Ridsport åsikt
20 oktober 2016 19:30

”Henrik är en människa som inte gör något bara till hälften”

Ridsports Christel Behrmann ger sin syn på valet av Henrik Ankarcrona som ny förbundskapten. Bland annat berättar Christel att hon är övertygad om att Henrik kommer att lägga ner sin själ i sitt nya arbete.

”Henrik är en människa som inte gör något bara till hälften”
Henrik Ankarcrona har framgångar på hästryggen. Här vann han en 1,50 på Vincero i Karlstad förra året. Foto: Roland Thunholm

Eftersom jag bor i Skåne och ofta är på skånska hopptävlingar brukar jag titt som tätt springa på Henrik Ankarcrona. Senast på Breeders, där vi stod och pratade lite om vad han, som domare, ansåg om de 3- och 4-åriga hästarna.

Jag har alltid gillat Henrik, hans idérika, intelligenta framtoning och hans sätt mot hästarna. Faktiskt har jag gått och funderat på varför inte en tillgång som Henrik Ankarcrona utnyttjats bättre. Så min omedelbara reaktion när jag fick beskedet att det är han som ska ta över efter Sylve Söderstrand blev väldigt positiv.

Sedan återstår det att se hur han är som ledare, hur han reagerar i stressade och utsatta siuationer. Eller hur han kan tackla motgångar, eller hur han kommer att kunna förhålla sig till missnöjda ryttare, när det bränner till.

Förhoppningsvis har förbundet, med ordförande Ulf Brömster i spetsen, kartlagt Henrik och funnit att 37-åringen från Harlösa besitter de (ledar)egenskaper som krävs. Många av toppryttarna har också fått säga sitt. Den åtgärden kan i och för sig diskuteras, inte tusan frågar man fotbollsspelare vad de tycker om den förbundskapten som ska tillträda. Men man får betänka att ridsporten är inte fotboll, rollen som landslagsledare inom ridsporten är annorlunda. Det handlar inte om att träna de aktiva, nu för tiden är alla proffs och har var och en sitt eget upplägg. En hoppförbundskaptens uppgift är att samla ihop den grupp ryttare som är bäst för dagen, som är bäst rustade för den aktuella uppgiften och som är villiga att ingå i ett team. Dessutom måste det ingå i uppgiften att matcha de kommande hästarna/ryttarna och ge dem chansen när tillfälle ges.

Henrik är en människa som inte gör något bara till hälften. Jag är övertygad om att han kommer att lägga ner sin själ i sitt nya arbete. Och lyssnar man till hoppsvenska röster så har han många med sig, både när det gäller ryttare och andra ledare. Just ledarna är viktiga, Henrik kommer inte att kunna klara uppgiften på egen hand. Det krävs ett team runt honom, ett team som han själv ska bygga upp. Det finns mycket klokhet runt om i landet, den ska Henrik ta vara på och utnyttja. Liksom alla de kontakter han själv har efter sina år nere på kontinenten.

Det är mycket Henrik ska leva upp till som efterträdare till medaljsamlaren Sylve Söderstrand. Inte minst kommer pressen på honom att bli stor när EM ska avgöras i Göteborg nästa sommar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden