Ridsport åsikt
10 september 2017 10:36

Sissi Lilja: Var det bättre förr?

Var det bättre förr? Knappast om man får tro Sissi Lilja. ”Väldigt unga ryttare rider höga klasser i alla discipliner på ett sätt som är fantastiskt. Många av dem rider bättre än vad 'vi gamla' någonsin gjort (inte kul, men sant)”.

Sissi Lilja: Var det bättre förr?
Gästkrönikör Sissi Lilja.

Med jämna mellanrum dör den sista hästkarlen och alla undrar hur ska det gå nu? Redan i början på 70-talet, då jag tillsammans med många, nu ännu aktiva hästmänniskor gick ridlärarutbildningen på Strömsholm, oroade man sig för framtiden. Militären lämnade över utbildningen till Ridsportförbundets regi. All hästkunskap befarades försvinna. Samma fråga dyker upp allt som oftast även nu 50 år senare. Vad har hänt?

Under de senaste snart 50 åren som jag följt och varit delaktig i ridsportens utveckling har det varit en helt otrolig förändring och förbättring, så som jag ser det. Väldigt unga ryttare rider höga klasser i alla discipliner på ett sätt som är fantastiskt. Många av dem rider bättre än vad ”vi gamla” någonsin gjort (inte kul, men sant). Det finns högklassiga tävlingar och träningar för alla typer av ekipage, unga som gamla, på alla nivåer. Hästsjukvården är både bättre och snabbare än sjukvården för oss människor. Hästarna är avlade för det ändamål de ska användas till på ett otroligt förfinat sätt.

Färskt i huvudet är EM i Göteborg, genomfört på ett otroligt fint sätt av såväl arrangör som ryttare och teamen runt hästen. Folkfest! Under dressyrfinalen satt jag ihop med ett gäng gamla kompisar i samma ålder som mig och som även de fortfarande är aktiva i sporten.

När küren var klar och vi alla var tagna av de fantastiska ritter vi sett, frågade jag gänget från ”antikrundan” om de tyckte att det var bättre förr? Jag fick inget svar, de bara skrattade åt mig! Jag tolkade det som att de också njöt av ridsportens utveckling.

Väl förberedda ekipage och hästar som sköts minutiöst, kanske till och med ibland till överdrift. Det är vad vi möter på både träningar och tävlingar i hela Europa och ända ner till lokal nivå ute i klubbarna i vårt avlånga land.

Allt från träning, tävling, uppfödning, veterinärvård, hovslageri, utrustning och skötsel av ridbanor och stall är oftast i mycket gott skick och väl genomtänkt. Sedan finns det självklart mer eller mindre bra hästar och ryttare, men alla har ju rätt att rida på sin nivå på en häst som är lämplig för den ryttaren. Det är en del av sportens tjusning att det finns en plats för alla i alla åldrar.

Det är dags att avliva myten om att ”det var bättre förr” och om det nu mot förmodan var så, faller det tillbaka på oss som haft chansen att forma sporten de senaste 50 åren. Då är det vi som misslyckats med att vidareförmedla den fina kunskapen som vi fick av våra lärare på forntiden. Är det så?

Sissi Lilja är tränare och entreprenör. Har varit landslagstränare för ponny i dressyr och fälttävlan i över 30 år. Bor utanför Linköping.

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 7 september 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 17-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden