Ridsport åsikt
12 januari 2017 23:07

Gretzer: ”Respektera andras åsikter och arbete”

Ridsports gästkrönikör Maria Gretzer uppmanar aktiva inom svensk ridsport att visa varandra mer respekt – också när åsikterna går isär.

Gretzer: ”Respektera andras åsikter och arbete”
Maria Gretzers önskan inför det nya året: Respektera andras åsikter och arbete inom svensk ridsport. Roland Thunholm

Så här i början av det nya året har jag en önskan som borde vara – möjlig i alla fall inom ridsporten i Sverige. Vår sport, där alla har ett gemensamt intresse, hästen.
Det slår mig var gång jag är på FEI:s (vårt internationella förbund) årsmöte. Där har vi 134 nationella förbund som medlemmar, från alla världens hörn. Allt från de större länderna till små länder som jag faktiskt inte ens känt till, cirka 100-talet länder är representerade på General Assembly (årsmötet) varje år. Ni kan ju tänka er hur många olika intressen och åsikter det finns i en sådan samling!

Trots att det är högt i tak på mötena, samt väldigt många olika åsikter och tyckande, imponeras jag var gång av hur det mesta framförs med stor respekt. Man är alltid väldigt artig/hövlig, säger ofta att man respekterar andra åsikter men har kanske en annan åsikt som representant för sitt eget land. Även när beslut tas som ej gillas av alla, hör man ofta att självklart kommer vi att stå bakom det som majoriteten väljer till slut.

Vid pauser under dessa möten är det alltid väldigt trevlig stämning, man respekterar varandra och har trevligt, även om tidigare diskussioner gått på högvarv.

Den här respekten tycker jag att man saknar mer och mer i vårt lilla land Sverige. Det har blivit väldigt enkelt att ”vräka ur sig” nästan vad som helst bakom en liten anonym fasad på sociala medier. Även på tävlingsplatser, där många ställer upp med ideellt arbete, saknas ofta respekt och lite tacksamhet.

Som endast ett exempel läste jag härom- dagen att Malin Baryard Johnssons duktiga hästskötare Natalie Jansson överväger att upphöra med sin superintressanta blogg (som uppskattas av väldigt många, där vi alla får följa med bakom kulisserna). Detta på grund av att någon vräker ur sig respektlösa osanningar, bakom en halvanonym fasad. Detta är bara ett enda exempel.

Så min önskan inför det nya året är: Respektera andras åsikter och arbete, till exempel funktionärer, skötare, tävlingsarrangörer, andra ryttare, hästägare, uppfödare, alla ideella krafter, respekt mot hästarna, till målsättningar och disciplin. Kan vi inte ha lite eftertänksamhet och respekt i vår relativt lilla grupp/sport, då blir det ganska jobbigt.

 Text: Maria Gretzer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden