Hästägartips
19 augusti 2015 12:00
Ridsportplus

Fixa sadeln inför höstens nystart

Efter sommarbetet är en lämplig period på året att se över sadelns stoppning och passform. Sitter sadeln som den ska och hur känns stoppningen? Lär dig hålla koll på sadelns passform med några enkla knep.

Fixa sadeln inför höstens nystart
Minst en gång om året bör sadelns passform ses över.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till många hästägares stora förtret ändrar sig hästen både i hull och muskulatur ibland och sadeln ligger inte längre optimalt. En gång om året bör man minst se över sadelns passform och en lämplig period kan vara efter sommarbetet innan höstens träningar drar igång. Att ta hjälp av en erfaren sadelutpassare för att avgöra hur sadeln ligger kan vara klokt. En sadel som inte längre passar hästen kan snabbt orsaka skador och problem.

    En bra början inför höstterminens träningar är att ta hjälp av en sadelutpassare för att kontrollera hur sadeln ligger. En sadel som inte längre passar och följer hästens muskulatur tenderar i längden att ge hästen ont i ryggen. Du kan enkelt få ett hum om hur din sadel ligger genom att själv kontrollera några enkla saker. Ser sadeln ut att tippa bakåt när du har spänt fast den på hästryggen? Om du inte har sadlat för långt fram kan det vara ett tecken på att bomvidden eller bommens passform inte är rätt för din häst.
    Glappar sadeln baktill i rörelse? Blir svettmärkena ojämna under sadeln efter ridturen? Glider sadeln snett under ridning? Får du in en hel hand mitt under sadeln när du spänt gjorden? Även detta kan vara ett tecken på att sadelns passform bör ses över och åtgärdas. Att stoppa en padd under en sadel som inte ligger optimalt är ingen lösning som håller i längden. Ta istället hjälp av din sadelutprovare och åtgärda problemet.

    Själva stoppningen bör också kontrolleras med jämna mellanrum. Vänd på sadeln och känn på undersidan med handflatan. Känns stoppningen mjuk och jämn? Om du känner några hårdheter eller gropar har stoppningen gjort sitt och behöver bytas ut eller jämnas till. På en ny sadel sätter sig stoppningen efter hand och kan även då behöva fyllas på efter en tids användning.

    Det finns olika typer av omstoppningar. Toppstoppning är den enklare typen där sadelmakaren helt enkelt fyller på den redan befintliga stoppningen i sadeln. Den gamla stoppningen får vara kvar och jämnas istället till och justeras med ny där det behövs. En total omstoppning innebär att hela stoppningsmaterialet byts ut mot ny stoppning. Detta kan behöva göras på en äldre sadel där stoppningen förlorat sin spänst och packats ihop och blivit knölig.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden