Hästägartips
26 januari 2015 08:47

Gör livet lite lättare för hovslagaren

Hovslagaren har ett tufft arbete. Det är tungt, smutsigt, farligt. Ofta måste de jobba utomhus eller i kyla. I den här artikeln får du tips om hur du kan göra livet lite lättare för din hovslagare.

Gör livet lite lättare för hovslagaren
Bra hovvård kräver en bra hovslagare. Ny lyfter ett försäkringsbolag vikten av god hovvård för att förebygga hältor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Egentligen är det ganska självklara saker. Ta in hästen i god tid och se till att den är ren och torr om ben och hovar, se till att arbetsplatsen är fri från föremål och stök, försök ordna så att det är någorlunda lugnt i stallet.
– Själva skoplatsen kan variera väldigt från stall till stall, säger Henrik. Naturligtvis vill hovslagaren ha det så bra ordnat som möjligt för att det ska gå att göra ett bra jobb.

Ibland får man stå ute, och då är det som det är. Men helst vill hovslagaren ha en rymlig yta med ett plant golv. Det är vanligt att hovslagaren får jobba i stallets spolspilta.
– Isåfall är det bra om ingen just har använt spolspiltan. Man vill ha ett torrt golv, säger Henrik.

En annan viktig sak med stallet är belysningen. Även i nybyggda stall är belysningen ofta under all kritik. Man sätter lysrör i taket och tycker att det blir jätteljust.
– Men så fort vi lutar oss framåt så skymmer vi ju det där ljuset som kommer uppifrån.
Belsyning som sitter lägre och kommer från sidan är lösningen, menar han. Det är också bra för veterinärer när de ska undersöka, och även för hästägarna själva.

Annat du som hästägare kan göra är att ta av stora blöta täcken och om det går bokar hovslagaren vid en tid då det inte är för mycket spring i stallet. Fodringar bör inte ske just under skoningen då den hästen som blir skodd kan bli orolig då.

Rena hovar är inte bara en trivselsak för hovslagaren utan också för att han inte ska slinta med händerna och för att skona verktygen. Verktygen tar mycket stryk av sand och grus. En annan önskan är att man tränar sin häst, inte minst unghästar, att lyfta på fötterna och stå still.
– Det är inte hovslagarens sak att uppfostra hästar. Ta upp hovarna och knacka under dem med något hårt för att förbereda dem.

Sist men inte minst: tänk på att också hovslagare vill ha ordning på sina arbetstider. Be dem inte att komma på knöliga tider om det kan undvikas. Var lite snäll. En kopp kaffe är oftast mycket uppskattat.

  • Ta in hästen i god tid och se till att den är ren och torr om hovarna när hovslagaren kommer. Ta gärna av blöta täcken.
  • Bra belysning är viktigt. Gärna lampor som sitter lågt.
  • Ordna så att det inte ligger lösa föremål där hovslagaren ska jobba.
  • Försök ordna så att det inte är så mycket spring i stallet just när din häst ska skos. Fodra inte andra hästar medan skoning pågår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden