Ridsport åsikt
11 maj 2017 21:02

De unga B-ponnyerna i kläm med nya regler

Som ponnyägare och hoppdomare har Anita Ivarsson reagerat på situationen för de unga B-ponnyerna som hamnat i kläm i det nya regelverket. Nu hoppas hon att TR-nämnden kan se över reglerna.

De unga B-ponnyerna i kläm med nya regler
Anita Ivarsson hoppas att TR-nämnden ser över reglerna för de unga B-ponnyerna

Om möjligheten att utbilda ungponny kategori B

Från och med i år får kategori B bara startas av 13-årig ryttare eller yngre. Några undantag för ungponny finns inte. I dressyren saknas möjligheten som finns i hoppning, nämligen att starta i en avd B med överårig ryttare för att utbilda ponnyn. Samtidigt kan en C-ponny startas av ryttare upp till 20 år, oavsett om den är ung eller gammal. En centimeter ponny kan alltså innebära 7 år på ryttaren.

Samtidigt säger TR att ponny kan startas som häst. Dock bara med ryttare som är 21 år eller äldre. Jag kan alltså hitta en liten vuxen och komma med min lilla B-ponny till en tävling för häst. Detta vore i och för sig väldigt intressant, men ter sig ganska märkligt. Den 14-åring som rider och tränar ponny kan dock inte få vara med, vilket skulle vara mer rimligt. Att söka dispens för att få starta ponnyn som C-ponny med 14-årig ryttare är enligt förbundet tveksamt och skulle antagligen inte godkännas.

Som regelverket ser ut idag kan ungponny i kategori B bara visas upp av mycket unga ryttare vilket är ett problem. En B-ponny ska genom livet fungera med många ovana ryttare och behöver en mycket god grundutbildning för att bli snälla att hantera och rida. Att då omöjliggöra för överårig ryttare att rida utbildningsklasser eller ”start utom tävlan” eller annat är ogenomtänkt och problematiskt.

Jag hoppas TR-nämnden ser över detta och öppnar för möjlighet att utbilda B-ponny i tävlingslika former.

Anita Ivarsson
Ponnyägare och hoppdomare

Det här är ett debattinlägg, det betyder att skriberna själva står för åsikterna som framförs i texten. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden