Hästägartips
13 januari 2015 20:04

Ny serie: Så anlägger du en egen ridbana

I dag börjar vår serie om hur du själv gör för att anlägga en ridbana. Vår medarbetare Kajsa Ekedahl har gjort just detta och i fyra delar får du veta vad man behöver tänka på för att sätta igång projektet.

Ny serie: Så anlägger du en egen ridbana
Se slutresultatet framför dig - en egen anläggd ridbana med dekorationsbuskar runt om.

Att anlägga en ridbana, del 1: Grunder och markförhållanden

Att bygga en ridbana kan bli ett hur stort projekt som helst. Den absolut viktigaste faktorn är markförhållandena. Sen är det ju även avgörande hur ridbanan är tänkt att användas. Om marken där man tänkt anlägga banan är sandrik och genomsläpplig och ligger högt kan det räcka att bara lägga på ett ytlager ovanpå gräset för att få en hobbybana som fungerar stora delar av året, om man kan tänka sig att avstå från att rida när det regnat riktigt mycket. Ofta är det dock inte så, och då krävs det mer för att få det bra.

Innan man startar bör man undersöka vilka lagar och regler som gäller där banan ska ligga. I många kommuner behövs inte bygglov om ridbanan ligger utanför detaljplanerat område. En kontakt med kommunen brukar kunna ge svar på detta.

Sen är det dags att mäta ut var banan ska ligga. Ofta krävs ungefär en meter extra på varje ledd, jämfört med de ridbara måtten. En av de faktorer som  spelar störst roll för är hur plan marken är där man tänkt lägga ridbanan. Om marken inte är plan från början måste man alltså fylla ut så den blir det. Att gräva ner ridbanan i den högre änden kan ge problem eftersom det då rinner till vatten från marken runt om. Därför är det vanligaste att man fyller upp de lägre partierna. En lutning på upp till 1 procent kan man ofta acceptera, då den knappt är märkbar. Det betyder att banan lutar 1 cm per meter, då skiljer det alltså 40 cm från C till A på en 40 m lång bana. Då kan det dessurom behövas ännu mer utrymme, eftersom det inte går att göra kanterna stabila om de är för branta.

En förutsättning för att banan ska fungera bra är att den inte ligger så att regnvatten rinner ner på den från andra ställen, att anlägga banan i en sänka ställer höga krav på dräneringen. Med en bra dränering är tanken att allt regn och smältvatten som hamnar på ridbanan ska dräneras rakt ner. Om man istället låter vattnet rinna av banan åt sidorna är det stor risk att ytmaterialet följer med vattnet och rinner bort från banan. Det vatten som dräneras bort måste ledas någonstans, och det måste vara fall på ledningarna från banan till diket, täckdiket eller dräneringsledningen. Det är ytterligare ett skäl till att det är bra att försöka placera banan så högt som möjligt.

Den plana ytan man har från början eller efter att man fyllt upp med någon slags fyllnadsmaterial bildar grunden till ridbanan. Grunden ska vara fast och stabil. Det vanligaste är att man lägger dräneringen ovanpå grunden. Ovanpå den lägger man sedan mellanlager och topplager.

Nästa del i serien handlar om material och topplager.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden