Hästägartips
3 februari 2015 08:59

Fixa belysning till ridbanan

I sista delen av serien om att anlägga en ridbana tittar vi närmare på vilka varianter det finns för belysning.

Fixa belysning till ridbanan
En 400W metallhalogenlampa lyser upp bra.

Att anlägga en ridbana, del 4: Belysning

För att ridbanan ska vara riktigt användbar kvällstid på våra breddgrader krävs någon slags belysning. Vad man ska välja och hur många lampor man ska ha beror förstås på hur stor banan är och hur den ska användas. Själva armaturen behöver även en stolpe så den kommer upp ordentligt.

Det finns några olika varianter på stolpar. Ibland kan man komma över begagnade lyktstolpar från vägverket eller kommunen. Det är ofta ett relativt billigt alternativ, även om frakt och montering kan vara rätt krävande. Om man köper begagnade stolpar är det viktigt att undersöka om betongfundament följer med eller inte. Ett fundament behövs för att de ska stå stadigt.

Ett annat alternativ är att försöka få tag på telefonstolpar som man reser vid ridbanan. Även de behöver grävas ner långt, ca 1,5-2 m beroende på höjd, eller ha någon typ av fundament för att stå stadigt.

Det går även att fästa en lång stång med metallfästband i staketet – under förutsättning att staketet är rejält stabilt och stången inte är för hög. Tänk på att det blir starka krafter när vinden tar tag i lampan i toppen på stången.
Det finns även färdiga stolpar att köpa från ett par ställen – antingen färdiga inklusive betongfundament eller fällbara som man själv gjuter fundament till på plats.

Höjden på stolparna brukar vara minst sex meter, åtta meter är en rätt vanlig höjd. Ju högre upp man får lamporna desto bättre sprids ljuset. Högt placerade lampor kan man dessutom rikta mer neråt vilket leder till att de inte bländar varken ryttaren på banan eller folk som befinner sig i närheten. Det blir även mindre skuggor när ljuset kommer mer uppifrån än från sidan.

När det gäller armaturerna finns det några olika alternativ. Just nu blir det allt vanligare med LED-armaturer. De har en lång livslängd och låg energiförbrukning, vilket gör att man vid flitig användning kan spara in det högre inköpspriset.

Förr var halogen kanske det vanligaste, idag finns alternativet metallhalogen som ger ett betydligt starkare ljus vid lägre wattal. Halogenlampor ligger ofta på 1000-1500 W, för metallhalogen är 250-400W vanligt. Det gör att energiförbrukningen för metallhalogen är betydligt lägre än för halogen, men fortfarande högre än för LED. En bana på 20×40 m behöver två till fyra lampor, en  20×60 eller större fyra till sex lampor, så den totala förbrukningen är från en kW och uppåt. Metallhalogen fungerar allra bäst på höga stolpar eller master.

Halogenlampor tar en stund att värma upp, och de når inte full ljusstyrka förrän efter ett antal minuter. De bör inte heller tändas direkt efter de slagits av utan de bör få en stund på sig att svalna. Ytterligare ett alternativ är högtrycksnatrium. Det ger ett gulare sken och en sämre färgåtergivning, men å andra sidan är ljusstyrkan bra även vid dåligt väder som regn eller dimma.

Läs mer i förbundets guide om ridbaneunderlag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden