Hästägartips
11 februari 2016 13:45
Ridsportplus

Fräscha upp täcken utan maskin

Täckessäsongen har pågått ett tag, vilket märks på hur smutsigt täcket har blivit. Men har du inte tillgång till en tvättmaskin finns det andra knep att ta till för att hålla dem rena.

Fräscha upp täcken utan maskin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att tvätta hästtäcket i tvättmaskin både sliter på impregneringen, kräver en väldigt stor maskin och är dessutom något få hästägare har tillgång till. Det går förstås att lämna in täcket på närmaste tvättservice för uppfräschning och eventuell lagning, men det är både kostsamt i längden och tar tid. Avsätt istället några minuter en gång i veckan för att se över smutsstatusen på dina täcken så håller de sig fräscha längre.

    En regnig och lerig dag i hagen? Det brukar synas på täcket när hästen kommer in. Har du oturen att hästen råkat rulla sig på det lerigaste stället gör du klokast i att ta itu med problemet direkt innan leran torkar. Skrapa av de värsta lerlagret innan du tar av hästen täcket och använd sedan vattenslangen för att skölja bort resten. Intorkad lera tenderar att rasa av och smutsa ner det mesta i sin väg om du låter den vara kvar. Mardrömmen för täckesbytaren på morgonen!

    Insidan av framdelen på täcket är ett utsatt ställe för smuts. Här gnuggas pälsen mot tyget när hästen rör sig och du kan ofta se intorkad smuts på täcket. För att undvika skav på hästen bör du avlägsna detta. Här kommer en rotborste eller en skurborste väl till användning. Lite ljummet vatten och ett milt tvättmedel vid behov är allt du behöver för att få bort smutsen. Lägg ut täcket på stallgolvet med utsidan neråt så ser du vart de största smutsområdena finns och rengör dessa. Ta inte mer vatten än vad du behöver så torkar täcket fortare. Insidan av täcket är i regel inte vattentätt och suger därmed åt sig vatten. Ett tjockt vintertäcke kan dra åt sig mycket vatten och blir väldigt tungt och tar lång tid på sig att torka efteråt. Häng upp täcket i torkrummet eller på ett lämpligt ställe i stallet där du kan sträcka ut det så mycket det går. Hänger det luftigt torkar det fortare. 

    Kanterna på täcket brukar också fort bli smutsiga, likaså svanssnören och benremmar. Remmarna kan du enkelt haka av och lägga i en hink med varmt vatten så att smutsen börjar luckra upp sig. Gnugga sedan bort smutsen med skurborsten och skölj av innan du hänger dem på tork.
    Kanterna på 
    täcket kan du också rengöra med skurborsten. Tänk dock på att inte gå för hårt på med skurborsten på yttertyget. Du kan förstöra tyget och impregneringen om du skrubbar för mycket. En tvättsvamp kan därför vara ett bättre alternativ tillsammans med tvättmedel avsedda för täcken på yttertyget.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden