Hästägartips
10 oktober 2014 08:50

Förläng täckets livslängd

Hur många täcken har din häst sönder varje säsong? Täckenas livslängd kan förlängas och du kan därmed spara många slantar om du tar hand om dem och lagar vid behov.

Förläng täckets livslängd
Bara för att din häst (eller dennes hagkompis) haft roligt med att förstöra täcket betyder det inte att det behöver slängas.

Det finns roligare saker att slänga pengarna på än att köpa nya utetäcken var och varannan dag. Alla som har haft en täckesmördare i hagen vet vilket elände detta medför. De dyra täckena blir strimlade i bitar och att köpa nya känns inte lockande så länge hästen finns kvar i hagen. Du kan förlänga hållbarheten lite genom att laga de täcken som gått sönder.

Så här lagar du en reva i täcket:
1. Börja med att klippa bort fransar från hålets kanter.
2. Om kanterna matchar kan du tråckla ihop dem med hjälp av nål och tråd.
3. Klipp ut en lagom stor bit av ett vattentätt tyg, förslagsvis från ett gammalt regntäcke. Fäst lappen över hålet med textillim. Det finns även speciella tygbitar som är självhäftande att köpa.

Med silvertejp av stark kvalitet kan du provisoriskt laga mindre hål i täcket. Om du av erfarenhet vet att täckena tenderar att gå sönder i hagen kan du sätta på ett tunt extratäcke ovanpå det ordinarie täcket. På så vis skyddas det från att gå sönder och alla bett och revor hamna istället i extratäcket.

Byt trasiga spännen
Bensnören och maggjordar som hänger riskerar hästen att fastna i. Se över täckena regelbundet och reglera dessa remmar så att de sitter korrekt. Trasiga spännen kan bytas ut och sys fast med hjälp av en symaskin.. Ta för vana att spara täckesgjordar och diverse spännen från dina gamla täcken. Dessa kommer till användning förr eller senare. Om du inte har några spännen finns det att köpa på i butik.

Med tiden försämras impregneringen och täckena förlorar sin vattenavstötande förmåga. Impregnering på burk finns att köpa och går enkelt att spraya på för att förstärka skyddet. Se till att täcket är torrt och rent innan du börjar. Att tvätta ett stort vintertäcke i tvättmaskinen är ofta svårt. Ta istället en borste och borsta bort smuts och lera. Speciella tvättmedel för hästtäcken bör användas vid tvätt för att inte förstöra impregneringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden