Hästägartips
22 april 2015 09:00
Ridsportplus

Svårt att bli av med ensilageplasten

Det är olagligt att elda den. Den är inte komposterbar. Och det kostar pengar att slänga den på återvinningscentralen, om de ens tar emot den. När stapeln växer sig allt högre blir ensilageplasten ett bekymmer för många hästägare. Men hur gör man egentligen för att bli av med plasten?

Svårt att bli av med ensilageplasten
Bildtext:Jan Persson och Kent Mårtensso på återvinningscentralen i Skurup får neka hästägare att slänga plasten. Återvinningscentralerna tar en avgift på 400 kronor för den som vill lämna ensilageplasten där.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns ett sätt som är det riktiga – att lämna den till Svepreturs plaståtervinning. Det är bara ett bekymmer – man kan inte åka och lämna när man vill. Inlämningen är öppen två gånger om året på varje plats, en gång på hösten och en på våren. Oftast är det två dagar efter varandra, men det är inte alltid det finns möjlighet att lämna på kvällstid eller helg. Missar man ett tillfälle är det ett halvår till nästa gång.

    Ridsport kontaktade ett antal olika företag som driver återvinningscentraler runt om i landet. Det var inte lätt att få ett rakt svar, utan samtalet kopplades vidare från person till person. Men på Sysav, som sköter återvinningscentralerna i södra Skåne, fick vi till sist ett svar.
    – Ensilageplasten klassas i sig som ”icke normalt uppkommet hushållsavfall”, förklarar Ingrid Nilsson på avdelningen för kundservice. Det gör att det blir företagsavfall, och då blir det en avgift på 400 kronor för den som vill lämna på återvinningscentralen.

    Ensilageplasten ställer dessutom till problem när det brännbara materialet ska tas omhand. De långa remsorna trasslar i maskinerna, vilket gör att de helst ser att plasten ska vara delad i bitar innan den lämnas.
    På återvinningscentralen i Skurup arbetar Jan Persson och Kent Mårtensson. De har många samtal med hästägare som vill slänga ensilageplast.
    – Det är ett bekymmer för hästägarna och det är ett bekymmer för oss, säger Kent. Vi är tvungna att neka, och en del blir sura, irriterade eller till och med arga.

    Det största problemet är okunskapen, enligt dem.
    – Vi informerar om Svepreturs plastinsamling, och ingen känner till det, säger Jan. Producenterna borde ta hand om plasten, eller i alla fall informera om hur kunderna ska göra med den. Men jag kan förstå att man som privatperson tycker att det borde gå att lämna plast efter en eller ett par hästar här utan att behöva betala för det.

    Nicklas Bengtsson på Katslösa Agro menar i sin tur att det skulle bli alldeles för dyrt om de skulle hämta upp plast hos kunderna också.
    – Vi betalar en miljöavgift när vi köper plasten, förklarar han. Det är vår del av ansvaret. Genom att vi tar den avgiften är det sedan gratis för kunderna att lämna in plasten till plastinsamlingen. Det borde inte vara svårare för dem än för någon annan att hålla reda på tider och platser.

    Här finn information om landets alla insamlingsställen och tider

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden