Hästägartips
29 januari 2016 04:30
Ridsportplus

Gör dig tävlingsredo

Ska du tävla med din häst i år? Då är det hög tid att checka av så att alla papper är under kontroll inför start. Slipp obehagliga överraskningar och förbered dig redan nu.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett nytt år betyder även att en ny tävlingstermin har startat. Många roliga tävlingsdagar väntar under vår och sommar. Vänta inte till sista sekund med att förbereda dig med licenser och rätt vaccination till hästen. Kontrollera redan nu att du kan anmäla dig till första start utan problem.

    Börja med att bli medlem i en ridklubb du vill tävla för. Har du en hemmaklubb där du redan tränar eller åker du runt till flera klubbar? Ibland kan det vara klokt att jämföra och fundera ett tag innan du blir medlem. Vill du tävla i lag under året bör du leta efter en klubb som erbjuder detta. Har du aldrig tävlat tidigare behöver du ett grönt kort. Detta behöver du även ha för att kunna lösa licens. Vänd dig till närmaste ridklubb om du saknar kortet.

    Vilken nivå ska du tävla på? I tävlingsdatabasen finns en spärr som gör att du inte kan anmäla dig till tävling utan rätt licens. Var därför ute i god tid med att betala in årets licensavgift så att du inte missar anmälningstiden på tävlingen eller blir utan en plats. Vilken licens du behöver beror på vilken klass du ska starta. Sedan något år tillbaka kan du betala en endagars licens istället för att betala för ett helt år om du inte tävlar så ofta. Kommer du upp i summan för vad års licensen kostar övergår dagslicenserna till en års licens istället. Även hästen kan behöva ha en licens för att få starta. Har du en livstidslicens är denna synlig och kan aktiveras för 2016 på Tävlingsdatabasen. Saknar din häst en licens ansöker du om en på samma sida och betalar in avgiften för årets tävlingssäsong.

    För att få starta på tävlingen måste din häst även vara vaccinerad mot hästinfluensa. Passet ska visas upp innan du får lasta av så håll koll på när vaccinationsdatumet går ut och vaccinera i god tid. Har din häst varit under behandling? Använder du tillskottsfoder eller produkter som kan innehålla dopingklassade ämnen? Kontrollera karenstider och läs noga på innehållsförteckningen på det du stoppar i din häst innan tävling. Att åka fast i dopingkontrollen är både onödigt och dumt att riskera.

    När du har aktiverat alla nödvändiga licenser och betalar in medlemsavgifter är det fritt fram att anmäla sig till första tävlingen på tävlingsdatabasen. Lägg upp en smart plan över säsongen på vilka klasser du ska starta i och vilka delmål du ska uppnå så blir tävlandet mycket roligare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden