Hästägartips
29 oktober 2015 13:22
Ridsportplus

Broddsäsongen närmar sig

Det dröjer inte länge innan snö och is är en del av vardagen. Förbered dig redan nu inför broddsäsongen så slipper du stå där utan broddar när halkan väl slår till.

Broddsäsongen närmar sig
Dags att förbereda sig inför broddsäsongen. Fotograf Elin Stahre - www.elinstahre.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att vara ute i god tid inför broddsäsongen är smart, när du minst anar det har den första snön kommit och det är halt på backen. Om din häst ska skos inom en snar framtid bör du fundera över hur många broddhål din häst behöver på de nya skorna. Slår hovslagaren på ett par skor med enbart broddhål i trakten dröjer det en hel skoperiod innan du kan få fler broddar i skorna.

    Ta även reda på vilken storlek på gängorna som din hovslagare har som standard och köp broddar efter det. Blindbroddar kan vara bra att investera i för att skydda broddhålen tills det är dags att skruva i de riktiga broddarna. Billigare lösning med bomull fungerar också bra, men byt ut bomullen med jämna mellanrum så håller sig broddhålen rena.

    Har du gamla broddar kvar från förra säsongen? Se över hur dessa ser ut och om de klarar en omgång till. Det är bättre att ha för många broddar hemma än för få så köp på dig ett lager redan nu. Väntar du för länge med att köpa tenderar du att hamna i samma kö som alla andra som också är ute på jakt efter broddar när första snön har fallit. Passa på att gå ihop ett gäng i stallet och köp hem ett storpack så kan ni hålla priset nere. Några fuktuppsamlande påsar i broddlådan håller fukten borta och gör att broddarna inte börjar rosta.

    Broddverktyg är också något du bör ha i ryktlådan. En gängtapp för att kunna rensa broddhålen, något vasst för att pilla ut eventuella stenar med och någon form av broddåtdragare. Små broddar med 5/16″ gängor passar inte i alla broddverktyg så kontrollera detta så du slipper få en otrevlig överraskning när du ska brodda din häst.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden