Ridsport åsikt
13 februari 2017 12:23

Lena Zeiloth: ”Vi behöver fler stuteriveterinärer”

"Stona blir brunstiga även på helger och röda dagar, och under högsäsong blir det ofta långa pass och obekväm arbetstid". Ridsports gästkrönikör Lena Zeiloth konstaterar att det är svårt att hitta stationsveterinärer och efterlyser unga svenska veterinärer som vill specialisera sig på reproduktion.

Lena Zeiloth: ”Vi behöver fler stuteriveterinärer”
Lena Zeiloth är Ridsports gästkrönikör. ANNA-LENA BERGQVIST

Under avelssäsongen är vår veterinär på plats varje dag för att ultraljudsundersöka och behandla ston, ibland flera gånger dagligen. Vi har sedan starten för cirka 30 år sedan haft förmånen att jobba med veterinär Raymond Tegel, men från förra säsongen ville han med ålderns rätt trappa ned lite och vi började se oss om efter en ny stationsveterinär.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort att hitta en med rätt kompetens, som var villig att jobba hela sommaren. Efter många turer fick vi kontakt med ECAR cert vet Aureli Allard från Frankrike, som är specialist på hästreproduktion. Under avelssäsongen bor hon här i trakten och delar sin tid mellan Eklunda och ett närliggande travstuteri, övrig tid undervisar och forskar hon i Frankrike och Peru.

De veterinärer som byggt upp seminverksamheten i Sverige går nu en efter en i pension, samtidigt som allt fler ston semineras. FAI ökar och stoägarna börjar efterfråga embryotransfer och in-vitro-fertilisation, så behovet av skickliga reproduktionsveterinärer är större än någonsin.

Bland svenskutbildade veterinärer är det dock få som vill satsa på det tidskrävande men roliga och givande jobbet på en hingst- och seminstation. Stona blir brunstiga även på helger och röda dagar, och under högsäsong blir det ofta långa pass och obekväm arbetstid. För att få ett högt dräktighetsresultat krävs rutin, engagemang och fingertoppskänsla. Både veterinär och stuteripersonal får ofta sätta sin egen bekvämlighet i andra rummet, semester och lediga helger kan vi mest drömma om mellan april och augusti.

För att hålla i gång verksamheten tvingas många stationer söka utomlands för att hitta en veterinär med kompetens och intresse för gynekologi och i allt fler stall möter man en veterinär från till exempel Spanien, Frankrike eller Tyskland.

Detta är ohållbart för hela vår näring. Veterinärhögskolan/SLU måste locka studenter som har intresse att jobba med hästreproduktion. Intagningen till veterinärutbildning måste anpassas och inte enbart baseras på betyg. Man borde kolla om studenterna har praktisk talang och djupintervjua om vad man vill med sitt yrkesval.

Vi behöver unga svenska veterinärer som vill anta utmaningen och specialisera sig på reproduktion. Utan aveln blir det inga nya hästar!

Lena Zeiloth
Lena driver familjeföretaget Eklunda Stuteri utanför Örebro med hingst- och seminstation, uppfödning och utbildning av hopphästar. Hon var tidigare ledamot i SWB:s styrelse och att stort kontaktnät i Europas avelsvärld

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden