Hästägartips
11 september 2014 09:02

Hjälp för sommartorra hovar

Nu efter sommaren kan hovarna ibland ha tagit stryk, speciellt om sommaren varit ovanligt torr och varm som i år. Torra och fnasiga hovar är vanligt, liksom att sprickor uppstått. Hovslagarmästare Henrik Jansson berättar hur du kan ta hand om hovar som blivit lite åtgångna under sommaren.

Hjälp för sommartorra hovar
Gamla sömhål kan orsaka sprickor och flisor. Här har lite av hoven lossnat och hovslagaren har fått fästa endast två söm längre fram än vanligt.

Tävlingshästars hovar sköts i regel som vanligt under sommaren, men hästar som fått gå på bete har ibland fått vara utan skor. Om hästen fungerar utan skor gör det den ofta gott med en barfotaperiod, men på en del hästar kan hovarna bli lite kantstötta och åtgångna.
– De kan bli torra och fnasiga och spricka upp. Gamla sömhål är ofta orsaken till sprickor, säger Henrik Jansson.

Ofta är hovslagarens utmaning efter sommaren att få fast skorna på ett bra sätt. Det kan ta en skoperiod eller två innan man har ett bra utgångsläge och kan sko ordentligt igen.
– Har man svårt att få på skon kan hovslagaren bli tvungen att sätta söm längre fram, säger Henrik.

Ett annat alternativ om det verkar nödvändigt att låta hornet växa ut lite ett tag till, kan vara att ha någon form av boots på hästen under en period, kanske bara när man rider. Förutsatt att den går på ett skonsamt underlag i hagen som inte flisar upp hoven ännu mer.

Växer mer på sommaren
– Hovarna växer ordentligt från april-maj och genom hela sommaren. Varför det växer fortare på sommaren vet man inte.
Första gången man ska sko efter betet kan det alltså gälla enbart att få på skorna, vinklar och annat kan man få vänta med till nästa gång.

Om hoven farit så illa att det inte går att spika på en sko, men man känner att det verkligen behövs, är en möjlighet att limma på skon. Det finns bland annat en aluminiumsko med glasfiberväv som kan användas.
– Det sitter ofta ganska bra.

Fett eller ej
Många smörjer hovarna om de verkar torra. Huruvida torra hovar blir hjälpta av fett eller ej är en evig tvistefråga. Henriks svar är att fettet inte tillför någon fukt i sig, men det kan göra att den fukt som finns inne i hoven stannar kvar.
Faktum är att vanlig matolja som rapsolja eller majsolja är precis lika bra som de dyra hovfetter som säljs i hästbutikerna.
– Ja, nu får jag kanske producenterna av hovfett på mig, men så är det faktiskt. Det är bara att köpa lite olja på mataffären.

Många frågar om det finns tillskott som gör att hovarna växer bättre, att de läker och så vidare. Men svaret är i brist på bevis nej.
– Det finns inga belägg för det. Oftast är det bara bortkastade pengar att köpa tillskott
Däremot kan långvarig mineralbrist ge dåliga hovar, menar Henrik. Ge mineraler i stället för andra tillskott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden