Ridsport åsikt
5 maj 2017 19:00

Fröet till framtiden

Från att ha kämpat i motvind i många år kan det kanske ingjutas lite framtidstro för dressyren. Kim C Lundin är tacksam för att dressyrens stjärnor kommer till Friends varje år i adventstider under de kommande åren. Det skapar utrymme för drömmar.

Fröet till framtiden
Kim C Lundin glädjs över att dressyrens stjärnor kommer att kunna ses i Friends varje år i adventstider

Dressyren har kämpat i motvind under några år, hotet om att åka ur OS-gemenskapen hänger fortfarande kvar. Bedömningen som sådan, systemet i sig, är satt under lupp och starka krafter arbetar för en förändring här. Utrustningen synas, kandarets vara eller inte vara, bettlöst eller kanske huvud(lags)-löst. Varianterna och åsikterna är så många att det kommer att ta tid att bena ut. Det krävs fakta för att göra stora förändringar i sporten. Även om förändringar på många områden både är nödvändiga och välkomna.

När sociala medier presenterar ett dussin avarter på applicering av utrustning, felaktig träning och dåliga moment i timmen är det lätt att tro att man har varit blind hela sitt liv. Så är det givetvis inte. Det är lätt att förstora och växla upp det som är dåligt i dag med modern teknik. Det är en konst i sig att låta det få stor spridning. Det är inte lika lätt att sprida de goda exemplen. I nätets värld är det lite tråkigt, som bilder på en vacker maträtt. Samtidigt har intresset aldrig varit större, svensk dressyr har en fantastisk bredd just nu.

Det är därför på sin plats att rikta ett stort framtida grattis till landets riktigt unga dressyrentusiaster. Tack vare Ulf Rosengrens visioner om dressyr som toppsport och underhållning, parat med Patrik Kittels engagemang, kommer dressyrens stjärnor att kunna ses i Friends varje år i adventstider. Det betyder otroligt mycket för en grens utveckling, att se riktigt bra sport och stora stjärnor på nära håll.

Mitt eget dressyrintresse väcktes i urtiden av att se Ulla Håkanson och Ajax med den stora lagerkransen från seger i Falsterbo-derbyt. Då hade hon och Ajax dansat på banan tillsammans medan de andra, många mycket namnkunniga ekipage, stånkat sig fram. Hästar pressade, svettiga och vitlöddriga från öra till svans.

Ulla och Ajax visade upp partnerskapet inne på banan för mig flera legendariska somrar i rad. Dressyr blev en livslång kärlek. Inte besvarad med egen framgång, men inspirerande. Ett livslångt sökande efter förfining i kommunikationen med hästen. #twohearts som är FEI:s bästa hashtag. Patrik Kittel kan vittna om stjärninspiration som fick honom att drömma om OS som ung kille. Räkna med att framtidens Lussan, Tinne, Brink och Kittel sitter på läktaren på Friends och börjar drömma. Framtiden ser ljus ut.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 27 april 2017 i Ridsports pappersutgåva.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden