Hästägartips
28 november 2014 10:36
Ridsportplus

Köpa och sälja häst i fokus på Friends

Veckan på Friends Arena inleddes med Hästsverigedagen, ett eftermiddagsseminarium under torsdagen med fokus på att köpa och sälja häst. En av de som var på plats och pratade om ämnet var Lisen Bratt Fredricson.

Köpa och sälja häst i fokus på Friends
Lisen Bratt Fredricson var först ut att tala om hur hon och maken Peder gör när de köper och säljer hästar. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lisen inledde med att tala om hur hon och Peder Fredricson arbetade med att köpa och sälja hästar. I nuläget har de 40-50 hästar i stallet och bedriver även en liten avelsverksamhet på Grevlundagården. I år har de dessutom köpt föl. De kollar alltid upp hästen noga innan de köper en häst eller ens åker och tittar på den.
    – Vi tittar på klipp på youtube, använder oss mycket av blup.se för att söka efter till exempel ett speciellt möderne. Tittar på tävlingsresultat och hur hästen ser ut under ryttare, berättar Lisen.

    Att basera ett helt hästköp på vilket resultat som kommer av röntgen är inget Lisen och Peder ägnar sig år.
    – Vi är ganska förlåtande när det gäller röntgen, vi kan köpa hästar med lösa benbitar, det är inga problem, då tar vi bort dem. Det är sällan en häst blir obrukbar för att man upptäcker något på röntgen.

    Sin första häst köpte Lisen och hennes mamma av deras granne, en B-ponny för 500 kronor. Den andra ställde de lite fler krav på.
    – Vi hade tre krav, den skulle stå i Stockholm, finnas i Ridsport och träns och sadel skulle ingå, säger Lisen med ett skratt.

    Att köpa ridskolehästar är inte det lättaste, faktum är att det nästan är en omöjlig ekvation att få en perfekt lektionshäst. Det menade Eva Ulf, ridskolchef på Djursholms ridskola och svårklass-dressyrryttare. Med ridskolans 950 elever kräver det sina hästar. I dag har ridskolan 60-65 hästar som används på lektion – under sina 25 år på ridskolan har Eva Ulf hunnit köpa 250-300 hästar.
    – Listan på egenskaper en ridskolehäst ska ha kan göras oändlig, jag kan fortsätta hur länge som helst, säger Eva Ulf efter att ha räknat upp minst 15 egenskaper.
    – Men det viktigast är att hästen ska kunna ha bärighet, den ska kunna bära sig oavsett vilken ryttare som sitter på. Och den ska vara lättriden, vänlig och trygg.

    När en ny häst kommer till ridskolan får den alltid en inkörningsperiod innan den sätts i lektionsarbete.
    – Behöver den utbildas av en ridlärare får den gå med på lektion. Det är ju ingen större idé att sitta och utbilda den i ett tomt ridhus, det den ska lära sig bland annat är att gå bland andra hästar.
    Eva Ulf berättade också att hon ofta låter duktiga lektionsryttare rida hästen i början. Och att hästen aldrig går mer än max en lektion per dag den första tiden.
    – Det är som när vi människor börjar ett nytt jobb, i början är allt nytt och spännande och man jobbar på, sen blir man jättetrött.

    Görel Nyman är uppfödare och veterinär och berättade om fördelar och nackdelar med att köpa häst direkt från uppfödaren.
    – Till skillnad från att köpa en häst från Holland eller Tyskland, där hästarna kan stå på box och komma ut i hage en gång i veckan, har vi i Sverige får hästar i hagen de första åren. Utevistelse gör att ben och leder får anpassa sig allt eftersom under åren – det gör att hästarna blir mer slitstarka sen när de börjar ridas och tävlas.
    Köper man från uppfödaren förekommer heller inga mellanhänder.
    – Jag gillar att träffa ryttaren som ska rida hästen direkt. Men det har också hänt att jag har avstått från att sälja en häst till en ryttare. Nackdelen är att det tar tid att sälja häst. Proffsen vet ofta vad de vill ha, medan amatörer gärna vill träffa hästen flera gånger.

    Dagen fortsatte med flera medverkande experter, som bland annat talade om besiktning, hur man avgör om en häst är halt eller inte, försäkring med mera. Läs mer om det i ett kommande nummer av Ridsport.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden