Hästägartips
16 april 2015 08:44
Ridsportplus

Få gräset att räcka längre i hagen

Gräset börjar skymta i hagarna igen men det försvinner fort när hästarna är i farten. Genom att stängsla smart kan du erbjuda nytt gräs under en längre period. Vi ger dig tipsen om hur du gör.

Få gräset att räcka längre i hagen
Genom att stängsla smart kan du få betet att räcka längre.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många stall har inte tillgång till stora hagmarker utan måste hushålla med det gräs som finns. För att inte hästarna ska beta rent i hagen redan efter första veckan kan du använda dig av olika stängslingsstrategier. Genom att dela av hagen i mindre delar kan du undan för undan öppna upp en ny del med fint gräs. Stäng den nerbetade delen av hagen och låt gräset återhämta sig innan hästarna får tillgång till den igen.

    Har du inte tillgång till en hage som går att dela av i flera rutor kan ett flyttbart stängsel också vara en smidig lösning. Stängsla av en större del av hagen dit hästarna inte får vara. När gräset tagit slut flyttar du enkelt staketet en bit till för att ge tillgång till gräs. På så vis räcker gräset längre än om hästarna hade fått tillgång till hela hagen direkt.

    Dessa metoder fungerar även bra för hästar som ska vänjas in på gräs inför sommarbetet. Fodra som vanligt med grovfoder i hagen under invänjningsperioden så får hästarna en bra övergång vid foderbytet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden