Hästägartips
2 april 2015 09:00
Ridsportplus

Så tränar du hästen på att bli lastad

Ska du åka iväg på träning eller tävling med din häst underlättar det om den går raka vägen in i transporten. Men hur kan man träna den svårlastade hästen som vägrar att följa med?

Så tränar du hästen på att bli lastad

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Alla hästägare har säkert någon gång råkat ut för en häst som vägrar att gå in i transporten. Det är omöjligt att planera i förväg vilken tid man ska börja lasta för att komma i tid. Ena gången kliver hästen rätt in och ibland tar det flera timmar innan man tvingas ge upp. Att lastträna sin häst är nyttigt, även om du inte har för avsikt att tävla eller åka på träningar. Skulle olyckan vara framme och du måste transportera din häst till veterinärkliniken är det extra viktigt att få in hästen i transporten.

    Att börja lastträna sin häst kräver både tålamod och tid. Skulle hästen inte gå in direkt är det bra om du slipper kolla på klockan för att du har en tid att passa. Börja med att ställa transporten på en lugn plats. För mycket spring och störningar i omgivningen kan störa hästens koncentration på dig och uppgiften. För hästen är det högst onaturligt att gå in i en trång låda och det kräver mycket tillit. En ljus och rymlig transport är inte lika skräckinjagande att gå in i så du kan med fördel lyfta ut mellanväggen i början. Träna även på dagtid då det är ljust ute, belysningen från lampor kan skapa otäcka skuggor som gör det hela ännu mer läskigt.

    Dela upp träningen i flera steg, i början räcker det med att din häst kliver upp på rampen. Bygg sedan på träningen succesivt tills hela hästen är inne i transporten och du kan stänga bakluckan. Beröm minsta framsteg och bestraffa aldrig hästen om den inte gör som du tänkt. Bestraffning skapar bara osäkerhet och hästen kan bli ännu mer negativt inställt till lastningen. Backar hästen av transporten igen så låt den göra det och börja lugnt om från början igen. Belöna så fort hästen följer med dig fram till transporten och sluta träningen när det går som bäst. Håller du på för länge kommer hästen tröttna och tycka att det är tråkigt.

    Andra vanliga problem vid lastning kan vara att hästen smiter vid sidan av rampen. Försök att ställa transporten mot en vägg så att hästen inte kan lockas av att kliva vid sidan av. Har du inte tillgång till någon vägg kan du sätt upp exempelvis två stor presenningar som avskärmar av sidorna av rampen. På så vis skapas inga flyktvägar åt sidan utan hästen har bara en väg att gå, det vill säga in i transporten.

    Har du möjlighet att ha transporten uppställd vid stallet kan du passa på att träna en kort stund varje dag. Låt exempelvis hästen äta eftermiddagsmaten inne i transporten, då förknippar den lastningen med något positivt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden