Hästägartips
6 augusti 2015 09:00
Ridsportplus

Så undviker du kardborre i hästens man

Har du missat några tistlar med kardborrar i hagen med röjsågen? Det lär du i så fall snart märka när hästen kommer in med kardborrar i hela svansen. Så här får du bort dem på ett effektivt sätt!

Så undviker du kardborre i hästens man
Fastnar det mycket kardborre i din hästs man och svans? Det finns knep att ta till!

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kardborreproblemet återkommer ofta varje år, oavsett hur noga man än varit med röjsågen i hagen. Minsta lilla planta verkar ha tendens att fastna i taglet på hästen och klumpa ihop hela svansen till en enda stor dreadlocks. Det bästa sättet att få bukt med problemet är att redan tidigt på våren dra upp plantorna med rötterna. Plantor som vuxit sig stora kan du slå av med en lie eller röjsåg, men kom ihåg att avlägsna plantorna från hagen. Avslagna växter kan sprida sig igen och nyfikna hästar har tendens att samla upp dem med svansen.

    Du kan enkelt förebygga att kardborrarna fastnar i svansen genom att regelbundet spraya svansen grundligt med pälsglans. Pälsglansen håller taglet blankt och halt, vilket gör att kardborrarna inte fastnar lika lätt. En välkammad svans gör det dessutom lättare för dig att reda ut och få bort kardborrar från, så lägg lite tid på svansen vid den dagliga skötseln.

    Om pälsglans inte räcker och hästen ändå kommer in från hagen med kardborrar i hela svansen är matolja något du bör testa. Dränk taglet där kardborrarna sitter med matoljan och börja sedan pilla bort dem med fingrarna. Tänk på att ta det försiktigt när du ska pilla bort kardborrarna eftersom de har taggar och du kan sticka dig i fingrarna. Ett par handskar kan vara smart att använda. Kardborrarna kommer visserligen fastna även där men du slipper få taggar i fingrarna.

    Börja sedan nerifrån och arbeta dig uppåt på svansen om det är mycket som har fastnat. För att inte slita allt för mycket på taglet bör du undvika att försöka borsta bort kardborrarna, red ut svansen med fingrarna istället. De kardborrar du dragit loss bör du inte kasta på stallgolvet utan lägga direkt i soptunnan. Kardborrar på golvet tenderar lätt att hamna i boxen när sopborsten åker fram.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden