Hästägartips
29 september 2014 19:44

Täcken och klippning? Använd sunt förnuft

Vi kan aldrig kan överföra våra värderingar av värme eller kyla på djuren, skillnaden mellan människa och djur är för stor. Något att tänka på inför eventuell klippning av hästen!

Täcken och klippning? Använd sunt förnuft
Tänk efter före du lägger på din häst en massa täcken.

Många hästägare klipper vanemässigt hästarna på hösten och lägger på täcke för att kompensera den bortklippta pälsen. Det har till och med blivit vanligt att lägga flera täcken ovanpå varandra för att hästen säkert ska hålla värmen. Vissa hästar nästan dignar under tre tjocka vintertäcken, trots att detta inte ger tre gånger bättre isolering mot köld. Dessutom klipper man ibland mer än vad som behövs i förhållande till hästens arbete och svettning. Det är därför på tiden att införa lite sunt förnuft kring klippning och täcken.

För det första: hästar har redan ”kläder” i form av sin päls. Därigenom kan hästens uppfattning av väder inte alls jämföras med människans. När det är minus 25 grader utomhus, uppstår en skillnad på 50 grader hos människan, eftersom temperaturen vid vår hud är plus 25 grader.

Hästen har också plus 25 grader vid huden, men utanpå denna finns pälsen, vilket innebär att det på ytan av vinterpälsen är minus 15 grader. Alltså är det enbart 10 graders skillnad hos hästen.

För det andra: hästar har en alldeles utmärkt värmeregleringsförmåga. Hästgrupper i välskötta utegångsstall anpassar sin dygnsaktivitet till väderleken:
– de sänker sin ämnesomsättning när det är riktigt dåligt väder
– de utnyttjar solen som värmekälla. Ju mer energi de kan få från solen, desto mindre behöver de ta av kroppsfettet för att hålla värmen
– de betar inte så mycket vid extremt dåligt väder, utan kompenserar med att beta fler timmar andra dagar med bättre väder
– de ställer sig så att de har sin bredaste kroppsdel, bakdelen, mot vinden för att splittra upp den.

Behöver hästen klippas?
Grundorsaken till att man klipper hästar är att det blir lättare för hästen att torka efter svettning och de flesta ryttare upplever att hästen blir piggare utan för mycket vinterpäls. Graden av arbete, hur mycket hästen vistas ute och hur hagen är beskaffad avgör om den behöver klippas och hur mycket.

Spårklippning räcker ofta till normalhästen som arbetar någon timme per dag. Den är då klippt på de ställen där den svettas – hals, bringa, flank – och har kvar sin tätare päls på resten av kroppen. En sådan häst kan klara sig utan täcke i hagen om denna är utformad på ett sätt som ger väderskydd och om det finns tillgång till stråfoder. I andra fall kan det behövas ett ylle- eller tunt regntäcke.

Det finns ett flertal varianter av klippning. Helklippning behövs i första hand på högpresterande tävlingshästar.

Rätt täcke
Hästtäcken har blivit en stor del av dagens hästskötsel och något man bör tänka igenom. Vilket är bäst för den tränande hästen respektive fritidshästen – ett täcke som låter hästen behålla sin egen temperatur eller ett som tillför värme? Vad händer i direkt solljus? Kan hästen bli alldeles för varm om den går med ett värmande täcke en hel dag?

Det är inte uteslutet att vi skapar vissa problem för hästarna om de får gå med samma täcke från tidig morgon till sen eftermiddag – väderleken kan skifta flera gånger under en dag. En kylig morgon kan övergå i en solig dag som sedan blir råkall på eftermiddagen; förhållanden som det måste vara svårt att få fram det optimala täcket till.

Några tips angående användning av täcken:
– vänd på täckena och kontrollera om det har uppstått kondens. Många tror att fukt på insidan betyder att täckena läcker in väta, men på ett i övrigt helt täcke kan det lika gärna vara kondens från överskottsvärmen som inte kunnat avdunsta från hästen. Det är ett tecken på att hästen varit alltför ”inpackad” i sitt täcke.
– tänk på att stöv och saltavlagringar ur svett kan täppa till eventuell andasfunktioner efter en tid. Kräv ordentliga skötselanvisningar vid köp av täcken med andasfunktion.
– kontrollera att hästen kan röra sig obehindrat med täcket. Om vi regelbundet stänger in hästen i ett dåligt anpassat täcke eller flera täcken ovanpå varandra, finns det risk att dess rörlighet och smidighet minskar.
– fundera över om det går att komplettera hagen på något sätt, istället för att köpa allt tjockare täcken. Kanske kan fri tillgång till grovfoder och ett väderskydd vara bättre?

Dagsljuset styr pälssättningen
Man kan inte förhindra tjock vinterpäls genom att lägga på hästen täcke tidigt på hösten. Det är mängden dagsljus som styr pälssättningen.

När fryser hästen?
Regn i kombination med blåst är det värsta för en häst. Vid långvarigt regn förlorar pälsen 30-40 procent av sin isolerande förmåga.

Första tecknet på att hästen börjar bli kall är att den skakar. Därefter tar den av kroppsfettet för att hålla värmen.
Några faktorer som avgör när hästen börjar frysa:
– hullet. Fett isolerar bättre än muskler och hud.
– fodergivan. Hästar som har fri tillgång till foder tål kyla bättre än den som inte har något att tugga på.
– möjligheter att söka lä. Vindskyddet kan bestå av en tät gran, en lähäck eller ett skjul.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden