodde lite på hästavdelningen på biblioteket när jag var liten. Jag lånade ALLT och läste allt jag kom över om hästar och ridning, när jag inte var i stallet förstås.

Det har ändrats lite med åldern, jag läser gärna fortfarande om hästar. Dock måste jag prioritera på grund av all annan litteratur som ska läsas i skolan.  Jag varken hinner eller orkar läsa så mycket som jag kanske önskar. Jag har med andra ord blivit kräsen med böcker.

De böcker jag väljer att läsa vill jag verkligen ska ge mig något. Det är också den stora anledningen till att ”How your horse moves”- ligger mig så varmt om hjärtat. Gillians förmåga att beskriva hur man får ut den bästa prestationen ur sin häst – samtidigt som dess välbefinnande ökar, är fantastisk. Hon får läsaren att förstå, med ett språk som både en lite mer oerfaren ryttare kan ta till sig men som samtidigt lämpar sig likaså väl till en veterinär eller equiterapeut.

Något som är mycket karakteristiskt och förekommer mycket i boken är Gillians ”målade hästar”. Ni har säkert sett foton på hästarna som har skelett målat på sig, eller muskulatur. Detta är något Gillian använder sig av på sina ”horses inside-out”-föreläsningar för att man ska kunna förstå bättre hur hästens rörelseapparat fungerar.

Vår anatomiföreläsare använde bland annat en av dessa hästar på sina föreläsningsslides, det är bara ett av många exempel på Gillians ”inside-out”-målade hästar.

Gillans bok är huvudsakligen uppdelad i tre delar. Hon tar bland annat upp det mycket viktiga avsnittet kring hästens anatomi och rörelseapparat, skelettets och musklernas utveckling. Även hur rörelseapparaten fungerar i praktiken, hästens rörelser ur ett anatomiskt perspektiv, hur den böjer och använder sina bak- resp. framben, vanliga problem och hur dessa kan förebyggas genomgås i boken. Hon ger även tips på hur ryttaren kan behålla hästens fria rörelser och håller muskulaturen i gott skick.

Hästens biomekanik är inte helt enkelt att förstå. Eller rättare sagt- alla kan läsa/plugga sig till, men att tillämpa sin teoretiska kunskap praktiskt är inte alltid så enkelt har det visat sig! Det är här Gillians bok har hjälpt mig mycket. Den har kunnat förklara på ett lätt och korrekt sätt, de saker som andra böcker eller personer inte har kunnat.

Jag kan bara ge mina varmaste rekommendationer till alla, som är intresserade av att utveckla sin häst och sin ridning, att läsa boken. Den finns att beställa på flertalet av bokshopparna på nätet. På adlibris kostar den endast dryga 150 kr. Ett litet kostnad för en väldigt mycket nyttig kunskap.

Jag har aldrig varit på någon av Gillians clinics när hon varit på besök i Sverige, jag var på väg 2014 när hon besökte Bökeberg i Skåne, men fick tyvärr avstå pga jobb. MEN nu har jag och alla andra som verkligen vill lära sig något, en ny chans!

Gillian kommer nämligen till Sverige i juni, närmre bestämt till Göteborg. Därför har jag redan bestämt mig för att åka till Göteborg och delta i någon av kurserna.  

Hoppas vi ses i Göteborg!

/Nathalie

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden