Hästägartips
5 mars 2015 08:59
Ridsportplus

Undvik leriga grindhål

På vårkanten när snön smälter bort frodas leran i många hagar. Det blir snabbt upptrampat vid grinden och både du och hästarna får klafsa runt i lera för att ta sig in och ut ur hagen. Men med några enkla tips kan du minska problemet.

Undvik leriga grindhål
Leriga grindhål är ett tråkigt besvär. Men det finns saker du kan göra för att åtgärda dem.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Grindhålet är ofta extra utsatt för upptrampning och du har säkert mer än en gång fastnat med stöveln i leran när du ska hämta din häst. I mindre rasthagar blir problemet påtagligt och din häst kan påverkas negativt med bland annat ökad risk för mugg och tappskor. Det allra bästa är att grusa upp området kring grinden men det kostar. Men genom att gräva bort leran, dränera, lägga markduk och därefter ett lager grus slipper du leran och marken håller sig torr.

    Det finns dock billigare knep att testa för att hålla leran borta.
    – Placera inte grindhålet så nära stallet du kan komma. Om hästarna ofta står och hänger vid grinden när de vet att de ska gå in trampas området upp snabbare.

    – Gör flera grindhål i hagen som du kan variera mellan.

    – Placera grindhålet så högt som möjligt om du har en kuperad hage. Sänkor i marken drar till sig vatten och det blir automatiskt lerigt.

    – Led bort regnvatten från stallbyggnaden så att det inte rinner och samlas i hagarna.

    Tänk på att även flytta runt utfodringsplatserna i hagen för att undvika att marken blir allt för upptrampad. Att utfodra hästarna på marken i djup och blöt lera är inte bra, försök att hitta en torr och hygienisk yta för utfodringen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden