Ridsport åsikt
17 januari 2017 20:25

”Lista för dem som inte förstår – därför vann Peder”

Efter kritiken mot utslaget i kampen om Jerringpriset har många ridsportare reagerat. En av dem är bloggaren och ryttaren Nathalie Steffner som efter att ha förfärats på Facebook satte ihop sin egen lista för dem som inte tycker att ridsporten är sport nog för att vinna Jerringpriset. Här delar hon med sig av sitt inlägg.

”Lista för dem som inte förstår – därför vann Peder”
Nathalie Steffner.

Låt oss börja från början. Igår kväll gick Idrottsgalan på TV. Ett väl uppskattat program med hela Sveriges idrottselit i spetsen. Det delas ut priser till höger och vänster, alla de bästa konkurrerar om priserna som delas ut. ETT av dessa priser kallas för Jerringpriset, även kallat ”folkets pris” då det är en omröstning som avgör vinnaren.


Igår vann Peder Fredricson. Han vann priset på Sveriges största idrottsgala. Det är så mäktigt att verkligen inse vart ridsporten är på väg i vårt avlånga land. Hur ascoolt det är att han faktiskt vinner, när svenska folket röstar. 2011 vann Rolf-Göran Bengtsson, och han var den första från ridsporten som vann priset. 2016 års pris tillfaller alltså den fantastiska Peder Fredricson. Jag sitter framför TV:n med C, vi är på helspänn båda två, kommer Peder vinna? Jag hoppas, hoppas så innerligt att han gör det. Hans nominerade motståndare är alla värdiga vinnare men det Peder gör för ridporten är enormt och vinsten hade känts så genuin. Vi sitter på nålar, håller tummar och tår. Så plötsligt läser de upp resultatet, och visst, Peder har vunnit. Jag skriker rakt ut, gör ett Ronja Rövardotters vår-skrik av lycka där jag sitter i soffan.

Fy satan vad bra! Lyckan är enorm och jag kan höra hela häst-Sverige jubla. Peder håller ett tacktal som slår alla tal vi tidigare hört under kvällen. Han pratar inte bara om sin egen prestation, han pratar om hästens prestation men också om ridporten. Han tar med oss på en kort resa, för att det få sekunder han har, hinna ge de ovetandes en snabb inblick ur vår vardag.

Jag ryser, Christoffer ryser, häst-Sverige ryser. Vi känner igen varje ord han uttalar, vet precis vad han menar. Wow, det där är prestation. Jag sitter mållös i soffan med lyckorus, glad att jag som barn stod i långa köer för att få en autograf och ge honom en kram. Han är fortfarande en idol. En legend.

Jag går efter en stund in på Facebook för att slänga in en lycko-status. Statusen lyder ”Asså Peder, du får hela häst-Sverige att spricka av stolthet”. Jag postar inlägget och börjar sedan skrolla i nyhetsflödet. Möts av en total förödelse. Visst ser jag positiva inlägg likt mitt eget. Men mestadels ser jag irritation över att Peder vann priset. Jag sitter som förstelnad, va fan händer? Allt från ”Vem fan är Peder ens?” till ”Kul å vinna när hästen gör jobbet”. Jag läser ett tiotal missnöjda inlägg, detta är ca 30 min efter att Peder vunnit. Alltså, jag blir så ledsen. Året är tvåtusen-fucking-sjutton och svenska samhället har fortfarande inte fattat att ridning är en sport?! Har vi inte kommit längre än så? Och helt ärligt, hur kan man missunna en elit-sportare ett pris? Ett pris som dessutom svenska folket har röstat fram?! Jag blir så besviken på människors trångsynta åsikter att jag kräks. ”Ridning är inte en sport”, ”Hästen gör allt jobb”.

Vet du vad? Google is your friend. Så ge fan i att uttala dig om min magiska sport innan du har lite kött på benen. Vi alla som läser ditt inlägg och tycker du beter dig illa, hanterar dagligen djur som väger närmare ett ton, så att ta sig an dig när du missunnar hjältar deras priser kommer inte vara ett problem. Bring it on.

Nedan kommer en liten lista för att du enklare ska förstå just VARFÖR en människa som Peder vinner Jerringpriset. En lista som jämför oss hästmänniskor med dig som tycker att ridsporten inte är en sport och att Peders vinst igår var osportslig.

•Vi tillbringar fler timmar på ett dygn i stallet, med våra ”lagkamrater” hästarna än vad du gör i sängen.

•Vi blir trötta och vill ibland ge upp, men gör det aldrig. I vår sport finns ingen avbytar-bänk.

•Vi måste kunna samarbeta med andra, ta ansvar för andras liv och vara disciplinerade varje minut.

•Vi lär oss hantera besvikelse, när vi inte får det resultatet vi önskar men omgående måste fortsätta utan att blinka.

•Vi arbetar konstant efter mål, stora som små, längs vägen som ska följas för att uppnå det vi söker.

•Vi har lärt oss att det krävs flera timmar, sju gånger i veckan, för att skapa en mästare och att nå framgång.

•Vi tillbringar all vår tid ute i den friska luften, tillsammans med varelser vi kan tänka oss att dö för.

•Vi tränar i dagar som blir till veckor, veckor som blir till månader, månader som blir till år, för att sedan ha ca 2 minuter på oss att leverera topp-resultat.

•Vi är i stallet och tar hand om vår lagkamrat 365 dagar om året. Vi är där i stekhet sol, iskall snö och pisseblött regn.

•Vi lär oss hantera och samspela med ett djur som väger närmare 1000 kg.

•Vi förlitar oss blint på relationen vi har med vår lagkamrat och vågar lita på att vi som team kan nå toppen.

•Vi kommunicerar med våra lagkamrater på ett sätt du aldrig kan föreställa dig. I vårt lag pratar vi nämligen inte samma talspråk utan kommunicerar via kroppsspråk.

•Vi ramlar ibland av våra stora hästar och hoppar då upp igen direkt, så länge ingenting är brutet (ibland hoppar vi upp då också) och fortsätter som att ingenting har hänt.

•Vi har inte bara ansvar för vår egen fysik och teknik, vi är även ansvariga för hästens fysik och teknik. Det vill säga, vi är ansvariga för att det är topp-skick på hela laget.

•Vi fodrar hästarna det första vi gör, tidigt på morgonen. Vi kvällsfodrar hästarna det sista vi gör innan vi går och lägger oss.

•Vi har, under våra två minuter under tävling, kommunikationen med hästen att förlita oss på. Kroppskontroll utan dess like där våra ord till hästen är så små rörelser att du inte ens ser dom.

•Vi tävlar mot alla. Oavsett kön, oavsett ålder. Alla tävlar på lika villkor. Det är en av få sporter som är upplagt så.

•Vi är en halv miljon svenskar som rider regelbundet, på daglig basis. Det är också den näst största ungdomsidrotten, så jo: Du borde veta vem Peder Fredricson är.

Att inte unnas ett pris som svenska folket röstat fram för att du precis tagit en OS-medalj och dessutom är en av de ödmjukaste idrottsmän som någonsin gått i ett par skor, DET är det enda gällande gårdagen som är osportsligt.

Tack på förhand, för framtida visad respekt.

Nathalie Steffner
Ryttare, egenföretagare och bloggare (LÄNK)

Fakta

Fakta

Nathalie Steffner är 24 år gammal och bor i Göteborg. Hon bloggar på http://nouw.com/nathaliesteffner

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 83 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden